Studiu Huawei: Trei din patru români aleg smartphone-ul în locul televizorului

Studiu Huawei: Trei din patru români aleg smartphone-ul în locul televizorului

Potrivit studiului intitulat “Relaţii inteligente”, realizat pentru Huawei de către compania de cercetare de piaţă IPSOS, colectând date din 12 ţări, inclusiv din România, românilor le plac telefoanele inteligente şi tocmai de aceea există din ce în ce mai puţine lucruri cărora aceştia să le atribuie o importanţă mai mare decât cea acordată dorinţei de-a fi în permanenţă conectaţi. Dar ce înseamnă cu adevărat pentru români să fie mereu conectaţi?

Ştiri pe aceeaşi temă

Reflectând asupra vieţii de zi cu zi, este aproape imposibil pentru oricare dintre noi să negăm legătura puternică pe care o avem cu smartphone-ul nostru. Tindem să dormim cu telefoanele lângă noi, să le ţinem aproape în timpul meselor şi să le purtăm în permanenţă în buzunar.

Cu toate acestea, rezultatele studiului “Relaţiile inteligente”, realizat pentru compania Huawei, care a lansat primul smartphone ce încorporează platforma AI, ne demonstrează că tindem să folosim smartphone-ul mai degrabă ca instrument prin intermediul căruia ţinem legătura cu cei dragi.

În general, se pare ca există din ce în ce mai puţine lucruri care să fie mai importante decât dorinţa de-a fi în permanenţă conectaţi. 71% din români renunţă cu uşurinţă la televizor în favoarea smartphone-ului. Mai mult, 67% dintre respondenţii români afirmă că pot renunţa la fel de uşor să consume dulciuri timp de o lună în loc să renunţe la smartphone.

Cu toate acestea, 79% dintre românii intervievaţi ar renunţa la smartphone în favoarea relaţiei cu partenerul lor, în timp ce 69% dintre aceştia declară că ar renunţa fără să stea pe gânduri la telefon în favoarea petrecerii timpului cu prietenii. Aceste rezultate reprezintă dovada clară că românii preferă să fie cu adevărat conectaţi cu cei apropiaţi, alegerea de-a fi conectaţi virtual venind pe un loc secund.

În timp ce românii interacţionează cu cei dragi şi menţin relaţiile cu aceştia, ei sunt de părere că telefoanele sunt dispozitive menite să le facă viaţa mai uşoară, nicidecum pentru a substitui relaţiile sau interacţiunile umane. 

89% dintre români admit că nu au telefonul cu ei în pat atunci când dorm. 93% dintre români care au copii susţin categoric că nu vor renunţa la timpul petrecut cu ei sau la jocurile cu aceştia în favoarea smartphone-ului.

Unii sugerează că smartphone-ul ucide romantismul mai repede decât trebuie, însă cercetarea de faţă relevă totuşi o influenţă pozitivă pe care smartphone-urile le au asupra noastră, şi anume că acestea ne uşurează şi ne ajută să fim în contact cu cei dragi prin intermediul apelurilor şi mesajelor text.

Studiul a confirmat faptul că smartphone-urile sunt un instrument excelent pentru a menţine relaţiile cu cei apropiaţi şi că suntem cu adevărat ataşaţi de aceştia, şi nu de dispozitivele noastre.

Cercetarea de piaţă a fost realizată pentru Huawei de către compania Ipsos şi a fost efectuată în luna ianuarie 2018 pe următoarele pieţe: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.

citeste totul despre: