Stimate abonat, eşti protestatar: guvernul din Ucraina îşi sperie prin SMS cetăţenii care vor să iasă în stradă

Stimate abonat, eşti protestatar: guvernul din Ucraina îşi sperie prin SMS cetăţenii care vor să iasă în stradă

Protestele violente din weekend. FOTO Reuters

Autorităţile din Ucraina vor să-i sperie pe protestatarii din piaţa Maidan prin mesaje trimise pe telefoanele acestora. Prin SMS-ul primit, acestea îi anunţă pe oameni că sunt participanţi la o manifestaţie de stradă.

Stimate abonat, eşti înregistrat drept participant la o perturbare de masă“ este mesajul pe care oamenii din piaţa Maidan şi din jurul acesteia l-au primit în această săptămână, la o zi după protestele violente de duminică. În weekend, oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva noilor restricţii asupra libertăţii de exprimare pe care autorităţile vor să le impună. The Washington Post mai informează că guvernul de la Kiev vrea să pedepsească cu închisoarea participanţii la astfel de proteste.

În ciuda mesajul menit să-i sperie pe oamenii din piaţă, acesta nu este chiar atât de greu de trimis unei mase mari de oameni, mai ales când aceştia stau relativ grupaţi. Propriu-zis, au fost identificate telefoanele care se conectează la celulele de reţea din zona Pieţei Maidan, iar tuturor numerelor le-a fost trimis acelaşi mesaj. El este vag personal şi este menit să îi facă pe oameni să creadă că sunt în permanenţă supravegheaţi.

Stimate abonat, eşti înregistrat drept participant la o perturbare de masă.

„Acest episod arată că folosirea metadatelor pentru identificarea locului - contrar afirmaţiilor NSA că astfel de date nu sunt atât de importante - este incredibil de puternică, mai ales când e vorba de o cantitate considerabilă de date pe care guvernele le pot folosi pentru a identifica şi opri protestatarii care încearcă să îşi exercite dreptul la liberă exprimare“, a spus Kevin Bankston, director al new America Foundation's Open Technology Institute.

Totuşi, trei dintre companiile de telecomunicaţii din Ucraina, adică Kyivstar, MTS şi Life, au negat că le-au dat autorităţilor informaţii despre abonaţii lor şi despre cei care le folosesc turnurile de emisie GSM. Kyivstar a spus că e posibil ca mesajul să fi venit dintr-un turn „pirat“ şi care a transmis mesajul tuturor celor din zonă. Dincolo de tehnologia folosită, acest episod arată încă un fapt menit să-i sperie pe oameni. Oricine se află în proximitatea unui protest de stradă riscă să devină „participant“, fie că e, fie că nu.

Află mai multe despre Ucraina: 

Protestele „medievale” din Ucraina, fără perspective de soluţionare

UPDATE Kiev: 500.000 de oameni au ieşit în stradă, protestând faţă de legile opresive

Preşedintele Ucrainei critică protestele din Kiev şi anunţă că acestea au degenerat în tulburări masive

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: