Sony Xperia XZ2 - un smartphone de top prea puţin cunoscut [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sony Xperia XZ2 are o construcţie robustă, cu ramă din aluminiu, faţa şi spatele din sticlă Corning Gorilla Glass 5. Are muchiile rotunjite şi stă bine în mână cu toate cele 198 g, dar nu mi-au plăcut marginile groase.

Spatele e bombat, probabil din cauza camerei foto sau a bateriei. Dacă-l pui pe o suprafaţă dreaptă (birou, masă) şi încerci să lucrezi pe el se va mişca haotic. Poţi chiar să-l roteşti şi va intra în jocul tău, ca un titirez.

Din fericire, acesta e unul din puţinele lucruri de criticat la Sony Xperia XZ2, iar asta e şi o chestiune de gusturi. Ecranul cu diagonala de 5,7 inci, rezoluţie FHD+ (1080 x 2160) şi raport 18:9 ( densitate 424 ppi ) e un IPS LCD care arată excelent, indiferent dacă eşti la birou sau pe plajă, în soare.

De ce arată aşa frumos? Datorită HDR BT.2020 compliant, Triluminos display şi X-Reality Engine.

Adică Sony a pus în dispozitivele mobile tehnologii folosite pentru ecranele televizoarelor. Dar stai aşa, nimic din toate astea nu e nou! Corect, dar asta nu schimbă cu nimic rezultatul, cu riscul de a mă repeta, ecranul e excelent. Culorile sunt echilibrate, naturale, contrastul e mare, e o plăcere să te uiţi la filme, să rulezi video, să fotografiezi etc.

image

Mă întorc la specificaţii, software şi hardware. Xperia XZ2 vine cu Android 8.0 (Oreo) şi va trece la Android 9.0 (Pie). În perioada în care l-am folosit a primit două actualizări la Oreo. 

„Motorizarea” e asigurată de procesorul Snapdragon 845, placa grafică Adreno 630, 4 sau 6 GB de RAM şi 64 GB de stocare. Telefonul e dual sim sau single sim + card microSD, card cu mărimea până la 400 GB. 

Conectivitatea 4G, LTE-A (5CA) Cat18 (1200/200 Mbps), wireless 802.11 a/b/g/n/ac, dual band (2.4/5GHz), Bluetooth 5.0, poziţionare (A-GPS, A-Glonass, Beidou, Galileo, QZSS), NFC.  Avem, de asemenea, mufă USB-C 3.1 Gen 1 (5Gbps), încărcare rapidă Qualcomm 3.0. A dispărut mufa Jack de 3,5 mm, dar ai un adaptor în cutie (USB-C la 3.5mm Jack). 

image

 Ai toate butoanele pe aceeşi latură (dreapta): sus volum, la mijloc de pornit oprit, şi jos camera foto.  Deşi am buton dedicat pentru camera foto, nu l-am folosit decât rareori, pentru că uit de el.

image

Senzorul de amprentă e poziţionat pe spate, sub camera foto, merge foarte bine, dar e incomod de folosit, fiind cam jos faţă de nivelul la care se aşează dispozitivul în palmă şi deseori am pus degetul pe lentila foto.

image

Camera foto principală are 19 MP, f/2.0, distanţa focală 25mm, PDAF predictiv şi autofocus cu laser.

Modurile sunt Manual, inteligent Auto+, Video şi “Extra” (AR effect, Sound Photo, Creative Effect, Bokeh, Panorama şi Google Lens).

Sony Xperia XZ2 Meniu camera foto FOTO Adrian Pogîngeanu

Filmează 4 K, FHD (2160 / 30fps, 1080/60fps, 1080/30fps, 1080/960fps şi are stabilizare electronică până la FHD.

Cea secundară, de selfie are 5 MP cu diafragmă 2.2.

Stai, cum ai zis!? Doar două camere în 2018? Ei bine da, 2 camere sunt necesare, poate nu şi suficiente.

Fotografiile realizate la lumina zilei au culori naturale redate cu acurateţe, multe detalii şi gamă dinamică destul de largă. Artefactele cauzate de atenuarea zgomotului (soft) sunt vizibile în imaginile de peste 12 MP, pe ecranul unui computer.

Sony Xperia XZ2 FOTO Adrian Pogîngeanu

Pe reţele sociale nu vei sesiza diferenţa. S-ar putea totuşi să observi, dacă te uiţi cu atenţie, lipsa detaliilor şi uşoara deformare în colţurile imaginii.

Noaptea se simte lipsa stabilizării optice şi nevoia unui trepied sau a altui sistem de stabilizare solid. Fotografiile sunt peste medie, dar sincer se putea mai bine. Nu reuşeşte să găsesescă un echilibru între zonele puternic luminate şi cele slab luminate.

Sony Xperia XZ2 FOTO Adrian Pogîngeanu

E un progres faţă de camerele foto de pe terminalele Sony anterioare, datorat probabil îmbunătăţirilor procesorului Bionz, dar încă departe de a fi perfect.Camera de selfie nu are autofocus, dar imaginile sunt clare, cu detalii suficiente şi gamă dinamică ok.

Sony Xperia XZ2 FOTO Adrian Pogîngeanu

Filmarea e în nota generală a camerei, foarte bună în lumină naturală şi discutabilă de îndată ce se întunecă. Filmarea 4K te uimeşte cu fluiditatea, claritatea şi abundenţa detaliilor, dar dacă lumina e slabă…, ai prins ideea.

Sunetul, alături de ecran, e unul din punctele forte ale lui Xperia XZ2. Nu o să spun prea multe, pentru că e cu adevărat bun: volum puternic, claritate perfectă. Exprimarea celor de la Sony e “high resolution audio". Cele 2 difuzoare stereo, poziţionate sus şi jos, dau spaţialitate sunetului şi în video sau gaming experienţa e chiar “high”.

Sony Xperia XZ2 FOTO Adrian Pogîngeanu

Bateria e medie, doar 3180 mAh şi ţine undeva între 4 şi 5 ore de ecran activ. Datorită combinaţiei procesorului pe 10 nm cu Android 8.0 şi cu modul Stamina, un utilizator mediu va prinde o zi de utilizare (10-12 ore). Xperia XZ2 are încărcare rapidă 3.0, încărcare wireless Qi (9W). Dispozitivul se încarcă pe fir, de la 0-100% în circa 2 ore.

Teste

Aici e o surpriză de proporţii, Xperia XZ2 e mai sus decât competitori mult mai celebri.

Sony Xperia XZ2 ANTUTU FOTO Adrian Pogîngeanu

În Antutu a scos 255175 de puncte şi s-a clasat pe locul 8 la general, sub Mi MIX 2S şi deasupra lui LG G7 şi Samsung S9+. În testul de stres al procesorului de la Antutu s-a încălzit până la 60.7 de grade Celsius, dar n-a dat semne de scădere a frecvenţei (CPU throttling).

În 3D Mark, Sling Shot Extreme a scos 4314 puncte şi s-a clasat pe locul 9 la general. În Geekbench a scos 2399 (single-core) şi 8408 (multi-core).

Sony Xperia XZ2  3DMARK GEEKBENCH FOTO Adrian Pogîngeanu

Conform testelor de performanţă şi experienţei directe de joc, XZ2  se descurcă grozav în gaming, cu numai 4GB de RAM.

În testul wireless, pe frecvenţă de 2.4 GHz a obţinut:

download 79.5 Mbps, upload 37.9 mbps

download 76.9 Mbps, upload 30.4 mbps

download 73.9 Mbps, upload 25.7 mbps

În testul wireless, pe frecvenţă de 5 GHz a obţinut:

download 93.6 Mbps, upload 94.8 mbps

download 94.1 Mbps, upload 94.5 mbps

download 92.9 Mbps, upload 33.9 mbps.

În testul de reţea 4G (LTE) a obţinut:

download 99 Mbps, upload 13.8 mbps

download 92.3 Mbps, upload 15.7 mbps

download 98.9 Mbps, upload 16.2 mbps.

Sony Xperia XZ2 vine în patru culori, nuanţe: Liquid Black, Liquid Silver, Deep Green, Ash Pink. L-am testat pe cel negru.

În cutie găseşti telefonul, încărcătorul, adaptor de la USB-C la jack, căşti, cheiţă SIM, manual.

Sony Xperia XZ2 e unul dintre puţinele terminale de top, care vin în România echipate cu Snapdragon 845 şi poate fi o afacere excelentă de Black Friday. Aşa că deschide bine ochii, mai e puţin.

Sony Xperia XZ2 s-a lansat în aprilie şi a ajuns la sfârşitul verii la noi. Un pic târziu, dar uneori telefoanelor bune, ca şi oamenilor buni, nu li se oferă atenţia pe care ar merita-o.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite