Smartphone-ul, noua ţintă preferată de hackeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de mobile caută metode pentru a se proteja de fraudele informatice
Proprietarii de mobile caută metode pentru a se proteja de fraudele informatice

Peste 17% din utilizatorii de smartphone-uri folosesc mobilul pentru tranzacţii financiare, iar acest lucru nu le scapă din vedere infractorilor informatici, avertizează cercetătorii de la Get Safe Online.

Primele victime ale hackerilor au fost Scarlett Johansson şi prinţul William, scrie publicaţia „The New York Times". Specialiştii de la Get Safe Online spun că una dintre metodele preferate ale hackerilor este crearea de copii ale aplicaţiilor cu reputaţie, care conţin troieni, şi, apoi,  păcălirea utilizatorilor prin diferite trucuri să le instaleze. Aplicaţia virusată provoacă trimiterea de mesaje către numere cu suprataxă, fără ca proprietarul să ştie. Acesta îşi dă seama, de obicei, doar atunci când vede factura.

Android „spart" în 60 de secunde

„Am întâlnit cazuri în care mesaje suprataxate cu până la şapte euro erau trimise în fiecare minut", spune Rik Ferguson, „hacker etic" şi expert în sisteme de securitate pentru smartphone-uri. Specialiştii spun că iPhone-urile sunt mai sigure decât telefoanele cu sistem Android, pentru că aplicaţiile Apple scanează orice soft înainte de a-l lăsa să funcţioneze.

Companiile de securitate au identificat cel puţin şase aplicaţii periculoase pentru telefoanele cu sistem de operare Android, una dintre ele capabilă să şteargă toate datele din telefon într-un minut. Anul acesta, piaţa Android a fost lovită de virusul DroidDream, care a atacat 260.000 de aparate, conform statisticilor de la Google. O altă aplicaţie periculoasă este şi GGTracker, care vă poate face probleme dacă daţi un simplu click pe unul dintre linkurile „otrăvite" de aceasta.

Compania AT&T, în parteneriat cu Juniper Networks, a realizat un sistem de protecţie pentru telefoanele cu Android, denumit Lookout. Noua barieră este de fapt o aplicaţie care poate scana celelalte aplicaţii folosite de telefon, căutând viruşi. Noul soft este capabil să urmărească peste 700.000 de aplicaţii şi se actualizează de fiecare dată când depistează o ameninţare. 

Cum îţi protejezi gadgetul

În Marea Britanie se desfăşoară deja o campanie prin care proprietarii de smartphone-uri sunt învăţaţi cum să-şi protejeze mobilul. Iată câteva sfaturi:

- Securizaţi-vă conexiunea wireless. E bine să criptaţi schimburile de informaţii folosind site-urile a căror adresă încep cu „https" (Facebook, Twiteer, Gmail), pentru că sunt mai sigure decât cele care au doar „http" (Yahoo!Mail).

- Nu stocaţi parole. Accesarea  e-mailului şi a reţelelor sociale de pe smartphone duce la stocarea codurilor, ceea ce uşurează accesul hackerilor.

- Folosiţi programe antivirus.

- Verificaţi întotdeauna dacă ceea ce descărcaţi de pe internet este autentic.

- Dacă observaţi că telefonul funcţionează ciudat, mergeţi la un specialist.

- Modificările în ceea ce priveşte performanţele bateriei pot fi un semn că telefonul este virusat.

- Verificaţi întotdeauna factura lunară.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite