Cele mai bune 7 sfaturi pentru fotografii mai bune cu Galaxy S7 sau alt telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung a compus o listă cu cinci sfaturi pentru poze reuşite, conform lui Vali Bărbulescu. Am mai adăugat încă două, pentru că nu erau suficiente.

Fotograful Vali Bărbulescu a oferit pentru Samsung România o listă cu sfaturi pe care să le aplici pentru poze mai bune, folosind doar telefonul (sunt valabile şi pentru camere foto). Dacă foloseşti un Galaxy S7, vei avea la dispoziţie un smartphone cu cameră foto de 12 megapixeli, o diafragmă f/1.7 (spre comparaţie, Huawei P9 are f/2.2, iar iPhone 6s la fel, pe când Nexus 5X are f/2), un sistem de autofocalizare pe bază de detecţie de fază şi tehnologia dual pixeli (e rapid) şi stabilizare optică.

Declanşarea camerei între respiraţii, când nu e suficientă lumină

Camera foto a noilor telefoane Samsung focalizează de patru ori mai rapid decât cea disponibilă pe modelul anterior, tocmai pentru că fiecare pixel are două fotodiode ce captează lumina separat, pentru fotografii mai clare şi mai precise, se arată în comunicatul remis „Adevărul“. În plus, senzorul cu pixeli mai mari captează cu 95% mai multă lumină decât cel disponibil pe alte modele, astfel că poţi obţine imagini mai luminoase chiar şi atunci când lumina nu este suficientă.

image

Pentru ca imaginea să fie cât mai clară, fotograful Vali Bărbulescu recomandă ca apăsarea butonului declanşator să se realizeze între respiraţii, astfel încât să nu fie mişcată. Cu un timp de expunere mai lung, va apărea un „motion blur”, iar uneori această „mişcare” a imaginii poate fi folosită în mod creativ, atunci când vrei să obţii o imagine mai altfel.

Compoziţia după regula treimii

Încadrarea corectă a imaginii ne asigură de cele mai multe ori fotografii uşor de „citit“ şi plăcute privirii, fie că vorbim despre peisaje şi natură, fie că sunt portrete. „Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, înainte de asta trebuie, însă, să le cunoaştem. Regula treimii, cea în care ecranul este împărţit în trei părţi egale atât orizontal, cât şi vertical, ne ghidează să avem subiecţii la intersecţia axelor. Aceasta poate fi un punct excelent de plecare pentru o compoziţie reuşită”, a declarat Vali Bărbulescu.

image

Pentru un control mai bun asupra cadrului, selectează zona de focalizare direct din ecranul smartphone-ului şi alege setările manuale pentru a controla viteza de expunere şi valoarea ISO. Totuşi, ţine cont că un timp de expunere mai mare poate genera o fotografie mişcată. Tocmai de aceea poţi folosi un trepied sau o suprafaţă plană pentru a sprijini telefonul. Zgomotul de imagine va fi însă redus.

Rezoluţia imaginii şi importanţa ei

Vali Bărbulescu recomandă ca toate fotografiile realizate cu telefonul să fie făcute la rezoluţia maximă, respectiv 12MP pentru Galaxy S7 şi Galaxy S7 edge, mai ales că spaţiul de stocare poate ajunge până la 200GB, cu ajutorul unui card de stocare. Acest lucru ajută mai ales la procesările ulterioare.

Samsung Galaxy S7 şi Galaxy S7 edge permit fotografierea RAW, un format care nu este comprimat sau procesat, astfel că oferă o libertate mai mare de editare, de la identificarea celui mai bun balans de alb, la refacerea unor zone umbrite. Totuşi, sunt necesare aplicaţii speciale de procesare (Lightroom, Snapseed etc.)

Selfie natural

În medie, tinerii îşi fac nouă selfie-uri pe săptămână, ceea ce înseamnă că pentru ei este foarte important ca telefonul pe care îl folosesc să ofere cea mai bună calitate a imaginii. Pentru un selfie reuşit, Vali Bărbulescu recomandă, ca regulă de prezenţă în poză, o postură naturală, care să transmită o stare de spirit. O lumină bună va ajuta la calitatea fotografiei, iar Samsung Galaxy S7 şi S7 edge dispun de funcţia Flash Selfie, care transformă ecranul în sursă de lumină, pentru ca fotografia să arate senzaţional. Aceeaşi este disponibilă şi la iPhone 6s.

Portret cu poveste

Atunci când încercăm să fotografiem un portret, fotograful propune să transmiţi povestea din spatele feţei fotografiate: veselia, tristeţea, mirarea, indignarea pot fi aliaţi buni în realizarea unui portret memorabil.

image

Sfat bonus: nu folosi niciodată zoom digital

Telefoanele nu mai au zoom optic, cele mai multe, deoarece Asus are un model cu aşa ceva, astfel că uită de zoom. Doar pentru că producătorul a introdus unul digital nu înseamnă că este util. Ba mai mult, distruge imaginea. Mai degrabă faci o poză la rezoluţie maximă (12MP în acest caz), apoi tai din ea acele elemente care nu-ţi plac într-o aplicaţie dedicată – Snapseed, VSCOCam, Google Photos sau în cea default a telefonului.

Sfat bonus: ia-ţi aplicaţii de procesare a pozelor

Telefoanele din prezent sunt excelente pentru a face poze. Sunt cel puţin 10 modele capabile de a realiza fotografii bune de print şi bune de social media. Dar niciun telefon nu este perfect şi, de cele mai multe ori, imaginea finală pe care vrei s-o prezinţi lumii mai poate fi trecută printr-o aplicaţie de procesare. În acest caz, procesarea înseamnă o reglare a umbrelor, o îndreptare a cadrului, o ajustare a luminozităţii, contrastului şi chiar clarităţii. Mai poţi adăuga sau elimina din saturarea culorilor şi poţi imprima fiecărei fotografii acel ceva din stilul tău. Recomandări (dar nu singurele): Lightroom, Photoshop, Snapseed, VSCOCam, Google Photos. Niciodată modulul de procesare din Instagram, deoarece mai mult dăunează imaginilor!

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite