Serviciul WhatsApp, acuzat de încălcarea confidenţialităţii. Compania spune că a început deja rezolvarea problemelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
whatsapp

WhatsApp intră într-un club select, acela al aplicaţiilor sau serviciilor care încalcă intimitatea utilizatorilor. Canadienii şi olandezii sunt primii care să reclame deficienţele serviciului.

Printr-o investigaţie comună a autorităţilor canadiene şi olandeze s-a descoperit că WhatsApp nu oferă utilizatorilor prea mult control asupra a ceea ce accesează aplicaţia, notează „The Next Web“. Creatorii WhatsApp au spus că vor remedia aceste lucruri pentru a se supune prevederilor în vigoare. Biroul comisarului de confidenţialitate din Canada a publicat o listă cu ce nu este în regulă la WhatsApp. 

Aplicaţia le cere utilizatorilor acces la contactele stocate în telefon pentru a-i descoperi pe oamenii care folosesc WhatsApp. Totuşi, aplicaţia stochează toate numerele de telefon, nu doar pe acelea adăugate de bunăvoie de utilizatori în baza de date a serviciului. La momentul începerii investigaţiei, mesajele trimise prin WhatsApp nu era criptate, astfel că puteau fi interceptate cu uşurinţă, mai ales când erau trimise printr-o reţea WiFi neprotejată. 

Autorităţile au mai descoperit şi că WhatsApp generează parole pentru mesaje utilizând informaţiile unice ale dispozitivului, acestea fiind uşor de replicat. Astfel, altcineva poate trimite şi primi mesaje în numele unui utilizator fără ca acesta să ştie.

În urma acestui demers, WhatsApp a introdus criptarea şi spune că mesajele nu vor mai putea fi interceptate. Mai mult, procesul de autentificare a fost îmbunătăţit în ultima versiune şi foloseşte chei de securitate generate automat, în locul celor bazate pe MAC-ul (Media Access Control) sau IMEI-ul dispozitivului.

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicaţii pentru mesagerie instant şi reprezintă o alternativă la serviciul clasic de SMS. La începutul lunii ianuarie, compania a anunţat că a procesat 18 miliarde de mesaje într-o singură zi, după ce în august 2012 recordul a fost fixat la 10 miliarde, notează „The Next Web“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite