SERIAL Cum a decăzut SMS-ul şi cum a reînviat cu Skype, Kakao Talk sau Kik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kakao Talk este o populară aplicaţie de mesagerie instant. FOTO Captură/Adevărul
Kakao Talk este o populară aplicaţie de mesagerie instant. FOTO Captură/Adevărul

În urmă cu 20 de ani a fost trimis primul SMS şi cu evoluţia telefoanelor s-a dezvoltat şi mesageria instant, iar cea mai mare creştere a venit odată cu smartphone-urile. Dar pe lângă WhatsApp sau Facebook Messenger mai sunt alte câteva aplicaţii care s-au remarcat. Kakao Talk, Kik Messenger sau Skype sunt doar câteva dintre acestea.

„Adevărul“ a prezentat evoluţia SMS-ului de la un simplu mesaj cu textul „Crăciun Fericit“ până la explozia cunoscută în ultima decadă, când numărul de mesaje trimise a trecut de câteva trilioane. A urmat declinul SMS-ului şi cele mai populare aplicaţii. Serialul „Evoluţia mesageriei instant“ continuă cu unele servicii mai puţin cunoscute sau folosite în Europa şi cu datele privind popularitatea acestora.

Am alcătuit un top cu aceste aplicaţii pe baza ratingului din Play Store - pentru că Android este cea mai mare platformă - şi raportat la WhatsApp, poate cea mai populară aplicaţie de mesagerie instant. Însă toate produsele din acest clasament sunt disponibile şi în magazinul Apple.

În Play Store, WhatsApp a fost evaluată de 1,9 milioane şi are un punctaj de 4,6 din 5. Aplicaţia este disponibilă pe Blackberry, Symbian, Windows Phone şi, desigur, Android şi iOS (iPhone şi iPad cu conectivitate 3G).

Aplicaţia de „cacao“ şi cea popularizată de accidentul de la Fukushima

KakaoTalk a fost notată de peste un milion de utilizatori, este folosită de peste 60 de milioane de oameni din peste 230 de ţări şi pot fi efectuate şi apeluri telefonice. Aplicaţia vine şi cu câteva filtre de voce pentru a o face să sune altfel şi pot fi iniţiate conferinţe prin intermediul ei. Desigur, conţinutul multimedia este suportat şi mesajele citite sunt marcate ca atare. Kakao Talk este gratuită şi accesibilă utilizatorilor de Blackberry, Bada OS (de la Samsung) şi Windows Phone.

Line are 82 de milioane de utilizatori, conform datelor dezvoltatorului, şi a primit peste 400 de mii de voturi în Play Store. Pot fi trimise mesaje vocale, poze şi coordonatele locului din care comunici şi există un Timeline pentru a vedea ce fac prietenii tăi. Line a avut un succes mai mare decât Facebook la debut, dat fiind şi istoricul acesteia.

A fost lansată după dezastrul nuclear de la Fukushima (martie 2011) pentru a compensa căderea liniilor telefonice şi a ajuns într-un timp record la 50 de milioane de utilizatori. Potrivit „Reuters“, obiectivul companiei este ca până la finalul anului să depăşească cifra de 100 de milioane. După startul în Japonia, Line este disponibilă în aproximativ 230 de ţări şi a fost numărul 1 în 38 dintre acestea, printre care Rusia, Elveţia şi Spania.

Kik Messenger are aproape 30 de milioane de utilizatori şi a primit peste 140 de mii de voturi. Creatorul aplicaţiei mizează pe viteza şi simplitatea acesteia, laolaltă cu faptul că este folosit un nume de utilizator şi nu numărul de telefon. Ultimele funcţii adăugate Kik  permit distribuirea de videoclipuri de pe YouTube, desenarea împreună cu prietenii şi trimiterea de imagini.

Debutul Samsung în mesageria instant

Voxer este aplicaţia care se vrea o staţie de emisie-recepţie modernă, pentru smartphone-uri, şi permite autentificarea cu Facebook. Conform informaţiilor din App Store, este disponibilă în peste 50 de ţări şi funcţionează prin orice conexiunea la Internet (WiFi, 3G şi EDGE/2G). Mesajele pot fi compuse şi când nu eşti conectat la Internet, iar aplicaţia permite trimiterea de mesaje vocale, alături de poze şi coordonatele geografice.

ChatON a fost creată de Samsung şi lansată pe platformele mari şi Bada OS. Aplicaţia este cotată cu 4 stele din 5 în Play Store şi votul a venit din partea a peste 45 de mii de utilizatori. ChatON are câteva funcţii diferite faţă de celelalte servicii, cum ar fi „Trunk“ care adună toate fişierele multimedia dintr-o conferinţă şi mesajele animate.

GroupMe este orientată pe grupuri, dar are şi funcţia de a trimite mesaje directe şi private. Poate fi folosit şi pe telefoane obişnuite, deci are cea mai largă răspândire, prin intermediul SMS-ului. Informaţiile pentru a permite acest lucru sunt disponibile pe site-ul dezvoltatorului şi serviciul este disponibil şi online. În Play Store, GroupMe are nota 4,4 şi 14 mii de voturi.

„Veteranul“ din curtea Microsoft

Microsoft cu 8,5 miliarde de dolari. Aplicaţia permite apeluri video şi vocale, dar şi mesajele text şi multimedia. Skype a fost votat de aproape 850 de mii de oameni în Play Store şi are 4 stele din 5.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite