Samsung Galaxy Note 3 - OnePlus One - Oppo Find 7 - care telefon merită?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai aşteptate telefoane ale acestui final de aprilie a fost OnePlus One. Poate firma nu vă zice nimic, pentru că e la primul terminal, dar compania unui fost vicepreşedinte Oppo vrea să atragă clienţi pe o piaţă foarte aglomerată. Cum se compară OnePlus cu Oppo Find 7 şi Samsung Galaxy Note 3?

<strong>Performanţe tehnice</strong>

Ce să comparăm aici? Avem telefoane care se vor descurca perfect cu toate aplicaţiile, cu multitasking (avantaj are aici Samsung, cu un meniu de multitasking real, mult mai bun).

Memoria RAM este de 3 GB la toate trei, dar Samsung are un procesor Snapdragon 800 la 2,3 Ghz, quad-core, pentru că a fost lansat anul trecut. Oppo şi OnePlus au profitat de update-ul de la Qualcomm şi au trecut pe un Snapdragon 801, quad-core, la 2,5 Ghz. Autonomia scade din cauza frecvenţei ridicate a procesorului, iar diferenţa de performanţă nu se va vedea încă.

Aşadar, la performanţe le-aş numi nu egale, ci pur şi simplu în aceeaşi categorie.

<strong>Design</strong>

Gusturile nu se discută. Samsung vine cu o carcasă de plastic de imită pielea, un plastic ce imită aluminiul pe margini şi cu o formă dreptunghiulară clasică, iar în partea inferioară avem un stylus.

Oppo are forme rotunjite, dar trăsături bine tăiate în partea superioară şi inferioară. Arată ca un facelift reuşit a lui Oppo Find 5 şi subţirimea telefonului e un avantaj.

OnePlus One aduce aminte de Oppo Find 7, cu margini subţiri, o grosime mică, difuzoarele în partea inferioară şi un plastic mat pe spate. Carcasa se scoate.

Per total, Oppo şi OnePlus sunt mai aproape de gustul meu, Samsung e mai robust şi mai serios.

<strong>Cameră foto</strong>

Ei, aici e discuţie în gol. Din nou, teoretic şi trebuie să aşteptăm. Oppo Find 7 vine cu o cameră de 13 megapixeli, care a fost modificată un pic pentru a da impresia că poate scoate poze de 50 de megapixeli. Are un senzor Sony şi deschidere de 2.0. Potrivit review-urilor apărute până acum, unul pe care-l puteţi citi chiar aici, modulul de cameră are HDR, Super Zoom, panoramă şi diferite setări manuale şi filtre. Super Zoom produce imagini de 50 de megapixeli şi are stabilizare prin soft. Plus, are opţiuni de slow motion video şi filmare 4K. Camera frontală are 5 megapixeli.

Oppo Find 7 

image

OnePlus One are o cameră de 13 megapixeli şi una de 5 megapixeli frontală. Cumva, seamănă cu Oppo. Are şase lentile, dual LED bliţ şi deschidere de 2.0. Poate înregistra 4K şi slow motion. Din aceeaşi categorie cu Oppo, dar nu putem să ne pronunţăm până nu o testăm.

Samsung Galaxy Note 3 a trecut prin mâinile noastre în octombrie, la review. 13 megapixeli principal, 2 megapixeli frontal. Am numi-o o cameră discretă. Pozele din timpul zilei sunt rezonabile, noaptea nu are nicio şansă. Problema cu Note 3 e că nu are o cameră spectaculoasă.

La fel ca şi la alte Samsung-uri, camera are mai multe moduri de funcţionare, care pot fi selectate dintr-un mediu destul de simplu. Puteţi face HDR, aveţi setări pentru fotografii în mişcare sau puteţi obţine fecte cu Drama Shot, care realizează o rafală şi, să zicem, că un skater trece prin faţa voastră, va apărea de cinci ori. Cu toate acestea, pentru un user obişnuit, telefonul poate deveni obositor.

<strong>Sistem de operare</strong>

OnePlus One are Android 4.4 KitKat cu Cyanogen Mod. Actualizările sunt dese, sistemul de operare este un KitKat cu câteva opţiuni de securitate suplimentară. Dacă nu vreţi să vă instalaţi Clueful de la Bitdefender, atunci puteţi să selectaţi Security Guard din meniu, care vă arată ce aplicaţii doresc datele voastre şi, mai exact, ce fel de date.

Oppo Find 7 vine Android 4.3 Jelly Bean cu Color OS, designul propriu Oppo. Acesta este unul care ţine de gust mult. Practic, ferestrele sunt plate, aduce aminte de iOS 7, chiar şi la culori. Pe Oppo-ul meu personal am Cyanogen Mod, un sistem mai sobru. Oppo pierde puncte pentru că acest Color OS rămâne puţin … prea jucăuş.

Samsung Galaxy Note 3 - voi relua ce am scris în review-ul pe care-l găsiţi aici.

Interfaţa TouchWiz de la Samsung este una plăcută, cu care ne-am obişnuit deja. Cu ce vine Samsung în plus faţă de alte telefoane cu Android? În primul rând, producătorul sud-coreean oferă o suită de aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare: Knox (foarte bun!! pentru securizarea unor anumite comunicaţii din telefon - în sfârşit şi la consumatorii normali), Group Play (urmărirea de video al comun cu alţi utilizatori de Samsung, de fotografii sau trimiterea unor fişiere), Samsung Link, Watch On, S Translator, S Voice şi S Health. Nu le veţi folosi pe toate, deşi vă recomand S Health. Consumă un pic din baterie, dar vă lasă să urmăriţi distanţa făcută într-o zi. De asemenea, telefonul are toată suita Google preinstalată şi două aplicaţii suplimentare care vin cu avantaje: Trip Advisor şi Evernote. La ultima, am apreciat tare mult faptul că activarea contului din aplicaţie oferă un an gratuit de Evernote Premium pentru orice client Note 3. Bravo, Samsung!

Veţi întâlni un meniu organizat în patru capitole. Conexiuni, Dispozitiv, Controale şi General. La Controale există toate personalizările Samsung, care nu folosesc la nimic. Air Gesture, Mişcări, Mişcarea palmei sau Ecran inteligent. Toate acestea sunt de nefolosit. Sincer, Samsung, opreşte-te cu toate poveştile astea de Star Trek. Nu merg decât în reclame.
Preţ

Samsung are un mare dezavantaj aici. Nivelul său de preţ e mare. Plus, gama foarte largă de smartphone-uri face ca nivelurile de preţ să fie diferite în funcţie de performanţe. Note 3 mai ieftin scade preţul şi altor smartphone-uri, e un efect de domino. O gamă în scări, una foarte extinsă, asigură profit, dar şi probleme de pricing. Samsung Note 3 costă acum 2.400 de lei în magazinele din România, după ce a intrat pe piaţă la 3.100 - 3.200 de lei. Pe piaţa secundară de anunţuri costă 1.700 - 1.800 de lei.

OnePlus One

image

OnePlus One are un mare avantaj prin pricing-ul său. O variantă cu 16 GB ajunge la 299 de dolari - 965 de lei, iar cea de 64 de GB costă 349 de dolari - 1.200 de lei. Ce diferenţă! Şi performanţele? Teoretic la fel de bune. Plus un Android modificat de Cyanogen Mod .

Oppo se duce puţin mai sus ca preţ faţă de OnePlus. Find 7a, mai modest un pic la dotări, adică doar 2 GB de RAM, costă 1.300 de lei, iar varianta Quad HD, cel mai bun telefon de pe piaţă, teoretic va sări de 450 de dolari, adică peste 1.500 de lei. Tot mai ieftin decât un Note 3.

Merită? Oppo nu e o firmă oarecare. OnePlus vine pe filiera Oppo, ceea ce e o marcă a calităţii. Telefoanele oferă garanţie, cu reparaţii gratuite, chiar dacă telefonul trebuie trimis în China. Comanda se face pe site-urile oficiale, oppostyle.com şi oneplus.net. Pentru Samsung, e disponibil în toate magazinele online din România.

<strong>Părere personală</strong>

Toate cele trei telefoane au ajuns la performanţa de a avea 3 GB de RAM. Personal acest lucru nu este neapărat folositor în momentul de faţă. E ca şi cum aţi avea un Ferrari pe un drum din România. Nu îl veţi putea duce la viteza maximă. Dar e bine să ştiţi că o aveţi acolo. De asemenea, procesoarele sunt asemănătoare, iar serviciile le diferenţiază.

OnePlus One are avantajul preţului. E greu să te compari cu un terminal de asemenea putere care costă 350 de dolari cu 64 de GB stocare şi 300 de dolari cu 16 GB stocare. În aceleaşi condiţii, Oppo Find 7, un telefon cu display Quad HD (!) nu are încă un preţ, dar va trece puţin de 450 de dolari. Modelul mai … limitat. Am ajuns să zic limitat despre un telefon de top cu display Full HD, costă deja 400 de dolari. În aceleaşi condiţii, Samsung costă 750 de dolari la magazinele online din România.

Samsung Galaxy Note 3

samsung galaxy note 3 fofot adevarul

Merită Samsung? Merită, dar vă spun eu când. Nu cumpărat nou. Una dintre marile greşeli este să cumperi rapid, instinctual, când telefonul este nou. Samsung Galaxy Note 3 s-a ieftinit în mod constant în lunile de după lansare. A ajuns la 2.400 de lei, iar pe piaţa secundară de anunţuri costă chiar 1.700 de lei - 1.800 de lei.

Concluzia mea? Oppo se poate comanda lejer de pe oppostyle.com şi se livrează în România. Rar, găsiţi şi pe piaţa secundară. OnePlus One va livra şi în România, dar există o listă de aşteptare. Nu vă aruncaţi încă, dar aveţi o şansă mare. Oppo şi OnePlus arată că producători poate mici, poate cunoscuţi doar în China pot livra ceva performant. Şi pot concura cu Samsung. Preţurile jos!

O spun din perspectiva unui proprietar de Oppo Find 5, un telefon cu Cyanogen Mod 4.4 KitKat instalat, un telefon greu şi gros, dar performant, fiabil, cu o construcţie excelentă. De mai bine de o lună acest telefon nu mi-a lăsat niciun regret.

<strong>Concluzie?</strong>

Oppo, OnePlus şi Xiaomi sunt firme care duc preţul smartphone-urilor de top la un nivel foarte scăzut. Încă nu au un lanţ de distribuţie serios în Europa, dar comenzile online pot să facă această problemă rezolvabilă.

Avantajul lor este raportul calitate/preţ. Oppo, Xiaomi şi OnePlus (un fel de rebel care a plecat de la Oppo) vor trece peste ideea că telefoanele chinezeşti sunt proaste. Au o calitate bună. Samsung nu poate reduce atât de mult preţul.

De fapt, nu e o alegere decât cu sufletul şi cu buzunarul. Ceea ce fac firmele acestea chinezeşti e să aducă o nouă formă de competiţie pe piaţă. Nu se mai luptă Apple cu Samsung şi cu LG. Nu, producătorii mici oferă alternativă serioase, nu doar variante mai ieftine. Ca să nu mai pomenesc de telefoanele care încă au de demonstrat - Jolla sau cele cu Ubuntu. 

[&lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/oppo-samsung-oneplus" target="_blank"&gt;View the story "Oppo Samsung OnePlus" on Storify&lt;/a&gt;]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite