REVIEW Sony Xperia Z2 - o brută top model. Adversarul perfect pentru HTC One sau oricare iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sony a scos pe piaţă anul acesta Xperia Z2, telefonul său vedetă. Nu va salva divizia de telefonie a companiei japoneze, dar noi nu ne ferim să spunem că e pe podiumul celor mai bune telefoane, cu HTC One şi Samsung Galaxy S5 partenere

Xperia Z2 ne-a impresionat cât l-am ţinut la teste. Nu la modul în care este uimitor şi nemaivăzut. E greu să mai găseşti aşa ceva la telefoanele de top. 

După liniştirea pieţei, după apariţia unor telefoane foarte performante, putem să spune că în momentul de faţă apreciem un design plăcut, un sistem de operare simplu şi caracteristici speciale, cum ar fi faptul că putem să vorbim cu el în ploaie.

Sony Xperia Z2, un telefon pe care l-am aşteptat, şi noi şi voi, primeşte acum review-ul mult-dorit. La ce concluzii vom ajunge?

<strong>Design</strong>

Imaginaţi-vă că sunteţi într-o cameră cu design minimalist, mobilată simplu, ascultaţi muzică liniştită. Şi pentru această cameră aveţi nevoie de un telefon mobil care să se potrivească. Acum doi ani v-aş fi zis de iPhone 4S. Acum două săptămâni v-aş fi zis de iPhone 5. Iar acum, cred că e cazul să vă zic de Sony Xperia Z2.

Sony a reuşit să menţină linia de anul trecut. Sincer, nu a făcut aproape nici o schimbare. Îmbină designul minimalist, cu eleganţa caracteristică, dar şi cu o robusteţe care aduce aminte de seria Active de al Samsung. Carcasa este de sticlă şi, spre deosebire de Z1 Compact, care este din plastic, zgârieturile nu apar pe carcasă. O săptămână am ţinut telefonul acesta în buzunar, pe birou, prin ghiozdan şi nu s-a zgâriat. Carcasa de sticlă, cu o tentă albastră la culoare este elegantă şi frumoasă.

image

Marginile de aluminiu aduc o notă elegantă. Pe fiecare parte sunt fantele pentru microUSB, cartela SIM şi cardul microSD, ambele acoperite de un căpăcel care permite scufundarea telefonului în apă. Camera foto şade în colţul din stânga sus, iar mufa de căşti este amplasată superior.

Carcasa are rotunjimi frumoase, solide. E o combinaţie interesantă de spartanism cu eleganţă de Cupertino. Sony nu a schimbat nimic şi bine că nu a făcut-o. E greu de ştiut ce mai poate face cu linia Xperia Z în viitor, după un design care mi se pare printre cele mai reuşite de pe piaţă.

<strong>Performanţe</strong>

Sony nu s-a jucat aici. Avem un telefon cu cele mai bune caracteristici de pe piaţă. Procesorul este unul Snapdragon 801, quad-core, la 2,3 Ghz. Pentru încă ceva luni, va rămâne cel mai bun de pe piaţă. Memoria RAM este de 3 GB şi oferă o fluiditate a mişcărilor foarte bună, iar capacitatea de stocare este de 16 GB. Memoria se poate extinde cu un card microSD de până la 128 de GB.

image

Am jucat titluri complexe, am navigat pe internet, am fost pe conexiune mobilă, pe Wi-Fi, ne-am uitat la filme şi am ascultat muzică. Am lăsat aplicaţiile deschise una câte una. La aceste caracteristici nu veţi avea nicio problemă. Ne-a fost frică - poate cumva sistemul de operare modificat să afecteze performanţa. Ei bine, timp de o săptămână telefonul a mers perfect şi nu a avut un moment de întârziere. 3GB de RAM şi Snapdragon 801 sunt cuplul cel mai bun de pe piaţă acum.

Dacă vreţi performanţă exactă, rapidă, fluidă, atunci aţi găsit-o la Sony Xperia Z2.

<strong>Ecran</strong>

Ecranul are 5,2 inci şi o densitate a pixelilor de 424 de pixeli pe inch, la o rezoluţie Full HD. Sony a dotat şi acest telefon cu tehnologiile sale proprietare, Teriluminos display şi X-Reality Engine.

Display-ul de la Sony are mari probleme în lumina soarelui, ceea ce e o dezamăgire pentru mine. L-am comparat cu propriul Oppo Find 5 şi nu sunt diferenţe mari în soare - la fel de prost. Te chinui efectiv să vezi ceva.

image

Luminozitatea e destul de redusă pentru nevoi, iar albul nu este chiar alb. Sună ca o reclamă la detergent, dar albul de la Huawei Ascend P7 e mult mai bun. Sony păleşte în comparaţie, e aproape gălbui.

Culorile nu sunt saturate, fiind în stilul Sony, dar le puteţi schimba din meniu. În cameră e foarte bun ecranul, dar afară aveţi probleme. Păcat. Dacă îl băgaţi în apă, ecranul tactil se va activa câteodată singur, îşi va da comenzi singur. Eu nu am putut filma sub apă şi să scot telefonul fără să se oprească în momentul când a trecut de la lichid în aer. Acelaşi lucru şi pentru atingerile cu degetul - dacă se răceşte suprafaţa de contact dintre ecran şi deget, atunci nu mai aveţi ce face. Acestea sunt riscurile unui telefon care rezistă la apă. Oricum, altele nici măcar nu merg udate.

<strong>Autonomie</strong>

Telefonul poate fi pus pe trei moduri de baterie. Modul clasic nu asigură nicio protecţie împotriva scurgerii energiei foarte rapid. Al doilea modul adaugă un mod de autonomie lungă, care închide datele mobile şi notificările atunci când ecranul este blocat. Al treilea modul e cel de economie categorică, atunci când ajungem la sub 20%. Acest ultim mod închide conexiunea la internet când blocăm telefonul, actualizările de fundal şi asigură o salvare de urgenţă a autonomiei.

Am funcţionat aproape mereu cu cel de-al doilea mod şi m-a ţinut o zi jumătate, într-un mix de folosire, de la 3G la YouTube, jocuri, Wi-Fi, de toate.

image

<strong>Cameră foto</strong>

Camera principală are 20,7 megapixeli, cu un senzor de 1/2,3, focus manual, detecţia feţelor şi stabilizarea imaginilor. Camera frontală are 2,2 megapixeli. Despre aceasta din urmă spunem mai puţine - e normală, nu iese în evidenţă.

Poză făcută noaptea

Camera de 20,7 megapixeli e una dintre cele mai bune de pe piaţă şi acest lucru se datorează mai ales meniului. Nu sunt un specialist al fotografiei, dar pe modul automat recunoaşte foarte bine setup-ul şi se adaptează. Noaptea găseşte lumină din surse necunoscute mie şi reuşeşte să o facă fără foarte mult zgomot pe imagine. Ziua, culorile sunt redate extraordinar de bine. Stabilitatea imaginilor e bună şi rareori dă greş.

Meniul a fost îmbunătăţit faţă de Z1 Compact şi aduce mai multe opţiuni. Pe lângă recunoaşterea automată, avem modul manual, cel HDR, Panorama, modul care oferă informaţii despre locul unde suntem (fotografiem la Turnul Eiffel şi primim info despre restaurante şi locuri din jurul lui), modul de Efect de Realitate Augmentată (pentru copii).

Imagine de zi

Integrarea socială e de excepţie pentru cei care vor să fie creatori de conţinut. Există modul de streaming live direct din cameră! Există integrare prin Vine, pentru a trimite direct acolo şi integrare în Evernote, pentru salvare în Cloud.

Per total, camera e în top 3 camere de telefon pe care le-am testat şi, spre deosebire de Lumia 1020, vine pe un telefon care arată bine şi, de asemenea, e uşor de folosit chiar şi de un amator ca mine.

Încăpere luminată parţial

<strong>Software</strong>

Sistemul de operare este Android 4.4.2 KitKat, modificat intens de Sony după interfaţa clasică, pe care o ştim deja de anul trecut, una care schimbă în primul rând aspectul general al telefonului.

Ce are special? Aplicaţia camerei, despre care am vorbit, aplicaţia Sony Select (un Play Store alternativ cu recomandări de la japonezi), Social Life (un feed de ştiri şi informaţii de pe reţelele sociale - foarte util şi cu un aspect excelent), Walkman ( aplicaţie de ascultat şi descoperit muzică).

image

Designul e unul care aduce aminte de iOS 6, iar acest lucru e bun. De asemenea, mi-a plăcut aranjarea aplicaţiilor, mai ales pentru cei care au instalate multe, dar folosesc puţine şi nu vor să se chinuie să le aranjeze pe ecranul principal. Aplicaţiile pot fi aranjate Alfabetic, În funcţie de popularitate sau după cum au fost instalate. Eu am ales, după două zile de folosire, să folosesc modul de aplicaţii cele mai folosite. Şi atunci e extrem de util, pentru că în medie nu folosim mai mult de 10 aplicaţii constant.

Software-ul nu a avut bug-uri, a mers cursiv şi chiar dacă pare plin de bloatware, e surprinzător de curat. După ce foloseşti Samsung sau LG, după ce treci pe la Allview sau Huawei, atunci îţi dai seama că Androidul de la Sony e unul curat, iar acum a fost extrem de fluid.

<strong>Preţ</strong>

Telefonul poate fi achiziţionat din magazinul online ClickShop la preţul de 2.949 de lei, fiind în trei variante de culoare. Îl găsiţi negru, albastru şi alb.

E un preţ în categoria sa de performanţă, putând să-l comparăm uşor cu Samsung Galaxy S5 sau cu iPhone 5s. Dacă e să-l comparăm cu ceva, e mai spartan decât HTC One, dar este la fel de elegant şi frumos.

image

<strong>Plusuri</strong>

  • Designul este excepţional şi simplu.
  • Sticla de pe spate dă un aspect premium.
  • Rezistent la apă.
  • Autonomia este bună pentru clasa sa.
  • Sistemul de operare e reuşit.
  • Aplicaţia de cameră foto e complexă şi simplă în acelaşi timp.

Căştile Sony - oribile

<strong>Minusuri</strong>

  • Ecranul este totuşi obturat în razele soarelui.
  • Preţul poate este un pic prea mare.
  • Căştile oferite de Sony la pachet sunt de calitate, dar au un aspect incredibil de urât. Nu ar putea fi purtate de nimeni cu simţ estetic.
image

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Dacă mi-aş dori un telefon personal mi-aş cumpăra Sony Xperia Z2. Din simplul motiv că este simplu. Aş avea de ales între HTC One şi el, dar Xperia e mai robust, mai business, mai serios. E un telefon de o frumuseţe simplă, japoneză. E ca un origami bine făcut, rotunjit la colţuri. Aşteptaţi să se ieftinească. Simt că telefoanele acestea vor apărea la promoţie în curând, poate, de ce nu, chiar la Black Friday.

3.000 de lei mi se pare un preţ un pic prea mare, în condiţiile în care poţi să-ţi iei HTC One cu 100 de lei mai puţin.

Good job, Sony! Ce păcat că te-ai mişcat mereu aşa de lent!

[&amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/sony-xperia" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Sony Xperia" on Storify&amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;gt;]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite