Review Samsung Galaxy Note 4 - pentru performanţă şi statut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Galaxy Note 4 este ce are mai bun Samsung în acest moment. L-am supus la teste timp de o săptămână şi vă spun impresia mea sinceră, de utilizator normal. Nu vă aşteptaţi să găsiţi vreun benchmark aici, ci doar faptele, cu bune şi cu rele. Merită Samsung Galaxy Note 4?


Fotografiile au fost făcute de Răzvan Băltăreţu. Pe el îl găsiţi aici. 

Aştept întrebări despre telefon ca să răspund public pe blog. Mă găsiţi pe vlad.andriescu@adevarul.ro sau pe Twitter şi Facebook. 


Mă trezesc dimineaţa la 7, mă pregătesc să fac pentru prima oară în viaţa mea exerciţii pentru braţe la ora aceea. Deschid telefonul şi mă loveşte cu brutalitate lumina ecranului. Mă chinui să găsesc setările prin meniu ca să nu pară că e toată camera luminată de o cometă. Reuşesc să fac asta cu greu, iar apoi îmi scap telefonul peste faţă. Aceasta este istoria unui început de poveste cu Samsung Galaxy Note 4. Cel mai bun Android, dar unul nu pentru toată lumea.

Acum trei ani, la finalul verii, Samsung prezenta la Berlin cel mai mare telefon de pe piaţă în acel moment. 5,3 inci avea acea bestie. Avea şi stylus. Toţi scriam atunci despre palete de ping-pong şi despre cum Steve Jobs spunea că nu va fi folosit niciodată un telefon care are nevoie de un stylus.

Fast forward trei ani mai târziu şi Note e motivul pentru care Samsung este cu adevărat în picioare acum, linia de produse care conferă respect şi care s-a impus pe piaţă. Doar cu Note a reuşit Samsung să arate cât de buni sunt. Anul acesta vorbim de Note 4.

image

Performanţe şlefuite

Samsung Galaxy Note 4 e un terminal foarte puternic. În România a ajuns cu procesorul Snapdragon 805, quad-core, 3 GB de RAM şi o cameră foto de 16 megapixeli. Telefonul s-a mişcat excelent în testele noastre. L-am rulat pe internet, l-am dus în excursii prin jocuri destul de puternice, cum ar fi cele de racing sau cele cum ar fi Drone Shadow Strike (vi-l recomand! e foarte bun).

image

Iar apoi ecranul. Dacă performanţa e şlefuită, adică e atât de bună încât nu se simte, ecranul e o bijuterie, deşi ar putea exista contestatari. Rezoluţia e Quad HD, diagonala e de 5,7 inci şi tehnologia folosită este Super AMOLED. AMOLED-ul are culori mai saturate, ceea ce nu este pe placul tuturor, dar eu am rezolvat chestiunea asta altfel. Vă duceţi în Play Store, instalaţi Apus Launcher şi vă faceţi din Samsung Galaxy Note 4 cel mai de dorit telefon.

Are Galaxy Note 4 performanţele dorite? Da, e cel mai bun de pe piaţă în zona Android.

Un design mai elegant

Nu veţi descoperi la Samsung Galaxy Note 4 un design discret, subţire. E un telefon destul de gros, cu un plastic de proastă calitate pe partea din spate, dar cu margini din aluminiu vopsit cu alb. Aceasta este inovaţia Note 4, dacă mi se permite acest cuvânt - arată în final a telefon premium, ceea ce de fapt şi este.

image

Designul este business. E un telefon pentru o medie de vârstă de peste 25 de ani. Pentru că atunci când scoateţi uriaşul de 5,7 inci veţi fi la acelaşi nivel cu partenerii voştri cu iPhone sau Xperia. Statutul nu se cumpără cu Xiaomi, Oppo sau OnePlus, din păcate. Acelea sunt telefoane bune, acesta este un telefon pentru vanitate.

Nu trebuie să explici de multe ori un asemenea telefon. Nu trebuie să spun cum se pronunţă Xiaomi. Nu. E un Samsung Note. Are Stylus şi nu-i foloseşte la nimic. Are un ecran care impresionează la prima deschidere. Are margini de aluminiu.

image

O cameră bună

Camera are stabilizare optică, ceea ce duce la nişte poze foarte foarte controlate şi bune în condiţii normale. Când zic condiţii normale mă refer aici la ziuă. Noaptea, pozele ies slabe, nu extrag foarte multă lumină şi sunt granulate.

Mai bine las exemplele să vorbească. Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei - eu sunt utilizatorul obişnuit de smartphone. Nu am talente fotografice şi mă folosesc pentru momente simple.

Un alt amănunt este filmarea 4K. Deşi nu avem dispozitive care să suporte această calitate, telefonul va face înregistrări la o rezoluţie 4K. Puteţi vedea un exemplu mai jos. Dacă aveţi un televizor cu asemenea rezoluţie, atunci vă veţi da seama de diferenţe. Pe ecranul telefonului se vede şi mai bine decât se vede pe ecranul laptopului.

Nefolositoare

Am găsit şi lucruri pe care Samsung le-a adăugat fără să le folosim cu adevărat. Primul ar fi sistemul de operare modificat. E un Android KitKat care are o interfaţă numită TouchWiz.

Ei bine, aceasta poate fi văzută în poze şi nu e tocmai cea mai elegantă. Are multe widget-uri pe ecranul principal şi înainte de a folosi telefonul trebuie să vă curăţaţi ecranele. Nimeni nu foloseşte cu adevărat toate aplicaţiile Samsung. În plus, are prea multe ecrane, prea mult spaţiu şi o temă de culori prea deschise.

image

Am rezolvat problema cu Apus Launcher. Acesta modifică modul cum arată telefonul vostru şi vă organizează fişierele automat în foldere. Astfel, veţi avea două ecrane simple şi schema de culori va ajuta telefonul să îşi pună în evidenţă ecranul.

Al doilea lucru nefolositor este S Pen-ul. L-am folosit de câteva ori ca să desenez, dar nu sunt talentat. Mi-am notat la un moment dat nişte notiţe pentru că nu aveam caietul şi pixul. Dar de cele mai multe ori, imaginile de prezentare în care utilizatorii sunt foarte productivi nu se aplică în viaţa reală.

image

Sunt un utilizator dur de telefoane. Folosesc numeroase aplicaţii şi încerc să mă ajut de tehnologie. Dar nu am stat niciodată pe internet ca să fac tăieturi cu S Pen-ul de pe pagini, să le salvezi prin note, să le adnotez cu un pix virtual şi apoi să le trimit pe mail. Sunt metode mai simple. Potrivit Samsung, foarte puţini oameni folosesc S Pen-ul în mod curent, dar acesta este semnătura Note-ului. Fără el, notiţele ar apune. Pen-ul nu e deranjant, dar sistemul de operare este.

Vrei statut, dai un ban...

Noi am avut un telefon cu 32 de GB capacitate de stocare şi aceasta e disponbilă la preţul de 3.500 de lei la QuickMobile. Nu voi judeca telefonul ăsta din prisma mea, un jurnalist care nu ar da banii ăştia pe un terminal şi care se uită după cele mai bune oferte second-hand.

Nu. Samsung Galaxy Note 4 e noul telefon de statut. E în aceeaşi clasă cu iPhone, cu LG G3, cu Sony Xperia Z3. 3.500 de lei e un preţ prea mare faţă de ceea ce poţi găsi la concurenţă, dar până la finalul anului se va ieftini.

image

Pentru ceilalţi care nu vor statut, care nu stau şi citesc articolul ăsta de pe un scaun la fel de scump ca şi telefonul - aşteptaţi să treacă 2014, să vină aprilie şi cumpăraţi-l atunci.

…dar nu vei avea şi autonomie

Am văzut mai multe cronici ale telefonului în străinătate. Am înţeles apoi că jurnaliştii străini au testat varianta cu procesor Exynos octa-core, care este fabricat de Samsung şi este mai bun la autonomie.

Procesorul Snapdragon 805, combinat cu ecranul Quad HD la luminozitate maximă (nu pot să ţin telefonul altfel) rezultă într-o autonomie de maximum o zi. Sincer, m-a ţinut 8-10 ore într-o folosire moderată - internet, 3G, YouTube, TuneIn Radio.

Cu bune…

Samsung Galaxy Note 4 e un telefon greu, dar cu cel mai bun ecran 2K de pe piaţă. De asemenea, are o viteză de excepţie în toate aplicaţiile şi în browsing. Camera foto e bună, filmează şi 4K. E un telefon cu multe lucruri nefolositoare, dar am ajuns la concluzia că e Android-ul pe care mi l-aş cumpăra, dacă aş avea bani.

Situaţia e aşa acum, până la testarea Google Nexus 6.

image

…şi cu rele

Are un Android modificat prost de Samsung, e greu, e mai gros decât iPhone, S Pen-ul nu foloseşte la nimic, plasticul e de proastă calitate, iar senzorul de amprentă mai bine nu este folosit. Autonomia nu străluceşte şi preţul e prea mare pentru ceea ce oferă acum piaţa globală.

Q&A

Pe Review de Gadget voi încerca să interacţionez direct cu publicul. Aşa că acum aştept orice altă întrebare despre Samsung Galaxy Note 4. Încă este în posesia mea şi vă pot răspunde la dileme. Aici în comentarii, pe Facebook sau pe Twitter.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite