REVIEW Samsung Galaxy A9 – Ecran cât toate filmele şi serialele văzute pe drum

REVIEW Samsung Galaxy A9 – Ecran cât toate filmele şi serialele văzute pe drum

Samsung Galaxy A9 are un ecran de 6 inci. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Samsung Galaxy A9 este un telefon cu ecran de 6 inci. Totodată, este unul construit după tiparul unui Galaxy S6, doar că preţul e mai mic. Şi este cel mai mare dintre toate modelele Galaxy A.

Ecranul de 6 inci al Galaxy A9 îmi aduce aminte de o scena din filmul „Anger Management“ în care Dave (Adam Sandler), actorul principal, le întreabă pe cele două colege de terapie, actriţele de filme porno Stacey şi Gina dacă este importantă dimensiunea. Poţi să-ţi dai seama şi fără să fi văzut comedia ce răspuns a primit Dave.

Dacă şi ţie îţi plac cu adevărat uriaşe, Samsung Galaxy A9 e tot ce-ţi trebuie, chiar dacă la prima întâlnire cu amicii mei am auzit instant gluma cu paleta de tenis. Totuşi, dacă eşti tentat să crezi că mărimea e totul la acest telefon te înşeli. Din punct de vedere software şi hardware este un dispozitiv de folosit cu plăcere şi cu succes în 2015.

Eu l-am văzut întâmplător la un magazin online, cu vreo două luni înainte de a-l primi în teste, şi mi-am dorit instant să-l „butonez“, să văd exact ce înseamnă un smartphone de 6 inci. De ce? Întâi pentru că e Samsung, sună sec, dar este o explicaţie în sine. Apoi, „because I’m a big fan of big screens“. Şi au avantajele lor, cea mai evidentă fiind spaţiul mare de afişare a informaţiilor, iar cea mai importantă fiind bateria mai mare pe care astfel de telefoane o primesc.

Samsung Galaxy A9 - de la hardware la software

Este un telefon comercializat de QuickMobile, importat din China, cu suport pentru două cartele SIM şi card microSD. Camera foto principală are 13 megapixeli, filmează full HD la 30 fps (cea mai mare rezoluţie), iar cea secundară este de 8MP. Are un ecran Super AMOLED de 6 inci cu rezoluţie full HD, dar cu o densitate a pixelilor încă suficient de bun pentru a fi rezonabil. Nu poate fi comparat cu S7 edge, dar nici preţul nu este încă acolo.

Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 652 cu opt nuclee împărţite în câte două cipuri: un quad-core la 1,8Ghz şi un quad-core la 1,2GHz. Acesta e completat de memoria RAM de 3GB şi stocarea internă este de 32 GB. Bateria, despre care povesteam mai devreme, este de 4.000 mAh şi autonomia e pe cât de bună te-ai aştepta.

De îndată ce îl iei în mână, în afară de dimensiuni, remarci şi greutatea: are 200 de grame. Şi mai are sticlă pe faţă, sticlă pe spate, margini înguste. Sigur te vei întreba: cum faci să nu-l spargi? Ei bine, e greu, trebuie să-l ţii cu ambele mâini sau să fii atent când îl foloseşti cu una singură, iar o carcasă este mai mult decât bine cumpărată.

Samsung Galaxy A9 rulează Android Lollipop, dar este planificată trecerea la Marshmallow, în caz că vrei să ştii cu ce Android rămâi. Altfel, aplicaţiile şi TouchWiz sunt celebre pe mai toate telefoanele companiei sud-coreene şi acesta nu este o excepţie. Dacă nu îţi place aspectul, poţi alege altă temă sau un launcher.

Cât de bun poate fi un telefon imens

Desigur, performanţa lui n-are de-a face cu dimensiunile. Samsung a reuşit în ultimii ani să eficientizeze atât de mult fluxul de producţie a telefoanelor, încât nu ai parte de surprize când foloseşti un mid-level sau un high-end. Diferenţa evidentă între un Galaxy A şi un Galaxy S apare la camera foto. Pe când S7 concurează şi bate fără probleme un iPhone, Galaxy A5 sau Galaxy A9 n-au cea mai performantă aplicaţie sau cel mai capabil senzor.

În fapt, asta este şi marea nemulţumire: calitatea camerei foto este aproape decentă, dar să nu faci greşeala să compari cu un smartphone mai scump. Lipsesc saturarea culorilor, în cele mai multe cadre, imaginile HDR nu gestionează prea bine zonele supraexpuse, iar noaptea doar optimismul şi controlul setărilor te pot face să crezi că realizezi poze rezonabile.

Totuşi, când vine vorba de a vedea conţinutul multimedia pe ecran, diagonala de 6 inci îl va face adorabil. Orice acţiune, atât timp cât nu vrei să ajungi cu degetul dintr-o parte în alta a ecranului, îl face mai plăcut şi mai justificabilă folosirea lui. Nu oferă însă cel mai bun contrast în soare, dar Samsung are un mod în care desaturează şi sporeşte luminozitatea pentru a reuşi să vezi ceva pe el şi chiar să poţi tasta fără să te chinui prea mult, căutând tastele.

Cu un aşa ecran, poţi folosi şi modul split screen ca să vezi în partea de sus un conţinut dintr-o aplicaţie şi în cea de jos altceva. Este o idee mai veche a Samsung, realizată prin seria Note, dar acum preţul telefoanelor a scăzut suficient de mult şi îşi permite să o aducă şi pe modele mai ieftine, cum ar fi acesta. Nu are stylus, dar te poţi descurca şi fără. 

Concluzie scurtă pentru un telefon mare

Samsung a reuşit cu Galaxy A să creeze o linie consistentă de la cele mai mici ecrane la acesta imens. Totodată, preiau hardware sau influenţe în design de la Galaxy S. Arată mai bine de la an la an, acum gama este la a doua generaţie, oferă un raport rezonabil între preţ şi calitate cu o construcţie premium (dacă nu ţii cont că sticla alunecă pe aproape orice suprafaţă) şi te poţi bucura de experienţa Samsung şi fără cel mai scump model (este chiar şi pe roz). Totuşi, ţine cont de limitări, de avantajele lui, căci nu este flagship şi trebuie tratat ca atare.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: