REVIEW Motorola Moto X - telefonul perfect cu Android, dacă ar fi venit mai devreme pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte târziu a ajuns şi Motorola Moto X în România, pe căi neoficiale. Telefonul creat din alianţa Google-Motorola e unul impresionant, dar rămâne în urma timpurilor şi e prea scump.

Motorola Moto X e acel telefon pe care-l tot aştept la teste de câteva luni buni. L-am văzut în review-uri în străinătate, l-am văzut în imagini şi clipuri şi am fost curios să-l testez. ClickShop l-a adus în România după ce terminalul a început să fie vândut pe piaţa din Europa.

Şi mi-a plăcut. A fost o săptămână în care m-am ataşat de acest gadget şi mi se întâmplă rar acest lucru. Din păcate, îi lipsesc două-trei lucruri esenţiale, iar la 1.750 de lei lipsurile nu se iartă.

Motorola a devenit o companie Lenovo. A părăsit barca Google. Viitorul ar putea aduce telefoane interesante, iar această companie e una care a produs mereu smartphone-uri foarte bune, dar subapreciate. 

Un video cu Motorola Moto X puteţi vedea mai jos. 

Design

În România, telefonul nu are toate opţiunile din SUA sau Marea Britanie. Adică nu vine cu toate carcasele personalizate. Puteţi să vă comandaţi telefonul de pe site-ul Motorola dacă vreţi să aveţi numele vostru pe telefon şi o carcasă de lemn. În România telefonul a venit la ClickShop cu carcase de plastic negru sau alb. Cu o textură desenată pe el, plasticul este de calitate, nu se zgârie şi este mat.

Un element de design extraordinar pe partea din spate e logoul Motorola, amplasat într-o gaură mică, unde intră degetul. E perfect pentru a ţine telefonul cu o mână şi oferă un sentiment de confort. E ciudat că menţionez acest lucru, nu-i caut lucruri pozitive telefonului. Dar pur şi simplu tot centrul de greutate pare a se schimba odată ce-ţi sprijini degetul în acea fantă.

image

Carcasa din spate este rotunjită, telefonul este destul de subţire - 10,4 milimetri, iar marginile nu sunt foarte mari. Butoanele sunt amplasate virtual pe ecran, iar în partea inferioară există doar senzorul de proximitate.

Per total, un design care mi-a plăcut în mod special, cu elemente bine gândite şi care pare să nu fi făcut în masă, ci de către oameni pentru oameni. (ce clişeu!).

image

Performanţe

M-am temut teribil la această parte, pentru că avem de-a face cu un Qualcomm Snapdragon Pro, dual-core la 1,7 Ghz. Pe partea grafică, avem un Adreno 320.

Dacă e dual-core se va comporta mai slab decât quad-core-urile de pe piaţă? Hai să o spunem drept, dacă vrei quad-core puternic te duci spre Snapdragon 801, pe un telefon foarte bine optimizat. Dar, din păcate, puţine aplicaţii vor folosi puterea aceea de procesare. Cei 2 GB de RAM de pe Motorola Moto X îşi fac treaba. În această zonă se vede clar diferenţa faţă de fratele mai mic, Motorola Moto G, care a fost testat şi el de Adevărul (Moto G costă 900 de lei).

image

Motorola a reuşit să facă din acest procesor unul de top prin optimizare. E cel pe care posesorii de Motorola l-au mai văzut pe Razr HD, Razr Maxx HD şi Razr M, iar alţi utilizatori pe HTC One X, BlackBerry Z10 sau Nokia Lumia 928. Deşi este un procesor destul de învechit, nu am simţit diferenţa de performanţă. Am jucat aceleaşi jocuri ca şi pe Snapdragon 800 de pe telefonul meu personal, am încercat să-l forţez prin multitasking, switch rapid între programe, închideri, deschideri. A rezistat. Browsingul este foarte rapid, iar jocurile şi aplicaţiile se deschid cu repeziciune.

Acest procesor e unul excelent optimizat, unul care merge mână-n mână cu sistemul de operare pus de Motorola, un Android aproape standard. Mesajul meu e clar - nu veţi avea nicio problemă. Dar. Dar vechimea sa morală, faptul că preţul telefonului e totuşi mare, îl face o vulnerabilitate. Pentru că ce aţi alege? Un Nexus 5 sau un Motorola Moto X?

Da, Google a reuşit să-şi ucidă propriul telefon prin Google Nexus 5 de la LG. Motorola nu mai e o companie deţinută de gigantul din Redmond, dar a reuşit să producă un telefon foarte bun. Dacă ar fi adăugat un procesor mai scump, ar fi făcut telefonul şi mai piperat.

Moto X putea fi telefonul perfect dacă avea Full HD şi Snapdragon 800 (la acea vreme).

image

Ecran

Avem un ecran de 4,7 inci, HD, 1280x720 de pixeli, cu o densitate de 312 de pixeli pe inci. Am apreciat faptul că e un ecran micuţ şi de multe ori acest telefon mi-a adus aminte de iPhone, prin calitatea construcţiei şi faptul că are un ecran discret.

Din păcate, Motorola a făcut economie şi nu a pus un ecran Full HD care ar fi scos cu adevărat telefonul din clasa medie. Aşa, avem un telefon cu un ecran foarte, foarte saturat. Personal îmi plac aceste culori, dar punându-l lângă al meu Oppo Find 5 cu ecran Full HD, lucrurile acestea s-au observat categoric. Saturaţia nu mai poate salva situaţia în momente când ai nevoie, adică în jocuri.

Grafica este foarte bună, răspunsul ecranului este excelent, iar tastatura de Motorola Moto X este poate una dintre cele mai bune pe care am folosit-o pe un Android. De ce? Are vibraţii. Şi de obicei urăsc vibraţia pe tastatură pentru că e prea dură, prea puternică şi nu e un feedback fidel. Aici, Motorola a reuşit să pună exact cantitatea de vibraţie necesară. Şi ce bine se scrie! Poţi să uiţi de Swipe, aşa de bună e tastatura asta.

Per total, ecranul e punctul vulnerabil al telefonului.

image

Autonomie

Bateria are 2.200 de miliamperi şi sistemul este destul de bine optimizat cât să reziste peste o zi. În mod normal m-a dus vreme de o zi şi o dimineaţă (dacă un telefon îmi rezistă, încărcat astăzi, până mâine dimineaţă să trec de browsingul din metrou, e excelent). O notă pozitivă aici.

Cameră foto

Camera foto principală are 10 megapixeli şi funcţii simple de Android - HDR, diferite ajustări ale expunerii şi balansului şi pe partea de video, posibilitatea de a înregistra slow motion.

Am numit-o mediocră pentru că nu iese din tipare şi este destul de sensibilă la mişcări, dovadă că stabilizarea nu este senzaţională. E mai bună decât multe camere de pe piaţă şi e un plus, dar aş fi vrut o mai mare atenţie pe partea mecanică a camerei, pe partea de fotografie în mişcare. Video slow motion e opţiune foarte bine gândită şi adăugarea sa mi-a plăcut.

Camera secundară are 2 megapixeli şi îşi face treaba pentru Skype, dar nu şi pentru selfie-uri. Câteva mostre foto puteţi vedea dând click pe imaginea de mai jos. 

image

Conectivitate/Sunet

Se conectează printr-un cablu micro USB la calculator şi are şi Bluetooth. De asemenea, are conexiune 4G şi o cartelă nanoSIM (va fi o problemă pentru mulţi să facă această tranziţie).

Sunetul este foarte bun din singurul difuzor montat, dar am suferit o dezamăgire când am deschis pachetul. Nu are căşti. Nu că ar fi o problemă să ne cumpărăm nişte căşti, dar e ciudat să vezi un telefon fără căşti.

image

Software

Poate cel mai bun Android pe care l-am văzut vreodată. Curăţenia şi optimizarea acestui Android m-a lăsat mască şi m-a făcut să-mi doresc să deţin un Motorola Moto X. Nu are nimic în plus, iar asta e bun. Am văzut atâtea versiuni modificate de LG, Allview, Samsung sau Huawei, încât mi-a plăcut să văd o curăţenie de design şi de utilităţi. E Android 4.2.2. Jelly Bean, upgradabil la KitKat.

Ca funcţii suplimentare, Motorola a adus câteva lucruri care mi-au plăcut. Motorola Connect te lasă să-ţi conectezi smartphone-ul la un plugin din Google Chrome şi să trimiţi mesaje direct din browser, să vezi cine te-a sunat. E un control potrivit al telefonului de la distanţă, mai ales pentru oamenii care lucrează.

De asemenea, Motorola Migrate e o unealtă bună pentru a migra de pe alt dispozitiv şi să-ţi iei contactele. În plus, telefonul poate fi controlat mereu cu vocea, cu ajutorul Google Now care poate fi pornit mereu. Plus, centrul de notificări e minunat. Simplu, negru şi îşi oferă un preview atunci când atinci iconiţa de sub indicatorul de ceas. Am vorbit cu Google Now şi funcţionează bine, pentru experienţa unui şofer în maşină, e un telefon care se pretează.

image

Telefonul funcţionează bine şi nu a avut nicio problemă cu aplicaţiile. E bine optimizat. E cel mai bun Android. Atât.

Preţ

Motorola Moto X costă 1.714 lei pe ClickShop, magazinul online al Romtelecom, care ne-a oferit dispozitivul. Intră într-o zonă periculoasă cu acest preţ, mai ales că peste 200-300 de lei întâlnim de-al de LG G2, Nexus 5 sau chiar româno-chinezul Allview X1 Soul Xtreme. Şi nota-bene, vorbim de un telefon dual-core, cu Android 4.2.2 upgradabil, nu cu KitKat instalat. Deşi preţul e mare, telefonul merge brici. Problema mea rămâne la ecran. Aceşti bani sunt dificil de dat pentru un telefon care nu este Full HD.

image

Plusuri

  • Calitatea construcţiei
  • Androidul perfect
  • Optimizare incredibilă pe un dual core care funcţionează excelent
  • Ecranul nu e Full HD, dar este saturat cât să ofere o calitate bună.
  • Funcţii software interesante

Minusuri

  • Camera foto este mediocră
  • Ecranul nu este Full HD
  • Preţul este cam mare pentru momentul acesta de pe piaţă

L-am cumpăra?

Din păcate e un telefon scump. Chiar şi pe piaţa second-hand costă 1.500 de lei pentru că nu a venit oficial în România, astfel că retailerii nu pot să aibă oferte foarte spectaculoase pentru el. L-aş cumpăra şi mâine dacă ar fi 1.200 de lei. Pentru că în zona aceasta îl poziţionez ca preţ pe o piaţă aşa competitivă. E telefonul secundar perfect. E telefonul unui tânăr. E telefonul unui om de afaceri. E discret, e mic. Motorola a dat lovitura. Nu. Nu a dat-o. Din păcate, acesta este penultimul telefon sub conducerea Google. Vedem ce urmează pentru Motorola în epoca Lenovo. Dar păcat, aşa cum e păcat şi de Nokia, că acest telefon s-a dus. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/motorola" target="_blank">View the story "Motorola" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite