REVIEW Meizu Pro 5 - Un smartphone din China pentru care hardware-ul e totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meizu Pro 5, un telefon cu preţ rezonabil pentru o mulţime de opţiuni.
Meizu Pro 5, un telefon cu preţ rezonabil pentru o mulţime de opţiuni.

Smartphone-urile chinezeşti nu mai sunt o noutate şi sunt din ce în ce mai bune. Dar abundenţa nu e o garanţie a calităţii. Am vrut să verific cu Meizu Pro 5.

Referitor la telefoanele din China, o să-mi spui că azi totul se face acolo, mai ales în materie de tehnologie şi o să-ţi dau dreptate. Preţurile sunt şi ele imbatabile, în raport cu producătorii consacraţi. Totuşi, sunt câteva capitole la care companiile europene şi nord-americane sunt mai atente decât cele din China. Meizu e produs chinezesc, iar eu am testat varianta de 32GB cu 3GB RAM.

Este un telefon comercializat de QuickMobile, suportă două cartele SIM şi card microSD. Camera foto principală are 21 megapixeli, filmează 4K, iar cea secundară este de 5MP. Are un ecran AMOLED de 5,7 inci cu rezoluţie full HD, protejat cu Corning Gorilla Glass 3.

Procesorul este o surpriză plăcută: un Samsung Exynos 7420 (64-bit), cu opt nuclee împărţite în câte două cipuri: un quad-core la 1,5Ghz şi un quad-core la 2,1GHz. Acesta e completat de memoria RAM de 3 GB sau 4GB cu stocare de 32 sau 64GB.

Are Android 5.1 cu interfaţa FlymeOS. Bateria la care nu ai acces este de 3.050 mAh. Are cititor de amprente şi un preţ de aproximativ 2.200 lei pentru versiunea de 32GB şi 2.500 de lei pentru versiunea de 64GB.

image

FOTO David Muntean

Ce mi-a plăcut la Meizu Pro 5

Telefonul e frumos şi se simte plăcut în mână. Este subţire, cu carcasa în întregime din aluminiu, cu un ecran de 5,7 inci full HD. Luminozitatea automată e tot ce ai nevoie, conţinutul se vede bine şi la birou, şi pe soare puternic, iar ecranul are culori pregnante, bine saturate şi contrast puternic. Per total, e un telefon elegant, care seamănă izbitor cu iPhone 6 Plus.

Deşi rulează un Android 5.1, cu interfaţa Flyme OS 5.1, Meizu Pro 5 nu are cele trei butoane specifice la baza ecranului, ci doar unul, ca pe iPhone. Deşi insuficient la prima vedere, îşi face cu brio treaba prin meniuri. Foloseşte cablu de încărcare şi de date USB-C, ceea ce e nou, comod şi previne accidentele cu introducerea greşită a cablului. Încărcarea rapidă e aproape ca în specificaţii, deşi poate nu chiar 65% în 30 de minute, dar cel puţin 50% sigur.

Meizu 5 PRO FOTO Adrian Pogîngeanu

Bateria, deşi nu e cea mai mare pe acest segment, ţine o zi şi jumătate de folosire intensă, ceea ce e o surpriză plăcută. Cititorul de amprentă e rapid în partea de recunoaştere şi instant la deblocare.

Are un singur difuzor, în partea de jos a aparatului, din care sunetul e rezonabil, fără a fi impresionant prin calitate. Totuşi, dacă dai volumul la maximum poţi face lejer discotecă cu el sau măcar poţi întreţine atmosfera la un foc de tabără.

Aplicaţia preinstalată Toolbox are cel puţin două chestiuni interesante: o busolă căreia n-am avut cum să-i verific acurateţea, îmi arată că sunt poziţionat la 63 de grade Nord - Est, şi o unealtă de mărire. M-am gândit instant la bunica mea, care nu mai vede bine, am testat-o pe o carte, ca să-mi dau seama cum se vede şi e într-adevăr de ajutor. Are şi zoom, dacă nu e potrivit factorul de mărire iniţial, mai poţi adăuga sau scădea în funcţie de nevoi. Tocmai când ziceam că o lumină ar ajuta, am descoperit că are şi lumină suplimentară.

Calea victoriei palatul telefoanelor novotel Meizu 5 PRO FOTO Adrian Pogingeanu

Pe partea de foto, deşi nu sunt obişnuit cu comenzi vocale pentru declanşare, mi-a plăcut comanda vocală “Paizhao”, care declanşează instant camera foto. Bifezi comanda din setări şi apoi când ai camera foto deschisă urli “Paizhao” şi aparatul face poză. Lumea o să creadă că eşti străin sau, dacă urli prea tare, o să te ia drept un samurai terorist.

Dezavantajul telefonului din China: Meizu Pro 5

Telefonul nu este adus în România printr-o reprezentanţă oficială. Este o versiune din China, cu acces la aplicaţii din Play Store. Astfel, când deschizi prima dată smartphone-ul, pe ecranul principal apar o muţime de aplicaţii în chineză. Dacă intri în ele, îţi cer tot felul de drepturi şi actualizări. Mi-am instalat ce-mi doream din Google Play, care apărea printre aplicaţiile preinstalate, ignorând marketul Meizu - App Store şi mi se părea că totul e ok. Poate doar faptul că nu ştiam cum să instalez widget-uri, aş fi vrut să schimb aplicaţia nativă de vreme, care nu permitea setarea pe o locaţie ca Bucureştiul, mă cam irita.

A doua zi mi-a cerut un update de aproape 1GB pentru Flyme. Am acceptat şi am fost mulţumit că după terminare am putut seta interfaţa clasică de la Google, Now Launcher. Am crezut ca am rezolvat toate problemele, dar ele abia începeau. Prima dată n-am mai mers Gmail. Deschideam aplicaţia şi dispărea imediat în fundal, inutil s-o reschid. Acelaşi rezultat.

Meizu 5 PRO FOTO Adrian Pogîngeanu

Apoi Play Store îmi spunea că nu sunt logat şi în partea de sus a ecranului apărea: “Google Play service error”. Notificarea întreagă sună cam aşa “ UPDATE GOOGLE PLAY SERVICES Google Play services won’t run unless you update Google Play services”. Dar cum să faci update dacă-ţi spune că nu eşti logat? Am încercat să mă loghez, din nou fără rezultat. I-am dat factory reset şi am luat-o de la început, sperând că aşa scap de erori. Situaţia nu s-a schimbat.

După reset aveam tot ce fusese instalat înainte, minus Play Store. Aşa că am început să instalez aplicaţiile manual, în format .apk. În contul de Google, indiferent de aplicaţie, nu m-am mai putut loga. I-am dat factory reset de 4 ori, dar n-a schimbat cu nimic în bine experienţa de utilizare. Am instalat un alt client de mail, WeMail şi aşa am putut folosi contul de Gmail. Sunt probleme de software care, cel mai probabil, vor fi rezolvate tot cu o actualizare.

Mai rău e că atunci când vrei să share ceva din telefon, prima aplicaţie din listă e Weibo, reţea socială din China. 

În final, camera foto principală nu are stabilizare, poţi face fotografii reuşite pe lumină bună şi slăbuţe când se lasă seara. Deşi are şi un mod manual, nu prea e ce-ţi doreşti de la o cameră foto. Mi-a plăcut totuşi focalizarea manuală din aplicaţia de fotografiere, e precisă.

Statie de Metrou Meizu 5 PRO FOTO Adrian Pogingeanu

Concluzie pentru Meizu Pro 5

Problema cu telefoanele din China este că deşi magazinele din România pot acorda garanţie pentru ele şi le pot aduce la preţuri rezonabile, de software se ocupă tot companiile din China. Meizu Pro 5 oferă un hardware foarte bun, o cameră cu rezoluţie mare, deşi nu excelează când n-ai prea multă lumină, şi încărcare rapidă. Totuş, spre deosebire de Xiaomi (altă companie din China) sau Huawei, Meizu se pare că mai are de învăţat dezvoltarea FlymeOS într-o distribuţie de Android care să îi justifice existenţa.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite