REVIEW HTC One, miracolul metalic al taiwanezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HTC One, noul vârf de gamă al taiwanezilor, a fost prezentat la sfârşitul lunii februarie. Un exemplar al acestui terminal a ajuns şi în redacţia „Adevărul“ şi l-am testat timp de câteva zile.

HTC One face parte din noua generaţie de smartphone-uri vârf-de-gamă şi principalii lui concurenţi sunt Samsung Galaxy SI4 şi Sony Xperia Z.  Taiwanezii ar fi putut să fure startul şi să-l aducă pe piaţă înaintea rivalilor însă a întâmpinat câteva probleme cu producţia.

<strong>Hardware</strong>

Vârful de gamă al taiwanezilor vine cu dotări de top. Înăuntru găsim un procesor Qualcomm Snapdragon 600 tactat la 1,7Ghz, o memorie RAM de 2GB şi spaţiu de stocare de 32/64GB şi un procesor grafic Andreno 320.

Combinaţia dintre memoria RAM generoasă şi procesorul puternic fac din HTC One un telefon căruia nu-i putem aduce niciun reproş din punct de vedere al performanţei. Ar fi redundant să vă zic cât de uşor se navighează pe internet sau cât rapid se face trecerea de la o aplicaţie la alta. Nici jocurile nu-I dau bătăi de cap. Am testat Temple Run 2, Real Racing 3 şi Vector. 

În testele de benchmark realizate cu Quadrant, perfomanţele erau duble faţă de cele ale predecesorului său HTC One X, primul telefon quad-core lansat de taiwanezi.

Display

Aţi observat, probabil că nu am început cu proprietăţile ecranului. Acesta măsoară 4,7 inci pe diagonală şi o rezoluţie full HD (1920 x 1080). După un mic calcul reies că raţia de pixeli pe inci (ppi) este 469 – cea mai mare la momentul actual. Panelul este unul de tip Super LCD3.

image

Culorile ecranului sunt vii, luminozitatea este mare şi claritatea textului este imbatabilă. Până să ajung să testez acest model mă întrebam dacă se va observa vreo diferenţă între rezoluţia 720p şi 1080p. Răspunsul este: da, se observă. Clipurile video în format full HD se văd excepţional şi navigatul pe Web este o reală plăcere.

Ecranul HTC One nu este, totuşi, perfect. Albul redat nu este unul pur, ci seamănă cu un gri foarte deschis iar culorile nu sunt cele mai fidele.

Display-ul este protejat de un strat de Corning Gorrila Glass 3 ceea ce ar trebui să-l facă suficient de rezistent la zgârieturi.

Conectivitate

HTC One vine cu un arsenal întreg de tehnologii care ţin de conectivitate. Pentru început avem clasicul port micro-usb şi slotul pentru căşti. Trecem apoi la WiFi şi Bluetooth, dotări standarnd pentru un smartphone. HTC One plusează şi vine şi cu senzor NFC dar şi cu un senzor infraroşu.

Senzorul NFC are o mare problemă. Acesta este amplasat sub o fâşie subţire din plastic de deasupra camerei foto. Carcasa din aluminiu nu-i permite să funcţioneze tocmai bine şi poate dura ceva timp până reuşeşti să aliniezi senzorul de pe HTC cu cel al unui alt telefon.

Senzorul infraroşu transformă telefonul într-o telecomandă universală, dar despre asta voi povesti mai târziu.

HTC One funcţionează pe bază de cartelă de tip microsim.

Sunet

HTC One străluceşte la capitolul sunet. Cele două difuzoare care încadrează ecranul scot un sunet excepţional, atât din punct de vedere al clarităţii cât şi al volumului. Nu sunt un fan al ascultării melodiilor la difuzoarele telefonului, însă acestea aduc un mare plus experienţei multimedia.

În combinaţie cu ecranul full HD, boxele stereo Beats fac din HTC One un telefon perfect pentru cei pasionaţi de jocurile de pe mobil dar şi pentru cei care umăresc ocazional filme pe telefon.

image

Cameră

La evenimentul de prezentare al HTC One s-a pus foarte mare accent pe camera foto a acestuia. Aceasta foloseşte tehnologia Ultrapixel care permite senzorului să prindă mai multă lumină. Camera principală are numai 4MP şi sunt suficienţi.

image

Fotografiile în condiţie de lumină bună – atât artificială cât şi naturală – sunt foarte bune şi nu se simte lipsa megapixelilor. Detaliile sunt multe şi clare însă culorile sunt puţin cam reci. La lumină scăzută, HTC One reuşeşte să scoată cadre mai mult decât decente însă nivelul de „zgomot“ este măricel. De apreciat este stabilizatorul, care elimină riscul pozelor mişcate, chiar şi în cele mai întunecate condiţii.

Camera Ultrapixel nu se ridică exact la nivelul la care mă aşteptam, însă este pe aproape. Singurul smartphone care poate, în momentul de faţă, să bată HTC One la capitolul cameră foto este Nokia Lumia 920.

image

(Imagine făcută în condiţii de lumină foarte scăzută)

Camera frontală este de 2,1 megapixeli şi cadrele făcute cu ea sunt numai bune pentru apeluri video sau pentru auto-portrete de urcat de Facebook.

Ambele camere pot înregistra video la rezoluţie full HD şi stabilizatorul de imagine este excelent. Acesta elimină mişcările de tip „tremurat“ şi imaginile se derulează lin.

Camera este are o multitudine de funcţii pe care le voi explica în capitolul „Software şi funcţii“.

Baterie

Ţinând cont de ecranul full HD şi de procesorul puternic, taiwanezii au dotat HTC One cu o baterie de 2.300 mAh.

Autonomia nu m-a dat pe spate însă telefonul rezistă cu brio o zi întreagă. Cu luminozitatea setată pe automat, push notifications, şi conexiune wifi permanentă am obţinut puţin mai mult de 12 ore de viaţă: patru ore de browsing continuu pe internet, trei ore de jocuri şi o oră de convorbire.

În cazul unei folosiri mai lejere (două ore de browsing, jumătate de oră de gaming şi o oră de convorbire), telefonul a rezistat până a doua zi dimineaţă.

<strong>Design</strong>

HTC One are un impact vizual inedit. Versiunea testată de mine a fost cea albă. Taiwanezii au folosit o carcasă unibody din aluminiu gri deschis care îi dă un aspect foarte elegant. Sticla ecranului merge din margine în margine şi partea din spate este uşor curbată pentru a oferi un spor de aderenţă. Pe laterale  găsim un plastic alb, de calitate superioară, care se extinde şi pe partea din spate, sub forma a două benzi subţiri. Acestea au rolul de permite pătrunderea undelor radio, WiFi sau NFC.

Display-ul este înconjurat de un bezel neagru şi la baza, deasupra difuzorului, avem un buton de „back“, logoul HTC şi un buton de „home“.

Pe marginea din dreapta avem slotul pentru micro-sim iar în stânga găsim butoanele pentru volum. Acestea sunt făcute din aluminiu, nu sunt ieşite în relief şi au cursă scurtă. Slotul micro-usb este plasat pe marginea inferioară şi tot acolo este şi microfonul.

image

Sus găsim mufa pentru jack, iar în colţul stâng butonul de „power“ care este, în acelaşi timp, senzorul infraroşu. Acesta este făcut dintr-un plastic negru. Totuşi, amplasarea acestuia îl face greu de apăsat pentru dreptatci, care vor fi nevoiţi să se folosească de ambele mâini când vor dori să blocheze sau să închidă telefonul.

Pe difuzorul superior găsim şi camera foto, un led care se face portocaliu în timpul încărcării telefonului şi verde când avem notificări, precum şi senzorul de proximitate şi de lumină.

Camera de pe spate nu este deloc ieşită în relief şi este amplasată pe mijloc, deasupra logoului HTC.

Taiwanezii s-au descurcat de minune la designul HTC One. Materialele folosite sunt premium, construcţia este solidă şi greutatea este optimă (143 grame). Nu este cel mai uşor telefon de pe piaţă, dar asta nu este un lucru rău.

Au existat şi persoane care au zis că telefonul le alunecă din mână însă eu nu am simţit acest lucru.

<strong>Software şi funcţii speciale</strong>

HTC One rulează Android 4.1.2 JellyBean şi vine cu interfaţa HTC Sense 5.0. Aceasta are ecranul de start Blinkfeed, un agregator care îţi aduce în prim plan cele mai importante ştiri şi actualizări de pe reţelele sociale.

image

Ca surse de ştiri întâlnim Huffington Post, CNet, TechCrunch, The Verge, AFP, Associated Press, Reuters, Euronews, Bang Showbiz, Wenn şi multe altele. Utilizatorul poate opta să-şi sincronizeze Blinkfeed-ul cu reţelele sociale Twitter, Facebook sau LinkedIn.

În ecranul principal, Blinkfeed poate fi setat să afişeze „Evidenţieri“, ştiri pe anumite categorii (tehnologie, de exemplu), dar şi numai actualizări de pe reţelele sociale.

Odată accesată o ştire, putem regla dimensiunea fontului şi putem partaja rapid conţinutul.

Un mare minus pentru Blinkfeed este faptul că trebuie să faci scroll manual pentru a ajunge la începutul feed-ului. Când derulezi în jur de 10-11 ori, acest lucru este foarte enervant.

Blinkfeed-ul este, cu sigurnaţă, un feature care nu va prinde la toată lumea. Totuşi, cei care tânjesc după interfaţa clasică de Android trebuie să facă un simplu swipe către stânga. Acest mod permite adăugarea a până la cinci ecrane, număr suficient (părerea mea).

Şi iconiţele din meniu au fost redesenate şi au un aspect mai prietenos.

Ca software preinstalat găsim aplicaţia Soundhound, Dropbox, serviciul de filme Watch (nu este disponibil în România), suita Polaris Office, Note, PDF Viewer, TuneIn Radio. Nu le veţi găsi pe toate utile, însă există foarte puţine telefoane fără bloatware.

Unele aplicaţii sunt grupate în funcţie de scopul lor. De exemplu, Polaris Office, Note, PDF Viewer, Dropbox şi Activităţi apar toate sub iconiţa Productivitate iar Watch, TuneIn Radio, Youtube, Muzică etc sunt incluse în Media.

Există şi două moduri interesante în care poate fi băgat telefonul. La modul Maşină, telefonul rămâne la funcţiile apelare, muzică, navigare şi recunoaştere vocală. În Kid mode, părinţii pot limita accesul copiilor la anumite aplicaţii.

În programul TV (care te ţine la curent cu programul TV al reţelelor din SUA) găsim şi funcţia de telecomandă pe despre care vă scriam mai devreme.

Aceasta este foarte uşor de folosit. Este nevoie de o configurare iniţială, în care alegem modelul televizorului şi ni se cere să apăsăm butonul de închidere. Apoi, în cazul în care televizorul s-a închis la comandă, procedeul de configurare a luat sfârşit. Pentru televizoarele mai vechi va fi nevoie de configurarea manuală a fiecărui buton în parte.

M-am jucat cu această funcţie şi pot spune că puterea emiţătorului infraroşu este mai mare decât cea a senzorilor de pe telecomenzile obişnuite.

Camera

Camera foto primeşte un capitol propriu când vine vorba de funcţii. Mai întâi trebuie să vorbim de filtrele de culoare care pot fi aplicate înainte de fotografiere. Acestea nu sunt multe dar cei care nu vor să treacă imaginea prin Instagram dar îşi doresc efecte similare, pot folosi cu încredere această opţiune.

(Unul dintre filtrele foto)

image

Camera are şi o opţiune de HDR, atât pentru modul video cât şi pentru modul foto. Camera este capabilă de modul burst, care realizează 20 de fotografii în cinci secunde.

Piesa de rezistenţă este funcţia Zoe. Odată intrat în modul Zoe, poţi să faci o serie de filmuleţe de câte trei secunde. Programul le combină după un algoritm special, le pune o serie de filtre şi melodii de fundal şi rezultă nişte clipuri dinamice de 30 de secunde, numai bune de arătat prietenilor.

Filmuleţele apar în galerie, deasupra pozelor şi dacă vreţi să-l păstraţi, va trebui, mai întâi, să salvaţi fişierele. Am întâmpinat, totuşi, o problemă. La exportarea unuia dintre filmuleţe, sunetul şi imaginea au îngheţat după câteva secunde. În rest nu am avut probleme.

Preţ şi disponibilitate

HTC One va ajunge pe piaţa din România luna aceasta iar preţul va fi de aproximativ 2.700 de lei.

Plusuri

-          Ecran full HD

-          Design premium

-          Una dintre cele mai bune camere foto de pe smartphone-uri

-          Performanţă ridicată

-          Blinkfeed

Minusuri:

-          Conectivitate NFC limitată

-          Blinkfeed

-          Poate aluneca din mână

-          Butonul de power amplasat în stânga sus

image

Foto

image

Trebuie să ofer o explicaţie celor care se întreabă de ce am trecut Blinkfeed-ul atât la plusuri cât şi la minusuri. Mi-e mi-a plăcut, am şi uitat de ecranul clasic de Android şi majoritatea timpului mi-am petrecut-o în acel ecran, alternând între ştiri şi reţele sociale. Totuşi, conservatorii ar putea fi deranjaţi de acest element implementat de HTC, mai ales pentru că este ecranul principal al telefonului.

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Deocamdată nu aş putea să zic dacă îl prefer în faţa unui Samsung Galaxy S4 sau a unui Sony Xperia Z, dar HTC One este cu siguranţă mai atrăgător decât Blackberry Z10, Lumia 920 sau Nexus 4.

HTC One te va atrage prin design şi te va cuceri prin performanţă. Totuşi, mişcarea taiwanezilor de a devia atât de mult de la Androidul de bază a fost una riscantă. În opinia mea, a dat roade, rămâne de văzut ce va zice piaţa.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite