REVIEW Allview A4All - un telefon cu Android pentru un buget cu adevărat mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la braşovenii de la Allview am primit în teste A4ALL, cel mai ieftin smartphone din România, la doar 330 de lei. Am fost puţin reticenţi la început, deoarece nu mai testasem de multă vreme un terminal atât de slab dotat.

Am pornit fără niciun fel de pretenţie şi comparaţie cu ceea ce văzusem în ultimele săptămâni, dar am ajuns tot la aceeaşi concluzie: de 330 de lei nu poţi lua încă un smartphone, ci doar un feature phone cu Android. Telefonului îi lipseşte memoria internă suficientă pentru a se comporta ca un smartphone. E entry-level, dar nu ştiu în ce categoria intră de fapt.

Dacă sunteţi în criză, veţi un terminal pentru internet şi pe care să vă accesaţi mail-urile, A4ALL este acest lucru, dar nimic mai mult. Cu doar 256 de MB de memorie internă, cred că Allview ar fi realizat un gadget destul de bunişor.

Hardware

Trebuie să ţinem cont că este cel mai ieftin smartphone de pe piaţă. Acest lucru înseamnă că toate caracteristicile au fost reduse pentru a tăia din costuri.

Vorbim de un procesor cu arhitectură Cortex A9 la 1 Ghz, o memorie flash de 512 MB, extensibilă până la 32 de GB prin microSD şi o memorie internă de doar 256 de MB. Ei, aici intervine marea problemă. Cred cu ardoare că Allview putea să mai adauge 256 de MB de memorie internă. În condiţiile actuale, smartphone-ul A4ALL are mai multe probleme: nu e un smartphone şi nu poate fi folosit ca unul, în condiţiile în care nu pot fi instalate mai mult de trei aplicaţii.

Am descărcat Facebook, Facebook Messenger, Foursquare şi am încercat apoi să descarc şi Skype. Într-adevăr, Facebook era pornit. Google Play mi-a semnalat o eroare, că telefonul nu poate descărca aplicaţia pentru că nu există destulă memorie. În condiţiile în care în Task Manager îmi arăta că am aproximativ 150 de MB de folosit, dintre care doar 12 MB mai erau liberi, există o problemă. Am închis toate aplicaţiile posibile, dar Skype nu a putut fi instalat. Am dezinstalat Foursquare şi abia apoi am descărcat Skype. Care a pornit şi a dat un mare Crash.

Unde e smartphone-ul, domnilor? Pentru mine, această incapacitate de a instala programe esenţiale pentru un smartphone face din acest telefon un simplu aparat de 300 de lei, nimic mai mult. Nu mă deranjează viteza lui sau alte lucruri, ci pur şi simplu faptul că nu face ceea ce scrie în pliantul de prezentare, unde vorbeşte despre conversaţii video pe internet cu prietenii. Domnilor, nu există aşa ceva.

Aşadar, dacă doriţi un telefon pentru copilul dumneavoastră, care să-i ofere comunicare de bază şi iluzia că are un smartphone, dar de fapt va fi pedepsit cu zile mizerabile, atunci A4ALL e bun. În rest, din păcate, nu e cazul. Chiar mi-aş fi dorit să spun că e un telefon micuţ, dar bun. Dar nu duce. Nu are tracţiune.

Display

Avem parte de un TFT LCD de 3,5 inci, capacitiv şi multitouch. Rezoluţia este infimă, adică 480x320 de pixeli, iar acest lucru se vede cu vârf şi îndesat în multe chestiuni.

Luminozitatea maximă a acestuia este foarte redusă, iar în lumina soarelui telefonul este imposibil de folosit, deoarece nu veţi vedea nimic. De asemenea, sticla de deasupra display-ului ni s-a părut dintr-o calitate îndoielnică, amprentele făcând şi mai grea folosirea telefonului.

image

A trecut destul de multă vreme de când nu am mai folosit un telefon inteligent ieftin, de pe vremea când aveam un Samsung Wave Young cu sistem de operare Bada. Am fost surprins plăcut de faptul că partea de touchscreen funcţionează destul de bine, neîntâmpinând probleme cu selectarea unor elemente din meniuri sau din paginile web. Smartphone-urile ieftine au evoluat şi nu mai sunt imposibil de folosit. Tastatura, deşi foarte strânsă din cauza ecranului de dimensiuni reduse, nu dă excesiv  de multe erori.

Per total, partea de touch este folosibilă rezonabil, în timp ce partea de video şi rezoluţie este sub orice aşteptare.

Conectivitate

Conectivitatea e măcar specifică unui smartphone. Există 3G, ceea ce e de apreciat, Wi Fi şi Bluetooth. Funcţii de bază pentru 300 de lei. Nimic spectaculos aici.

Sunet

Nu se remarcă prin caracteristici incredibile. În momentul când dăm sunetul la maximum, se aude foarte bine, dar dacă acoperim cumva telefonul cu mâna, poziţia difuzorului se arată deficitară. Pentru 300 de lei, sunetul este bun.

De asemenea, căştile cu bluetooth oferite de Allview în standard sunt de o calitate rezonabilă, destul de rezistente şi oferă o poziţie destul de confortabilă în ureche. Din păcate, fiind cu bluetooth, producătorul a ales poziţia cu două cabluri inegale, care personal mi se pare total neinspirată.

Cameră

Camera foto principală are 2 megapixeli, iar cea frontală are 0,3 megapixeli. Înregistrarea video se face la 480p şi 25 de cadre pe secundă. Am înregistrat un video, iar calitatea este cea a unui telefon de acum câţiva ani. În plus, partea audio este de nefolosit, deoarece se aude ca într-un acvariu. Pe lângă calitate, camera este şi foarte lentă.

Baterie

Acumulatorul de pe Allview A4ALL are doar 1.500 de miliamperi, destul de rezonabil pentru acest tip de telefon. Producătorul menţionează că telefonul are un timp de stand by de 200 de ore şi un timp de convorbire de 300 de minute. Noi am testat telefonul într-un mediu de folosire "smart", aşa că am ales streaming-ul video, pe YouTube, cu ecranul pornit şi luminozitatea la maximum. Bateria a ajuns pe roşu în aproximativ 2 ore şi 20 de minute.

Folosind telefonul o scurtă perioadă de timp, mi-am dat seama că foarte rar chiar îl veţi folosi aşa sau pentru browsing intens de internet.

Design

La nivelul designului, telefonul nu iese cu nimic în evidenţă. Carcasa este din plastic negru, iar marginile sunt realizate dintr-un plastic lucios. Practic, vorbim de trei părţi, aşa cum sunt ele construite. Capacul are două fante, pentru camera foto şi pentru difuzorul audio. La această dimensiune, difuzorul este prost amplasat, deoarece stă fix pe mână. Capacul are o suprafaţă de plastic destul de bună şi terminalul nu alunecă în niciun fel din mână.

image

Partea lucioasă înconjoară ecranul şi conţine în partea superioară mufele USB şi audio. Telefonul este mai subţire în partea inferioară, decât sus, tocmai din acest motiv s-a ales această amplasare. Deranjant vizual pare modul cum a fost pus ecranul, care pare adâncit în carcasă, cumva înfundat, ca şi cum restul telefonului ar fi pur şi simplu o simplă husă.

Designul este unul simplu, camera frontală este amplasată în stânga ecranului, iar în partea inferioară sunt trei butoane clasice de Android: Home, Meniu şi Înapoi.

Dimensiunile telefonului sunt de 115 x 62 x 12,2 milimetri. Greutatea este de 122,7 grame.

Software

Sistemul de operare este Android 2.3.6 Gingerbread, iar acest lucru ne-a dezamăgit un pic, mai ales că pot fi cumpărate telefoane mai bune la acelaşi preţ, dar de pe piaţa secundară, ca second hand.

Allview are o echipă de dezvoltare software care aduce modificări sistemelor de operare şi le optimizează. Interfaţa pe care o pune Allview are iconiţe rotunde, în interiorul a ceea ce par de fapt dosare. Deşi jucăuşă şi cu multe culori, această alegere şi modificare a braşovenilor nu dă impresia de maturitate.

Pe ecranul principal sunt două meniuri. Cel inferior este în alb-negru şi conţine caracteristicile de bază: telefonie, browser, SMS-uri şi meniu principal.

Am o mare problemă cu meniul de setări din această interfaţă. Mi se pare mult mai complicat decât Android-ul standard. Există un meniu cu patru tab-uri: Comunicare, Sistem, Aplicaţii şi Altele. Aţi înţeles ceva până acum? Nici eu. La Comunicare găsim setările de Dual Sim, un meniu numit Setări, care după pictogramă ne dăm seama că reprezintă setările apelului şi unul Wireless şi reţele. Practic, Allview a împărţit meniul de Setări din Android în patru şi l-a făcut mai greu accesibil. Aştept părerile şi celor care au mai folosit smartphone-urile braşovenilor lansate în ultima perioadă, de când au schimbat interfaţa.

Nu sunt fanul acestei interfeţe şi mi se pare copilărească. Şi mă duce cu gândul la faptul că A4ALL poate fi un telefon doar pentru un copil.

Aplicaţiile preinstalate sunt Office Suite Viewer (binevenită), Bitdefender Mobile Security, Multiling, ES Task Manager, ES File Explorer.

Preţ şi disponibilitate

A4ALL este cel mai ieftin smartphone nou din România, având preţul de doar 330 de lei. Este o dovadă vie că a numi un telefon smartphone nu mai este mare lucru şi în curând toate telefoanele vor putea fi numite aşa. A numit A4ALL un smartphone este o exagerare venită din faptul că un sistem de operare Android asigură un astfel de nume. De fapt, A4ALL este un telefon simplu, de 330 de lei, care se poate conecta la internet şi la Facebook. Am întâlnit telefoane de acum 4-5 ani care puteau să facă acest lucru.

Plusuri:

- preţul

Minusuri:

- memoria internă nu este suficientă pentru a susţine termenul de smartphone
- nu se pot instala mai mult de 4 aplicaţii folositoare (direct legat de partea cu memoria internă)
- interfaţa modificată de Android nu este prietenoasă şi meniul de Setări este complicat

L-am cumpăra?

Vă voi spune cum aş cumpăra acest telefon: dacă aş fi într-un oraş străin, aş avea nevoie de un telefon pentru internet şi nu aş avea altă soluţie, iar singurii mei bani ar fi 350 de lei, atunci i-aş da pe acest telefon care poate fi un aparat de bază pentru internet. Nu mi se pare nici foarte uşor de folosit, adică exagerat de uşor. E doar un alt telefon. Poate să intre pe internet, are câteva aplicaţii Android (nu foarte multe, pentru că nu-l ţine memoria RAM), iar lucrurile de bază există. Aveţi de ales, ori vă duceţi după un second hand sau alegeţi ceva de foarte bază. Nu e pretenţios, nu e nici bun, e doar o altă unealtă de internet.

Mesajul meu pentru Allview e următorul: pentru câţiva lei în plus, încă 256 de MB de memorie internă dacă se poate.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite