Primul smartphone cu Mozilla Firefox OS va fi lansat de producătorul chinez ZTE

Primul smartphone cu Mozilla Firefox OS va fi lansat de producătorul chinez ZTE

Firefox ajunge pe telefoane şi ca sistem de operare.

Chinezii de la ZTE vor lansa un smartphone cu Firefox OS până la sfârşitul acestui an. Deocamdată, discuţiile se poartă pentru piaţa din Europa, câţiva operatori anunţându-şi deja parteneriatul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna septembrie din 2012, ZTE a anunţat că a început o colaborare cu Mozilla pentru a-şi dota smartphone-urile cu sistemul de operare Firefox OS. Producătorul chinez foloseşte în prezent Android pe 90% din terminalele sale, dar a afirmat că doreşte să aibă o alternativă, să nu depindă de un singur furnizor, notează „The Next Web“. 

Directorul Cheng Lixin al ZTE a declarat, pentru Bloomberg, că primele dispozitive cu Firefox OS vor veni în reţeaua unui operator european şi nu exclude ajungerea şi pe piaţa din SUA. „Dacă ecosistemul e gata şi feed-back-ul de la utilizatori ne confirmă credinţele, atunci l-am putea lansa şi pe piaţa nord-americană“, a mai afirmat Lixin. Pe lista de parteneri mai figurează Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica şi Telenor.

Anul 2013 va fi cel mai bogat în sisteme de operare. Pe de o parte sunt cei deja consacraţi precum Android, iOS şi Blackberry, sunt apoi nou-veniţii care vor să se remarce, aici intră Windows Phone 8 şi Sailfish de la Jolla, iar la final sunt aceste sisteme de operare open-source şi create de la zero sau relansate: Firefox OS, webOS, Tizen (Samsung) şi Ubuntu OS pentru mobile.

Deocamdată, ierarhia mondială se împarte între Android şi iOS. Sistemul de operare de la Google are o cotă de piaţă de peste 60%, dar şi fragmentarea este mare. Cea mai populară versiune continuă să fie Gingerbeadlansată la finalul lui 2010. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Ecranul de stand-by al Firefox OS

Imagini din aceeasi galerie
  • Ecranul de stand-by al Firefox OS
  • Ecranul de start din sistemul de operare dezvoltat de Mozilla
  • Aplicația pentru mesaje
  • Tastatura pentru apelare
  • Galeria foto din Firefox OS
  • Everything.me, portalul cu aplicații
  • Aplicația pentru hărți din Firefox OS
  • Twitter vine și pe Firefox OS
  • Setările pentru WiFi, GPS sau GSM
Distribuie imaginea
citeste totul despre: