Orange Nura e un smartphone cu performanţe pentru oameni obişnuiţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orange Nura e un terminal corect şi solid FOTO Vlad Andriescu
Orange Nura e un terminal corect şi solid FOTO Vlad Andriescu

Orange Nura e unul dintre acele terminale pe care le găseşti la operatori, sub brand propriu. Telefonul a fost lansat la Mobile World Congress din Barcelona 2015 şi a fost considerat primul model premium din oferta Orange. Cu toate acestea, cuvintele trebuie alese bine, pentru că premiumul de pe Nura e diferit de ceea ce te aştepţi de la un flagship.

Orange Nura e disponibil la Orange România şi poate fi cumpărat cu 178 de euro fără abonament, deşi e o variantă foarte bună de telefon secundar, la un abonament potrivit de internet. De exemplu, la un abonament Cangur 16, telefonul costă doar 40 de euro şi soseşte cu  o ofertă de 500 de minute naţionale şi internaţionale şi 1 GB de internet inclus. Am mai recomandat şi până acum telefoane sub brand propriu, iar Nura mi-a plăcut în cele două săptămâni cât l-am testat.

Tehnic vorbind, Orange Nura e un smartphone cu ecran de 5,5 inci HD, 1 GB de RAM, capacitate de stocare 16 GB (cu posibilitatea introducerii unui microSD de până la 32 de GB) şi Android KitKat. Camera foto are 8 megapixeli, iar cea frontală are 5 megapixeli.

Orange Nura

Experienţa de design

Nura nu e un telefon feminin, ci unul foarte solid, greu şi masculin. E un cadou potrivit dacă vreţi să-l luaţi soţului şi o alegere raţională pentru un bărbat care doreşte un terminal solid.

La design, Orange Nura seamănă cu telefoanele Philips, având margini rotunjite, dar o grosime foarte mare în partea de jos. Carcasa de pe spate se demontează, dar doar pentru a face loc introducerii SIM-ului 4G şi carduui microSD. Bateria este, surprinzător, lipită şi nu se demontează, deşi acest lucru poate provoca destule confuzii. Prima mea reacţie a fost să demontez bateria, dar am descoperit rapid că scrie pe ea să nu o faci. Atenţie mare!

Orange Nura

În partea din faţă marginile ecranului sunt vizibile, dar delicate, iar canturile de plastic de sus şi jos sunt fine.

Per total, designul de pe Orange Nura m-a satisfăcut, pentru că e un telefon robust şi serios, care a rezistat şi la o căzătură, iar în buzunar nu se zgârie. În plus, carcasa din plastic nu atrage amprente, ceea ce e destul de rar în ziua de azi.

Orange Nura

Un telefon cu performanţe corecte

Nu mă aşteptam ca Orange Nura să fie un flagship, deşi a fost prezentat ca un terminal premium. Dar device-ul nu m-a dezamăgit. Procesorul e un quad-core 1,2 Ghz Mediatek care şi-a făcut task-urile la care l-am supus cu decenţă.

Am instalat câteva jocuri casual între care să fac multitasking, iar telefonul nu s-a blocat şi nici nu a avut lag. După o sesiune de joacă destul de intensă s-a încălzit ecranul, dar nu mai mult ca la alte dispozitive, iar faptul că e foarte gros ajută acest terminal.

image

Pe internet, performanţele sunt foarte bune şi experienţa a fost fluidă. Un avantaj al lui Orange Nura e că are 4G, fiind vândut de Orange pentru a promova accesul la internet de mare viteză pentru toată lumea, cu puţini bani.

Pentru amuzament, că nu public niciodată rezultate de benchmark, am testat telefonul şi, aşa cum mă aşteptam, rezultatele sunt mediocre, sub Xiaomi Mi2, de exemplu.

Momentele când terminalul a avut probleme au fost la deblocare. Dacă am lăsat aplicaţii deschise ce rulează pe fundal, automat telefonul se deblochează mai greu şi are nevoie de câteva secunde pentru a-şi reveni. Mi-a amintit de fostul meu telefon, un Oppo Find 5, care era teoretic mai performant, dar avea aceeaşi reacţie.

Ecran peste medie

Ecranul este doar HD, dar calitatea şi luminozitatea nu lasă de dorit. Pictogramele se văd clar, iar pentru preţul acesta, e o soluţie foarte bună. Cred că puteţi alege telefoane chinezeşti care să aibă un ecran mai bun, dar pentru cei care nu vor să se complice, atunci Orange Nura e o soluţie numai bună.

Orange Nura

Mi-a plăcut, în acelaşi timp, şi sistemul de operare. Deşi e KitKat,nu am simţit o problemă cu acest lucru. În plus, interfaţa Orange este aproape invizibilă. Orange Nura pare că are Android Stock în multe momente, singurele diferenţe fiind widget-urile adăugate de Orange şi butonul care duce în meniul cu toate aplicaţiile.

Widget-urile adăugate de Orange sunt folositoare. Unul se cheamă My Network şi îţi arată dacă eşti conectat la 3G sau la 4G, dar şi reţeaua de WIFi la care te-ai legat. În plus, îţi arată, prin câteva pictograme şi reţelele WiFi deschise sau închise disponibile în apropierea ta.

Orange a mai adăugat o pseudoaplicaţie numită Hotspot, care practic este o scurtătură către meniul prin care poţi să transformi telefonul în router wireless. De asemenea, Nura are şi Orange Antivirus preinstalat, dar şi posibilitatea de a-ţi pune fişierele în cloud, prin Orange Cloud. Nu toţi avem nevoie de încă un serviciu de Cloud, mai ales că noi suntem tilizatori experimentaţi, dar pentru cineva care nu a stocat niciodată pe internet, poate fi un început bun.

Camera foto a fost testată o perioadă, dar nu e una care să te transforme în artist. Cu toate acestea, focalizează cu viteză medie, iar selfie-urile ies bine. 

Concluziile mele

Orange Nura e un terminal foarte bun pentru fidelizarea clienţilor Orange şi pentru utilizatorii care nu au foarte multe pretenţii de la un smartphone. Tata, de exemplu, nu a avut niciodată telefon inteligent. E şofer de tir, iar terminalele lui sunt tot timpul murdare de ulei sau de praf. Orange Nura e un device pe care i l-aş face cadou, pentru că e destul de rezistent şi simplist pentru a-l ţine măcar un an, fără regretul că după aia trebuie să-l schimbăm. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite