O "umbrela" WiMAX de 1.500 km

Laptop-urile au ajutat la accelerarea procesului de aprovizionare si a expedierii proviziilor catre provincia Aceh, grav afectata de tsunami. Cu ajutorul unor subventii primite din partea Intel


Laptop-urile au ajutat la accelerarea procesului de aprovizionare si a expedierii proviziilor catre provincia Aceh, grav afectata de tsunami. Cu ajutorul unor subventii primite din partea Intel Foundation, Mercy Corps ii ajuta pe pescarii indonezieni sa-si reinceapa castigarea existentei. Oamenii din Banda Aceh, Indonezia, isi recladesc vietile distruse de tsunami-ul ce a avut loc in decembrie anul trecut in Oceanul Indian, si se fac eforturi pentru reconectarea acestei parti din Asia de Sud cu restul lumii. Cea mai recenta realizare o reprezinta o "umbrela" wireless broadband, de mari dimensiuni, care permite grupurilor umanitare din zona sosite in ajutorul victimelor dezastrelor sa comunice intre ele si cu lumea din afara, desi se afla in Banda Aceh, o regiune grav afectata. De curand, inginerii din regiune au realizat o retea pre-WiMAX bazata pe tehnologie Intel, care in prezent acopera aproximativ 1.500 kilometri patrati din provincia Aceh. Reteaua este alcatuita din trei statii de baza pre-WiMAX, care asigura conectare de mare viteza la Internet, cu viteze de pana la 6 megabits pe secunda in aria de acoperire si 28 megabits pe secunda pentru conexiunile de intoarcere intre statiile de baza si conexiunile dintre mai multe terminale mici de tip satelit, numite VSAT.
Tsunami a distrus totul
Imediat dupa tsunami, "aproape nimic nu mai ramasese" in orasul Banda Aceh, isi aminteste Shirine Bakhat, de la Mercy Corps. "Tsunami-ul a smuls stalpii de telefon, a afectat mijloacele de comunicatie, apa a smuls chiar si betonul, atat a fost de puternica," a declarat Bakhat intr-un interviu telefonic cu Circuit News din Jakarta. Tsunami-ul a maturat in calea sa absolut tot ce le trebuia pentru a-si castiga existenta si a-si hrani familiile: barcile, motoarele, plasele de pescuit. Pe uscat, lucratorii Mercy Corps au reusit sa trimita rapid mesaje de e-mail echipelor care procurau echipamente, la sute de kilometri distanta, descriind exact specificatiile echipamentului de care aveau nevoie pescarii locali pentru a se repune pe picioare.
Conectivitate pe arii largi
Pe langa faptul ca a contribuit la formarea unei retele broadband wireless in provincia Aceh, Intel a sprijinit cu aproximativ 100 computere laptop grupurile umanitare si de sustinere a victimelor dezastrului. Reteaua WiMAX si alte donatii constand in tehnologie Intel permit numeroaselor organizatii care ofera sprijin victimelor dezastrului, ca de exemplu Natiunile Unite, Societatea Semiluna Rosie, Mercy Corps si World Food Bank, sa ajunga la populatia din regiune.