O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Prima zi: dotări, design şi construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Galaxy S5 a fost introdus la final de lună. La peste o lună distanţă, pornim serialul acestei săptămâni cu Galaxy S5, vorbim despre funcţii interesante, despre construcţia mai mult sau mai puţin tentantă şi ajungem să-i testăm senzorii. În prima zi, însă, începem cu dotările tehnice, designul şi cum se simte acest smartphone.

„Când am lansat Samsung Galaxy S4, e parţial adevărat că mulţi clienţi nu au simţit diferenţa dintre cele două produse [comparat cu S3] la nivel fizic, aşadar reacţia nu a fost uriaşă. Cu Samsung Galaxy S5 ne vom întoarce la lucrurile de bază, ecranul şi cum se simte carcasa“, a spus Lee Young Hee, vicepreşedintele companiei într-un interviu pentru Bloomberg cu ceva timp înainte de lansarea Samsung Galaxy S5.

Într-adevăr, au intervenit asupra ecranului, acum e mai mare, şi asupra carcasei. Galaxy S5 se doreşte un gadget mai rafinat decât cel de anul trecut, unul care a „învăţat“ cum se poate îmbunătăţi, fără să mizeze pe multe funcţionalităţi de luat ochii. Parţial, companiei i-a ieşit, dar pe alocuri a mai lăsat urme ale vechii şcoli de gândire.

Ce face Galaxy S5 să fie un telefon de vârf

Ca primă impresie, Galaxy S5 o să ţi se pară uşor şi cam mare. Are dimensiuni mai generoase decât alte telefoane de pe piaţă, cum ar fi LG G2 care are şi un ecran mai mare. Impresia asupra greutăţii este însă falsă, are 145 de grame, mai greu decât Galaxy S4, decât LG G2 şi HTC One (2013). Poate unde este mai mare te aştepţi să atârne şi mai mult în mână. Nu e cazul.

Smartphone-ul are un ecran de 5,1 la rezoluţie full HD protejat de Gorilla Glass 3. Tehnologia este S-AMOLED şi calităţile ecranului vor fi detaliate într-un articol dedicat acestuia. Dotările continuă cu un procesor Qualcomm Snapdragon 801 cu patru nuclee tactate la 2,5GHz şi o memorie RAM de 2GB. Stocarea se face pe 16 sau 32GB, în funcţie de ce model îţi cumperi, şi poţi adăuga un card microSD de până la 128GB.

image

Conectivitatea este asigurată prin Bluetooth 4.0, WiFi, 3G şi 4G, port microUSB 3.0 şi USB On-the-go care presupune că poţi conecta diverse accesorii prin intermediul conexiunii USB. Telefonul are un senzor de proximitate, unul de măsurare a ritmului cardiac, accelerometru, giroscop şi scanner pentru amprente, dacă vrei să-ţi deblochezi astfel telefonul sau poate fi folosit pentru plăţi prin PayPal.

În final, autonomia vine de la o baterie de 2.800 mAh, mai mare decât cea de anul trecut din Galaxy S4. Camera foto are 16 megapixeli cu o tehnologie nouă de focalizare care să-ţi permită să surprinzi imediat un cadru interesant. Filmează full HD şi la rezoluţie 4K, mod care a debutat pe Galaxy Note 3 anul trecut. Camera frontală are 2 megapixeli şi ea capabilă să filmeze full HD. Mai rămâne de spus că sistemul de operare este un Android 4.4 KitKat peste care Samsung are interfaţa sa proprie, puţin îmbunătăţită faţă de cea din urmă cu un an.

Samsung Galaxy S5 mai are şi certificare IP67 că rezistă la apă şi praf. Poate fi scufundat într-o apă de până la un metru timp de maximum 30 de minute. Anul trecut, pentru aceeaşi funcţionalitate, Samsung a lansat S4 Active, o alternativă la modelul principal

Design şi construcţie

Samsung încă n-a trecut la aluminiu. Foarte mulţi oameni sunt nemulţumiţi, lipsesc materialele premium, dar şi mai mulţi n-au nimic împotrivă. Ei bine, în 2014, Samsung livrează un produs mai bine făcut, cel puţin o parte a carcasei arată că poţi să scoţi ceva foarte bun chiar şi din plastic. Capacul bateriei este detaşabil, un plan mai vechi al companiei care s-a gândit că poate vrei să schimbi bateria şi să n-ai problemele pe care le întâlneşti la dispozitivele unibody.

image

Ca design, este un produs Samsung. Liniile sunt păstrate de la Galaxy S4 şi Note 3 şi, în primul rând, îl recunoşti după ecranul S-AMOLED cu culori suprasaturate şi dispunerea butoanelor pe faţă. Este cel frontal în care a fost integrat senzorul de amprentă, acompaniat în stânga şi în dreapta de tasta Menu/Multitasking, respectiv Back. Acestea sunt capacitive, cel de Home este fizic.

Când vine vorba de carcasă, e şi bine, e şi rău. E foarte bine cu noul capac al bateriei, oferă o aderenţă foarte bună, având un model inspirat de tableta Nexus 7. Este uşor cauciucat la atingere şi este o idee mult mai bună decât pielea falsă aplicată pe Note 3 şi Galaxy Note 10 de anul trecut. Vine însă marginea de plastic a telefonului, este lată şi urâtă. Este un plastic care ar trebui să semene cu metalul, dar nu-i metal şi ca orice plastic care nu se respectă, se poate coji şi ciobit foarte uşor în timp. Mai mult, marginea este ridicată mai sus decât nivelul ecranului şi uneori e deranjant, lasă impresia unui rost care n-a fost încă finisat.

Mai trebuie spus că Samsung n-a îndreptat o problemă mai veche: poziţia camerei foto principale. Aceasta este fixată pe centrul telefonului, în partea de sus, dar iese în afară. Desigur, smartphone-ul îşi menţine subţirimea, dar camera este predispusă zgârieturilor, mai ales că un telefon este pus, de cele mai multe ori, pe spate şi de prea puţine ori are şi carcasă. Camera foto este încercuită cu un inel de aparentă protecţie sau de completare a designului, dar acesta este la nivelul geamului acesteia. Nu oferă prea multă protecţie astfel.

Per total, dacă nu te deranjează marginea de plastic-se-vrea-metal de pe Galaxy S5, sunt diferenţe însemnate faţă de anul trecut şi multe laude merg către acel capac al bateriei. Este o alegere foarte bună făcută de către Samsung. E cam greu să utilizezi telefonul cu o singură mână, dar acesta e preţul plătit pentru un ecran mai mare. Cât despre alte menţiuni, butoanele au o cursă scurtă, dar precisă, foarte uşor de acţionat, iar portul infraroşu pentru a-ţi transforma telefonul în telecomandă alături de portul de căşti sunt în partea de sus. La bază, portul microUSB este protejat de un capac de plastic, asta vine odată cu rezistenţa la apă.

image

În următoarele zile ne vom referi la ecran, interfaţă, senzori, cameră foto şi alte lucruri pe care le poate face sau pe care le aduce Samsung Galaxy S5. Până atunci, aşteptăm întrebările aici sau pe Facebook, dacă vreţi să testăm ceva anume.

Detalii suplimentare despre Galaxy S5:

VIDEO FOTO Samsung Galaxy S5 - inovaţia a luat o pauză sau e prea discretă?

VIDEO Primele impresii despre Samsung Gear 2 şi Samsung Gear Fit. Brăţara e mai interesantă decât ceasul

Precomandă Samsung Galaxy S5 la Orange România. Telefonul costă 700 de euro la liber

Precomandă Samsung Galaxy S5: Vodafone vine cu o ofertă ce include roaming la tarife locale pentru doi ani

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite