O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Ultima zi: performanţă şi autonomie. Ce ar putea schimba Samsung în Galaxy S6?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna cu Galaxy S5 alături se va încheia cu acest articol. După camera foto, dotările tehnice, design şi interfaţă, a venit rândul performanţei şi autonomie, la acest din urmă capitol Samsung pare să fi găsit soluţia perfectă.

Nu se poate vorbi de o performanţă slabă când telefonul are cel mai bun hardware. Are un ecran de 5,1 la rezoluţie full HD protejat de Gorilla Glass 3, un procesor Qualcomm Snapdragon 801 cu patru nuclee tactate la 2,5GHz şi o memorie RAM de 2GB. Stocarea se face pe 16 sau 32GB, în funcţie de ce model îţi cumperi şi poţi adăuga un card microSD de până la 128GB.

Conectivitatea este asigurată prin Bluetooth 4.0, WiFi, 3G şi 4G, port microUSB 3.0 şi USB On-the-go care presupune că poţi conecta diverse accesorii prin intermediul conexiunii USB. Telefonul are un senzor de proximitate, unul de măsurare a ritmului cardiac, accelerometru, giroscop şi scanner pentru amprente, dacă vrei să-ţi deblochezi astfel telefonul sau poate fi folosit pentru plăţi prin PayPal.

Singurul lucru, la aşa hardware, care mai poate trage în spate un telefon e sistemul de operare. Dar e vorba de ultimul Android, 4.4 KitKat, optimizat să ruleze chiar şi pe dispozitive mai slabe. Per total, este o combinaţie foarte bună între o platformă al cărei consum de resurse a fost redus şi o platformă hardware de vârf. Toate acestea dau mai mult spaţiu de manevră funcţiilor introduse de Samsung.

Aplicaţii de la Samsung şi aplicaţii lipsă

Spre exemplu, când faci multitasking în modulul Multi View aplicaţiile rulează fără probleme. Pe S3 am întâlnit cele mai mari lipsuri cu acest modul, apoi a tot fost îmbunătăţit în raport cu hardware-ul. Acum, e chiar utilizabil, iar ecranul e suficient de mare pentru el.

Apoi, performanţa bună se observă şi la filmarea 4K. Am spus-o şi în articolul precedent, nu apar blocări, cadre "îngheţate" sau alte astfel de probleme.

Am rulat şi câteva jocuri pe Galaxy S5, unele mai mari consumatoare de resurse decât altele, şi am verificat cam cât de repede pot schimba între aplicaţii, cât de uşor pot ieşi dintr-un joc şi să reiau, spre exemplu, o discuţie pe Facebook Messenger. În afara unor mici "agăţări" cu Real Racing şi Iron Man 3, dar acestea au apărut când am schimbat între joc şi o altă aplicaţie, căci în jocul propriu-zis n-au fost probleme.

Lipsesc însă, cu desăvârşire, aplicaţiile din Play Store care să profite de toată această putere de procesare. Dincolo de jocuri şi modificările aduse de Samsung cu 4K, video scos în fereastră secundară şi multi view, dezvoltatorii de aplicaţii fie nu vor să rişte şi să lanseze unele foarte bune, foarte utile care ar profita de cel mai bun hardware tocmai pentru a nu pierde masa mai mare de utilizatori, fie nu există interes din partea utilizatorilor. Aici compar cu iOS unde există tot felul de aplicaţii care fără anumite dotări tehnice de pe ultimele dispozitive nu ar rula bine. Şi sunt făcute special pentru acestea ultimele. Aici ţine mult şi de plaja mare de dispozitive, cum ziceam mai sus.

Autonomia lui Galaxy S5

Fără mari cuvinte, Samsung a reuşit. A oferit ceea ce utilizatorii au tot cerut, autonomie mai mare. Desigur, o face cu un compromis imens. E vorba de modulul de economisire a energiei la maximum. Îi ia cam 30 de secunde să se activeze, iar apoi eşti introdus într-o interfaţă monocrom, simplă, cu un singur ecran în care ai un număr restrâns de aplicaţii. Aplicaţiile ţi le alegi singur, eu mi-am pus-o pe cea de gestionare a apelurilor, pe cea pentru mesaje, Facebook, WhatsApp şi browser.

image

La baza acestui singur ecran ţi se afişază procentul bateriei şi cât timp, estimativ, mai ai până rămâi fără energie. Uneori, ai şi peste o zi de autonomie rămasă în mai puţin de 20 procente de baterie. Asta pentru că, în primul rând, când treci în acest mod ţi se taie accesul la Internet - îl poţi reactivat apoi, prin WiFi sau GSM, iar ecranul devine monocrom, simplist. Display-urile AMOLED consumă mai multă energie când afişază un ecran alb şi foarte puţin când e negru. Un ecran gri este la mijloc, iar pentru autonomie e o binecuvântare.

Prima dată când am trecut în acest mod de economisire extremă a energiei am folosit telefonul încontinuu. Am pornit Internetul prin WiFi, am folosit browser-ul, Facebook şi WhatsApp. Pot spune că energia a fost consumată de cam trei ori mai lent.

Dar am experimentat şi cu acest mod pur şi simplu pentru a scoate cât mai multă autonomie. Am ajuns la peste o zi, pornind de la 18% baterie. Am activat modul acesta pe la ora 16.00 şi telefonul a ajuns la 1% pe la ora 21.00 în ziua următoare. Am folosit telefonul, în acest interval, pentru SMS-uri (cam 20) şi apeluri (sub 10 apeluri). În rest, doar Internet 2G cu verificarea manuală a emailului uneori.

Setările pe care le poţi face în acest modul

image

Acest mod e cel mai bun de până acum şi acesta ar putea fi un punct forte pentru care să-ţi cumperi telefonul. Pur şi simplu ajungi la o autonomie foarte mare pe acelaşi hardware de care dispune şi concurenţa. Desigur, nu mai ai acces la aceleaşi funcţii, dar, în esenţă, când treci pe aşa ceva, vrei să tragi cât mai mult de ultimele procente. Iar pe Samsung Galaxy S5 poţi asta. Rămâne de văzut cât de bine o face HTC One, are un mod similar de reducere extremă a consumului.

Cât despre consumul obişnuit, regimul de funcţionare în această săptămână a fost următorul: WiFi pornit + sincronizare (când era disponibilă o conexiune, în rest oprit), conectare la date mobile când nu aveam WiFi şi Bluetooth pornit în permanenţă pentru conectare cu Gear Fit. Dimineaţa plecam cu circa 80-100% energie şi pe la ora 18.00 ajungeam la circa 10-20%. Ecranul a fost pe luminozitate automată. Decent? Mult spus, aş fi preferat mai mult, dar n-a fost să fie. Poţi scoate o zi şi un pic dintr-un aşa smartphone? Cu siguranţă. Mai uşor cu Internetul mobil, mai uşor cu luminozitatea ridicată a ecranului, şi altele. Depinde foarte mult de la utilizator la utilizator.

Ce ar mai fi de spus?

Am petrecut o săptămână cu Galaxy S5. Designul fizic nu mi-a plăcut, în continuare Samsung încearcă să facă plasticul să pară metal şi în continuare eşuează. Dar capacul bateriei este foarte bun, oferă o aderenţă foarte bună. Pe lista de „bune“ mai trec şi camera foto, într-adevăr a făcut un pas înainte compania cu această tehnologie. E de lăudat şi modul de conservare a bateriei.

Am spus şi de interfaţă, la vremea ei, şi funcţionalităţile din Galaxy S5. Au devenit mai bune, au devenit mai utile, au fost eliminate din „drumul“ tău prin meniuri acele funcţii de care nu ai prea avea nevoie. La final de săptămână, şi înainte de review-ul final cu Galaxy S5, mai notez doar ce aş vrea să se schimbe în următorul telefon.

image

Ecranul să rămână relativ în această marjă: 5-5,2 inci full HD (sau ce rezoluţie o vrea compania). Designul fizic şi materialele să fie îmbunătăţite, eventual micşorate marginile pentru a reduce dimensiunile fizice. Nu ţin neapărat ca Samsung să folosească metal, dar să fie un plastic mai bun, eventual policarbonatul utilizat de Nokia. În plus, aş vrea ca Samsung să dezvolte aplicaţii proprii pentru a folosi mai bine camera foto. Vorbim deja de 4K, dar fără să existe un factor software care să pună rezoluţia în valoare. Şi, dacă se poate, bateria să treacă la peste 3.000 mAh. Niciodată nu poţi avea prea multă autonomie.

Detalii suplimentare despre Galaxy S5:

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A patra zi: cât de bună este camera foto de 16 megapixeli care filmează 4K

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A treia zi: senzori, funcţii şi Gear Fit

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A doua zi: sistem de operare, interfaţa şi ecranul

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Prima zi: dotări, design şi construcţie

VIDEO FOTO Samsung Galaxy S5 - inovaţia a luat o pauză sau e prea discretă?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite