O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A treia zi: senzori, funcţii şi Gear Fit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit şi vremea asta. Puteam să intuim că vine. Gadgeturile vor să facem mai mult sport, dar nu lăsându-le în casă, ci luându-le cu noi. În a treia zi cu Samsung Galaxy S5 discutăm despre senzori, aplicaţii şi, mai ales, Gear Fit.

Samsung Galaxy S5 e uşor evoluat faţă de modelul lansat anul trecut. E uşor rafinat şi uşor mai mare. Dar Samsung mizează pe o categorie nouă de produse, şi anume dispozitivele purtabile. După semi-eşecul Galacy Gear de anul trecut, căruia putem să-i spunem prototip şi pare că n-a fost un eşec total, anul acesta propune trei noi dispozitive. Dintre ele, Gear Fit a ajuns la noi şi aduce ceva nou, ceva în plus telefonului.

Gear Fit, brăţara care să te pună în mişcare

În pofida unui fizic adonisian (sic!) am ştiut mereu că trebuie să fac mai mult sport. A venit şi Gear Fit, între timp, aşa că am zis să le combin. Această brăţară te face să te mişti măsurând cât de mult ai făcut asta. Înainte să spun cum am folosit acest gadget, să explic ce.

Este un ceas, în primul rând, cu un ecran tactil AMOLED curbat. Îl pui la mână şi începi să-l controlezi. Stânga-dreapta navighezi, sus-jos citeşti notificările. Înainte de a fi companionul de fitness este un ceas conectat la telefon (prin Bluetooth) care aduce din smartphone notificări precum apelurile pierdute, mesajele primite, mailuri, comentarii pe Facebook etc. Toate astea sunt configurabile din Gear Fit Manager de pe telefon.

Să-i mai adăugăm funcţii. E, apoi, un ceas dotat cu un senzor care măsoară pulsul inimii. Stai niţel nemişcat, nevorbit, iar pulsul ţi-e măsurat. Să fie acesta cel mai pretenţios tensiometru? Nu chiar. Nu cred că oamenii se vor înghesui să cumpere aşa ceva doar pentru acest senzor. Dar pentru ce?

Este pentru fitness, pentru mişcare, pentru că e un gadget mic care îţi arată imediat cât eşti de leneş. Eu l-am folosit mai ales drept pedometru, să-mi numere paşii cât e ziua de lungă. Şi am ajuns ca în weekend să merg foarte mult pe jos tocmai ca să-mi depăşesc "recordurile" de la finalul săptămânii trecute. Cel mai mult am reuşit să ajung la circa 22.000 de paşi, consumând aproape 1.000 de kcalorii. Probabil că am mers şi mai mult de-a lungul timpului, dar în afară de distanţa acoperită, n-am ştiut exact cât am parcurs.

image

Gear Fit este un gadget de deschidere. Este pionul ales de către Samsung pentru a-i împrieteni pe oameni cu gadgeturile purtabile. Şi îşi face treaba.

Configurarea Gear Fit presupune să-ţi alegi genul, înălţimea, data naşterii, greutatea, apoi trecit la luminozitate, fundal şi altele asemenea. Autonomia este una foarte bună (nu ştiu cu ce l-aş putea compara, este încă o piaţă la început), eu am reuşit să scot trei zile din el, cel mai mult, şi cam două cel mai puţin. Seara a fost doar blocat, nu oprit. În aceste zile am măsurat paşi, l-am avut conectat la telefon şi mi-a adus toate notificările (Facebook, Mesaje, apeluri, mailuri etc.). Desigur, se mai poate seta Gear Fit să îţi afişeze ora, când îl ridici precum un ceas. Dar cu un aşa gadget, cine mai ţine cont de ceas?

Gear Fit, pe lângă monitorizatul paşilor şi timpului alergat, îţi monitorizează şi cât mergi, cât pedalezi, este ca un antrenor de fitness care se pricepe la orice. Atât timp cât se va crea o piaţă pentru astfel de dispozitive, se vor dezvolta tot mai multe aplicaţii. 

Scanner de degete şi câteva în plus

Apple a făcut-o, a lansat un telefon cu scanner de amprente. Apoi, s-au gândit şi alţii să facă acelaşi lucru. HTC a fost prima companie, a urmat Samsung. Pe Galaxy S5 am avut aşa ceva şi am tot experimentat cu el. E interesant? Cu siguranţă. E util? Aşa şi aşa. E de viitor? Cu mici ajustări, da, poate fi.

Poţi înregistra până la 3 degete pe care să le recunoască, eu mi-am fixat indexul şi degetul mare, iar deblocarea se face cu un slide de sus în jos. Ideea e să fie scanat întreg degetul, să fie recunoscută toată amprenta. Ei bine, merge şi nu prea. Scannerul funcţionează, chiar bine, dar spaţiul e limitat, poziţia la fel. Trebuie să scanezi precis, altfel nu va reacţiona bine. Vestea bună e că ai parolă alternativă, vestea rea e că devine frustrant după un timp de nereuşită.

Voi cupla acest scanner cu senzorul de monitorizare a ritmului cardiac. E util, dar când, cum? Dacă cel din urmă e util când simţi că ai probleme cu inima sau după o sesiune de antrenament, cel dintâi ar fi util la plăţi electronice. Mai rămâne de dezvoltat această piaţă a plăţilor, cel puţin în România. Şi Samsung cu siguranţă poate face acest senzor mai bun. Acum e doar acceptabil, cel mult.

Samsung Galaxy S4 a impresionat prin tot felul de gesturi de control, de la derulare cu privirea la derulare cu o trecere a palmei pe deasupra ecranului telefonului. Au rămas şi în Galaxy S5, doar că nu mai sunt atât de împinse în faţă. Există sub meniul Mişcări şi gesturi.

Am folosit din curiozitate gestul de derulare în galeria foto. Mi-a plăcut în măsura în care pare o magie, dar sincer nu m-aş vedea făcând asta frecvent. Laud munca Samsung de a crea aşa ceva, dar utilitatea nu prea e. La fel, există monitorizarea privirii ca atunci când nu te mai uiţi la ecran, să se închidă automat. Asta e utilă, m-aş putea vedea apelând destul de des la aşa ceva.

Mai există gesturi de întoarcere a telefonului pentru a opri sunetul, atunci când primeşti un apel, sau mai vechiul "ridică telefonul pentru a suna pe cineva căruia îi scrii". Dacă n-ajungi să faci asta din greşeală, atunci se va dovedi util să ai aşa ceva.

image

Trăgând linie după toate acestea pot spune că un senzor clar e util: scannerul de amprente. E util acum? Nu prea. Nu îl găsesc la fel de eficient ca cel de pe iPhone 5s. Dacă nu poţi livra ceva aproape la fel de bun ca rivalii, atunci ai eşuat puţin. Mai trebuie o implementare generală, să poţi cumpăra autentificându-te prin acesta, să descarci aplicaţii, să deblochezi telefonul ceva mai rapid. Două funcţii să îndeplinească: rapid şi precis. Încă nu e acolo.

Funcţionalităţi şi aplicaţii

Voi trece aici senzorul infraroşu pentru a folosi telefonul pe post de telecomandă. Nu mai e un secret că interesul faţă de televizor scade, iar aici se vor dovedi tare bune telefoanele şi tabletele cu aşa senzori. Nu este un major factor de marketing sau un motiv pentru care să cumperi telefonul, dar este util. Atât, simplu şi eficient, fără mari bătăi de cap, fără să promită mai mult decât poate.

Urmează aplicaţiile companiei. Am amintit ieri de S Finder şi chiar mi se pare o implementare bună a unui motor de căutare global. Este un Google Now mai puţin rafinat, dar foarte util când poate vrei mai mult decât o căutare după o aplicaţie. L-aş cupla cu S Voice şi cam asta ar trebui să facă Samsung în viitor. S Voice nu are mari şanse de victorie, nu aici, poate în Asia, dar găsesc Google Now mult mai eficient, mult mai "deştept". S Voice însă poate deveni o metodă de introducere a termenilor de căutat în S Finder. Eventual cuplate în S Find, ca sugestie.

Încă există ChatOn pe dispozitivele Samsung. N-am întâlnit până acum oameni care să descarce din proprie iniţiativă aşa ceva şi nici care să aibă cont. Poate e o aplicaţie foarte bună, poate noi o ignorăm fără motiv. Pot spune despre ea că e aplicaţia de mesagerie instant a Facebook şi dacă te-ai săturat de altele, poţi apela la ea. Poate îţi place. Mie nu.

S Health e un fel de Gear Fit virtual, închegat într-o aplicaţie. Îţi măsoară paşii, îţi monitorizează sesiunile de alergat şi îţi verifică pulsul. Ideea e bună, am spus şi mai sus la Gear Fit, iar S Health se conturează drept un produs puternic, un factor de vânzare bun. Dincolo de companie, către utilizator, apreciez orientarea Samsung spre acest segment al îmbunătăţirii sănătăţii. Poate că nu e comod să alergi cu telefonul de mână, dar dacă insişti, o poţi face.

image

Filosofia de design e: simplu, minimalist. De la aplicaţii de telefonie şi mesaje la cele de muzică, video şi chiar Samsung Apps. Voi reveni asupra acesteia din urmă mai târziu. Personal folosesc Hello SMS, îmi plac mult designul şi funcţionalitatea, dar Samsung, fără să aducă ceva nou, a reuşit să facă aplicaţia de mesaje mai atrăgătoare. E o plăcere să scrii SMS-uri într-un decor ca de desene animate, dar unele plăcute, finuţe, nu grosolane, împopoţonate aiurea. Mai spun şi despre aplicaţia de Video, e de bine. Vezi în timp real videoclipurile redate într-un thumbnail. Samsung pune la treabă puterea de procesare şi o pune bine, nu mai zic de filmarea 4K.

Samsung Apps rămâne ce a fost: o alternativă mai puţin atrăgătoare la Play Store. O încercare a Samsung de a atrage de partea sa dezvoltatorii, de a crea ceva similar Amazon. Designul e schimbat, sunt mai multe aplicaţii, dar dincolo de produsele software ale Samsung (Gear Fit Manager), n-am accesat pentru altceva acest magazin.

Acest articol vine în completarea celui despre interfaţă şi ecran. Pot spune acum, după cele două, că Galaxy S5, cu sau fără Gear Fit, e un produs "rotund", îmbunătăţit la nivel software. Browser-ul e decent, controlul prin gesturi e tot acolo, dar depinde de tine dacă foloseşti, senzorul de scanare a amprentei se va dovedi mai util în viitor, dar este până la urmă începutul. Per total, Samsung şi-a mai temperat din ideile îndrăzneţe traduse în funcţii redundante, n-a renunţat la unele, dar se axează pe altceva.

Detalii suplimentare despre Galaxy S5:

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A doua zi: sistem de operare, interfaţa şi ecranul

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Prima zi: dotări, design şi construcţie

VIDEO FOTO Samsung Galaxy S5 - inovaţia a luat o pauză sau e prea discretă?

VIDEO Primele impresii despre Samsung Gear 2 şi Samsung Gear Fit. Brăţara e mai interesantă decât ceasul

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite