REVIEW Nokia Lumia 1020 - Revoluţia megapixelilor este un mit, Nokia a învins prin înghesuiala megapixelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumia 1020 în ipostazele sale. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Lumia 1020 în ipostazele sale. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Şi s-a întâmplat. Nokia a luat cel mai mare senzor pe care l-a creat pentru un telefon mobil şi l-a pus pe ultimul său smartphone. I-a ieşit Lumia 1020, una dintre ultimele salve de tun înainte ca tunul să intre în muzeul Microsoft. Şi noi l-am trimis pe străzi pe a trage câteva poze.

Nokia Lumia 1020 are o cameră foto de 41 megapixeli şi oricine încearcă să spună că acest telefon e ceva mai mult decât camera greşeşte. Este un pas firesc al Nokia să aducă senzorul din 808 PureView în lumea Windows Phone 8 şi acesta e rezultatul. Prima mea impresie, când am putut testa telefonul, a fost că e un Lumia 920 cu o „cocoaşă“ crescută pe lângă cameră.

Am făcut poze, am filmat, timp de peste o săptămână l-am purtat în buzunar şi m-am regăsit din nou în ecosistemul Windows Phone 8. Îşi merită banii? (sic!) Asta rămâne de văzut, rămâne de vorbit şi vorbele sunt mai jos.

Hardware

Voi compara constant Lumia 1020 cu Lumia 920 nu pentru că acesta din urmă ar fi cel mai bun, ci pentru că sunt atât de asemănătoare. Lumia 925 are o altă construcţie, are un alt curs faţă de cele două. Lumia 1020 e mai uşor decât Lumia 920, vine în la fel de multe culori ca mai vechiul său „frate“ şi are o cameră de 41 megapixeli pe spatele său. Este cea mai mare de pe telefoanele mobile şi le-ar face invidioase şi pe cele din multele aparate foto compacte, mirrorless sau DSLR, deşi dimensiunea senzorului este mai mică. 

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Are un ecran de 4,5 inci la rezoluţie HD şi e pe tehnologie AMOLED. Foloseşte microSIM şi este compatibil cu reţelele 4G/LTE, iar greutatea sa totală este de 158 grame. Memoria RAM e de 2GB - cea mai mare din telefoanele Windows Phone 8, dar asta pentru că Nokia are nevoie de memorie RAM pentru procesarea pozelor - şi spaţiul de stocare de 32GB.

Procesorul este un Qualcomm dual-core deja celebru printre telefoanele cu Windows Phone 8, iar toate aceste componente îşi trag energia dintr-o baterie de 2.000 de miliamperi.

Preţul pentru Nokia Lumia 1020 porneşte de la 2.650 de lei şi ajunge în jurul sumei de 3.000 de lei.

Design, construcţie şi autonomie

Lumia 1020 n-are nimic de lăudat, e la fel ca alte modele din gama Lumia, fabricat din policarbonat şi disponibil în mai multe culori. Diferenţa o face camera. Senzorul de 41 megapixeli este găzduit sub un capac de metal în care au fost încorporate bliţul şi LED-ul pentru asistarea focalizării. La bază se regăsesc conectorii pentru încărcare wireless.

E un telefon robust, compact, Nokia nu se dezice în acest domeniu şi nu găsesc de criticat decât colţurile. Nu este deloc prietenos cu buzunarul şi marginea dreaptă nu-l face plăcut de ţinut în mână.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Bateria de 2.000 de miliamperi se simte mult mai mică. Ţin să menţionez că n-am făcut nicio poză cu bliţul, doar i-am testat acoperirea şi performanţa în prima zi. Am găsit telefonul ca un mare consumator, mai ales dacă vrei să şi filmezi. La capitolul autonomie este mult mai bun Lumia 925. Am setat rezoluţia fotografiilor la 5 MP + 34 (sau 38) MP. Cele mari diferă pentru că e vorba, în primul caz, de proporţia 4:3 şi respectiv 16:9.

Ergonomie

Telefonul nu e deloc gros, până când nu ajungi în zona camerei. Aici încep problemele de folosire. S-ar putea să fie situaţii în care ţi-e greu să ţii telefonul, în timp ce scrii un mesaj, din cauză că ai mai mult telefon de ţinut, degetele fiind pe camera foto. Mi s-a întâmplat asta de câteva ori, până când m-am obişnuit să cobor priza puţin mai jos. Partea proastă e că tastatura din Windows Phone, de multe ori, te solicită să prinzi telefonul, atunci când scrii, de undeva de la jumătate şi puţin mai sus.

În rest, altceva nu e de reproşat. Este însă un detaliu pe care presupun că îl iei în calcul când cumperi telefonul. Nokia îşi asumă treaba asta, dar mă întreb dacă n-ar fi mers ca zona camerei să fie dreptunghiulară şi nu rotundă. E o chestiune de percepţie, cred că era mai potrivită o aranjare ca la 808 PureView.

Software

Există Windows Phone 8 şi există multe alternative la aplicaţiile populare. E trist că acest sistem de operare a ajuns să se caracterizeze, indirect, prin asta, dar cert e că se ridică. De la 920 la 925 şi până la 1020 a crescut vizibil, am găsit tot mai multe aplicaţii pe care le-am utilizat sau încă utilizez pe Android. Nu-i perfect încă, este călcâiul lui Ahile din orice telefon Nokia, iar dacă aplicaţiile sunt importante pentru tine, şi nu le găseşti pe cele preferate în Windows Phone Store, atunci nu vei fi mulţumit nici chiar de Lumia 1020.

Apreciez din nou, după ce am testat-o pe Lumia 925, Nokia Pro Cam. Este cea mai bună aplicaţie pe care a oferit-o vreun furnizor pentru camera foto. Poţi seta balansul de alb, tipul de focalizare (încă nu poate fi manuală), viteza de declanşare, valoarea ISO. Practic, tot ce găseşti pe un aparat foto compact decent. Şi asta ajută. Nu pentru că vei sta mereu să setezi, ci pentru că, setat pe auto, camera va avea spaţiu de manevră şi exploatare.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Un minus încă are aplicaţia: nu poţi seta viteza de declanşare în video. Asta pentru că atunci când e prea puţină lumină, telefonul tinde să micşoreze viteza pentru a capta cât mai multă. Asta duce însă la flickering - efect pe care îl vezi drept dungi orizontale negre - şi nu e deloc plăcut.

Lumia 1020 are cele mai bune dotări, astfel că nici aplicaţiile nu au vreo problemă în a rula. Ai şi Instagram, printr-o alternativă sau Hipstamatic, ai Facebook sau Twitter pentru a-ţi distribui pozele. 6tag poate încărca şi videoclipuri pe Instagram, iar 6sec încarcă pe Vine (platformă a Twitter). Trăgând linie, Lumia 1020 rulează totul fără probleme, după cum terminalele cu Windows Phone 8 au obişnuit.

Mai există şi modul Glance, e introdus odată cu Lumia 925, şi presupune că vezi pe ecran ora fără să trebuiască să deblochezi telefonul. Un lucru bun pentru cine vrea, dar încă incomplet. Va fi cu adevărat util când vei vedea notificările, de la ce aplicaţie vin sau câte mesaje/apeluri ai ratat. Deocamdată e un mod care trebuie dezvoltat.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Calitatea fotografiilor şi a videoclipurilor

În regulă, aici e aici. "Se merită, dom'le, sau nu se merită?" Cu siguranţă, da! Rezoluţia e cea mai mare, ai foarte multe posibilităţi de a tăia unde vrei, poţi regândi scenele şi post-capturare, iar prin aplicaţia Pro Cam poţi face zoom fără probleme. La atâţia megapixeli e clar de ce. Zoom-ul funcţionează şi în video, pentru ce interesaţi să aducă acţiunea mai aproape.

Focalizează pe centru, deloc util când în scenă sunt mai multe elemente. Spre exemplu, LG a introdus în G2 un mod de focalizare similar aparatelor foto, ia în calcul mai multe elemente. În timp, aş vrea să văd asta pe Lumia 1020. În imagini, balansul de alb este setat relativ corect, în cele mai multe situaţii, cu excepţia cazurilor în care contrastul e prea mare. În video, însă, fluctuează prea mult, regândeşte scena cu fiecare mică mişcare, iar asta n-ar fi o problemă, dacă saltul n-ar fi prea mare într-o temperatură de culoare mai mare sau mai mică.

Click pentru o galerie foto cu mostre foto.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Lumia 1020 este un producător foarte bun de poze pe timp de noapte sau când n-ai prea multă lumină. O problemă are cu punctele de lumină puternică, cum ar fi felinarele de pe stradă. Nici acest model nu face o expunere corectă pe acestea. Atunci când nu ai aşa ceva, iar în scenă ai nevoie de lumină, telefonul îşi va arăta calităţile. Creşte zgomotul foarte mult, dar în atari situaţii asta devine o problemă secundară. Certă rămâne următoarea situaţie, este telefonul cu care să faci poze fără bliţ şi să aibă detalii în ele.

Focalizează destul de repede, dar recomand focalizarea semi-manuală, adică atingerea ecranului acolo unde vrei atenţia. Scoate şi bokeh-uri foarte bune, dacă îi dedici puţină atenţie, sau unele "dâre" de lumină cu expunere lungă. Camera ar fi fost cvasi-inutilă, dacă nu ar fi fost aplicaţia Pro Cam, iar concluzia la poze e următoarea: e cel mai bun telefon pentru poze, atât. Nu e perfect, dar vei avea cele mai bune poze. Preţul plătit este însă construcţia uşor ciudată şi autonomia mult mai mică, atunci când telefonul îţi devine şi gadget de documentat vacanţa.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul

Cât despre video, dincolo de zoom-ul la care nu pierzi prea mult detalii, nu ca la altele în orice caz, sunt nemulţumit de flickering. Se poate îndrepta foarte uşor, iar Nokia ar trebui să actualizeze cât mai repede aplicaţia pentru a elimina minusul. Da, se va face cu pierdere de lumină, dar eu îl prefer. Flickeringul, în post-procesare, se scoate mai greu decât se luminează scena.

Tot pe parte de multimedia, sunetul este bun, cum a obişnuit Nokia, atât în difuzor - puternic şi clar, cât şi reprodus în căşti. Difuzorul este poziţionat la baza dispozitivului, o zonă pe care cu siguranţă n-o vei acoperi prea des, poate doar dacă pui telefonul „în picioare“.

Minusuri

  • Flickering în video
  • Incomod când foloseşti telefonul pentru a scrie
  • Autonomie mediocră

Plusuri

  • Camera foto - cu toţi megapixelii şi trucurile sale
  • O construcţie robustă, dar fără ca telefonul să fie foarte greu
  • Suita de aplicaţii Nokia disponibilă la Nokia Collection în WP Store

Concluzia: de câţi megapixeli ai nevoie pentru a te simţi fotograf?

41 de milioane de pixeli într-un telefon de aproximativ 3.000 de lei pentru câteva mii de entuziaşti din câteva sute de oraşe regăsite în câteva zeci de ţări, şi acesta e Nokia Lumia 1020. E o cameră foto de telefon, e un telefon care face poze foarte mari. Rezoluţia ajunge, în cel mai bun caz, la 38 de megapixeli şi tot vorbesc în continuare despre cameră pentru că atât face Lumia 1020.

Personal găsesc Lumia 925 o alege mult mai întemeiată decât Lumia 1020, dar acesta îţi oferă o poză şi un pic. Acel „un pic“ îţi permite să tai cât vrei, metaforic, desigur, şi să faci zoom fără pierdere de detalii. Fotografiile sunt bune pentru un telefon, dar încă o dată se vede că megapixelii nu fac diferenţa. Aplicaţia Pro Cam o face, există şi pentru alte modele.

În final, însă, cu Lumia 1020 simţi că e ceva diferit. E un alt fel de telefon şi unul care nu-şi justifică preţul printr-o autonomie imensă, design incredibil sau un factor WOW. Îşi justifică prezenţa printr-un atu al Nokia: cercetarea şi dezvoltarea în domeniul fotografiei. Şi este o încununare a acelei munci. Pentru utilizatorul final, însă, este un telefon care face poze imense. Şi da, atragi atenţia cu ele şi cu telefonul.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite