Nokia Lumia 925 review 2.0 - În lumea lui rămâne, nemuritor şi fotograf. Un smartphone pentru care poza e totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nokia Lumia 925 şi o cameră cu lentile Carl Zeiss. FOTO Vlad Andriescu/Adevărul
Nokia Lumia 925 şi o cameră cu lentile Carl Zeiss. FOTO Vlad Andriescu/Adevărul

Înainte ca Nokia să piardă în faţa smartphone-urilor, avea telefoane bune. Înainte să fie cumpărată de Microsoft, a lansat două telefoane foarte bune. La Nokia Lumia 1020 încă n-am ajuns, dar după review-ul pentru Lumia 925, „Adevărul“ revine azi cu un review pe camera foto. Are 8 megapixeli, dar ştie câteva milioane de trucuri. E suficient însă pentru ca acest smartphone să fie cumpărat?

Înainte de a-şi prezenta Lumia 1020, Nokia a promis că utilizatorii vor avea 41 de milioane de motive să îl aştepte. 41 de milioane de pixeli a şi avut. Nokia Lumia 925 are ceva mai puţini, dar preia de la „fratele“ mai mare o aplicaţie foarte bună care să-i completeze camera foto. După un review ca smartphone - disponibil aici -, avem un review drept aparat foto.

Scurt, despre hardware

Nokia Lumia 925 are un ecran de 4,5 inci HD tehnologie AMOLED, o memorie RAM de 1GB cu 16 sau 32GB de spaţiu de stocare, un procesor Qualcomm Snapdragon dual-core la 1,5GHz, Windows Phone 8 şi o cameră foto de 8 megapixeli cu lentile Carl Zeiss, stabilizare optică a imaginii, dual-LED şi un senzor de 1/3 inci.

Tehnologia PureView a ajuns şi pe acesta, după Lumia 920 de anul trecut, iar camera foto filmează full HD cu 30 de cadre pe secundă şi, teoretic, oferă stabilizare pentru imaginea video. Camera frontală are 1,3 megapixeli şi filmează HD. La final, bateria e de 2.000 mAh şi oferă o autonomie slabă spre medie.

Calitatea fotografiilor

Am instalat pe Lumia 925 aplicaţia Pro Cam şi chiar dacă nu vrei să setezi tot felul de lucruri în aplicaţie, e cea mai bună şi pe auto. Nokia a gândit-o ca o punte vizuală bună între meniul de pe un aparat foto compact şi cel de pe un smartphone, de multe ori limitat. Navighezi foarte uşor prin setări şi te poţi considera creativ cu un macro, dacă vrei, şi asta fără să stai mai mult de câteva secunde pentru a-l găsi. Apoi, poţi adăuga alte efecte pozelor în Creative Studio tot de la Nokia.

Fotografiile nu au fost post-procesate, doar îndreptate sau tăiate (dacă a fost cazul) - click pentru galerie foto completă

mostre foto lumia925 foto razvan baltaretu/adevarul mostre foto lumia925 foto razvan baltaretu/adevarul
image
mostre foto lumia925 foto razvan baltaretu/adevarul

Există o situaţie în care Lumia 925 excelează şi asta mai bine decât foarte multe telefoane high-end disponibile acum: când nu are lumină. Măreşte sensibilitatea ISO foarte mult, scade viteza, măreşte deschiderea, toate astea automat, şi îţi va furniza fotografia din care să înţelegi ceva. Asta dacă subiectul nu se mişcă (prea mult), dar era oarecum de înţeles. Se descurcă foarte bine noaptea, dar nu fără preţul plătit al zgomotului. E o consecinţă a urcării ISO până la 1.600 sau 3.200.

Poţi, dacă vrei, să obţii „dâre“ de lumină. Reglezi viteza la câteva secunde, te asiguri că ţii telefonul nemişcat şi va ieşi, după câteva încercări, ceva bun. Aplicaţia Pro Cam e de folosit în fiecare situaţie, iar minusul pe care i-l găsesc e că nu poţi naviga prin toate pozele în momentul în care ai deschis-o pe ultima. Din această aplicaţie reglezi toate setările şi două dintre cele pe care le-am apreciat au fost reglarea focalizării (macro sau infinit) şi viteza.

mostre foto lumia925 foto razvan baltaretu/adevarul

Cât de bune sunt pozele în general? Foarte bune, raportat la telefoane mobile, bune raportat la aparate foto compacte. Cert e că pentru poze e un smartphone de ales. Doar telefoanele iPhone 5 sau cele noi îl mai întrec în ceea ce priveşte uşurinţa în utilizare şi îl egalează, în anumite situaţii, la calitate. Totuşi, asta în condiţii de lumină bună, altfel nu.

Verdictul pentru poze e că dacă chiar vrei să ai un „aparat foto“ pe care să te bazezi, acesta e. E telefonul pentru care nici n-ar trebui acel bliţ dual-LED, dar în ciuda performanţelor foto, asta nu-i face mai uşor de suportat sistemul de operare sau designul uşor ciudat, uşor inspirat, uşor paradoxal.

Calitatea videoclipurilor

Camera de 8 megapixeli ştie să şi filmeze la rezoluţie 1080p, există stabilizare video, dar cea mai bună stabilizare rămâne în mână sau într-un trepied. Ce nu mi-a plăcut la filmare, şi se vede în videoclipul de mai jos, e că noaptea reduce foarte mult viteza de declanşare şi apare efectul de flickering, acele dungi orizontale pe imagine. E deranjant şi enervant.

Când vine vorba de calitate, însă, senzorul lăudat de Nokia se ridică la înălţimea aşteptărilor. Scoate imagini luminoase, chiar dacă uşor „zgomotoase“, şi sunetul pe care îl înregistrează alături de videoclipul este foarte bun. Din nou, mă refer la smartphone-uri când îi apreciez performanţele. Nexus 4 pe care îl folosesc este groaznic în cazul filmărilor, nu ţine pasul cu acţiunea, sunetul e captat cu tot felul de zgomote care n-ar avea ce căuta şi per total mai bine nu-l foloseşti la aşa ceva.

Lumia 925 e mult mai bun. Izolează foarte bine sunetele puternice şi le redă bine suficient cât să nu fie deranjante sau sunetele care ies în evidenţă faţă de zgomotul general sunt amplificate. Păcat de acea reducere prea mare a vitezei, dar şi aşa rămâne un smartphone bun pentru videoclipurile de familie, de încărcat pe YouTube sau Facebook. Poate şi cu ceva echipament suplimentar te poţi hazarda să filmezi ceva mai serios cu el.

Mai există problema cu focalizarea. Este la fel de grosolană ca la alte telefoane. Nu poţi face focalizare manuală, astfel că cea automată va prelua totul, numai că sare prea repede dintr-o parte în alta. O trecere fină, chiar dacă ar fi petrecut mai mult timp până izola subiectul, ar fi fost mai bună. Undeva în stilul unor aparate foto mirrorless bune, cum ar fi OM-D E-M5.

Concluzie: platformă de invidiat... n-are, da' are cameră foto!

În regulă, se ştiu deja toate criticile la adresa Windows Phone şi cei care îl iau, îl iau cu toate lipsurile sale, dar şi cu toate avantajele. Când vine vorba de Lumia 925, însă, îl iei şi pentru camera foto. E un smartphone care livrează acolo unde multe altele, mai scumpe, nu o fac. Construcţia solidă, designul (aici doar parţial bine ales, colţurile sunt deranjante) şi camera foto rămân domeniile în care Nokia a excelat şi excelează. Dacă aveai nevoie de un motiv pentru a reveni la un telefon Nokia, camera foto poate fi unul.

Lumia 925 e un smartphone premium, iar camera foto e precum ceasul pe care oamenii îl poartă la mână: se poate şi fără, se poate şi cu unul ieftin, dar când este bun, e luat în seamă.

Hai să discutăm şi pe Facebook la „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite