Lucian Mândruţă, sabotat de clone pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevăratul Lucian Mândruţă  a fost „şters“ de pe Facebook  la solicitarea clonei
Adevăratul Lucian Mândruţă a fost „şters“ de pe Facebook la solicitarea clonei

Directorul de creaţie al Mediafax Group, Lucian Mândruţă, a rămas a doua oară fără contul său de Facebook, după ce o clonă a raportat reprezentanţilor reţelei de socializare că profilul jurnalistului ar fi fals. Pentru a doua oară în acest an, jurnalistul Lucian Mândruţă, fost realizator de emisiuni TV, în prezent director de creaţie al Mediafax Group, s-a trezit că nu-şi poate accesa contul de Facebook.

Motivul? O clonă - mai exact un utilizator care pretinde că este Lucian Mândruţă - a raportat celor de la Facebook faptul că profilul jurnalistului ar fi, de fapt, cel fals. Spre dezamăgirea vedetei TV, Facebook a căzut în plasă şi s-a ajuns în situaţia absurdă în care personajul original a fost şters la reclamaţia clonei.

În martie, Lucian Mândruţă scria pe blogul său: „un binevoitor mi-a blocat accesul la Facebook, reclamând profilul meu ca fiind «fake». Ce să zic, să fiu măgulit că am inamici? Sau să mă întristez de ticăloşia lumii? Încă nu m-am decis".

La sfârşitul săptămânii trecute s-a întâmplat din nou. „După prima blocare a contului, am luat legătura cu cei de la Facebook şi au rezolvat problema. Mi-au cerut buletinul ca să-l redeschidă. Acum, profilul meu a fost din nou raportat ca fiind fals, iar Facebook mi-a blocat accesul", a declarat Lucian Mândruţă pentru „Adevărul". Cu aproape 5.000 de prieteni, jurnalistul era foarte activ pe reţeaua de socializare, postând aproape zilnic.

Închisoare doar atunci când este vorba de stat

Fapta comisă de clonă în cazul lui Lucian Mândruţă se numeşte „furt de identitate" şi este pedepsită de legea penală în multe ţări de pe glob. Din păcate, nu şi în România.

De exemplu, un inginer IT marocan a fost arestat în urmă cu trei ani pentru că a creat pe Facebook un profil fals al prinţului Moulay Rachid, fiul regelui Marocului, Mohamed al VI-lea.

De asemenea, anul trecut, Tribunalul din Auxerre, Franţa, a condamnat un bărbat în vârstă de 54 de ani la cinci luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 410 euro, după ce a creat un cont fals pe Facebook, folosind fotografia fostei sale prietene.

În România, furtul de identitate nu este pedepsit de lege, decât atunci când fapta are ca rezultat inducerea în eroare a unei instituţii de stat. Mai exact, este vorba despre articolul 293 din Codul Penal, care defineşte „falsul privind identitatea" astfel: „Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani".

În consecinţă, singura cale de atac atunci când victima are de-a face cu un furt de identitate similar celui suferit de Lucian Mândruţă este calea răspunderii civile delictuale. În fapt, după ce victima probează existenţa unui prejudiciu, poate cere şi obţine daune în instanţa civilă. Evident, numai atunci când  identitatea făptaşului este cunoscută şi demonstrată.

Alte victime ale hoţilor de identitate

Lucian Mândruţă nu este singura vedetă al cărei cont de Facebook a fost clonat. De-a lungul timpului, au mai păţit-o primarul oraşului Botoşani, Cătălin Flutur, primarul din Caransebeş, Marcel Vela, sau Vasile Blaga pe vremea când era ministru al Internelor. Atunci, în iunie anul trecut, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) s-a grăbit să emită un comunicat de presă prin care atrăgea atenţia că „profilul cu numele Vasile Blaga, la care are ataşată fotografia ministrului, este fals".

De asemenea, realizatorul emisiunii „În gura presei" de la Antena 3, Mircea Badea, a spus în mai multe rânduri că profilul de pe Facebook ce-i poartă numele nu este al lui, ci este o clonă. Aceeaşi problemă au avut-o Dani Oţil, de la Antena 1, şi Răzvan Lucescu, antrenorul Rapidului.

În lume, printre cele mai celebre victime ale hoţilor de identitate de pe Facebook s-au numărat fostul preşedinte al SUA, George Bush, şi vedetele Britney Spears sau Paris Hilton.

"După prima blocare a contului, am luat legătura cu cei de la Facebook şi au rezolvat problema. Mi-au cerut buletinul ca să-l redeschidă. Acum, profilul meu a fost din nou raportat ca fiind fals, iar Facebook mi-a blocat accesul."
Lucian Mândruţă
director de creaţie Mediafax Group

Cum raportăm un cont fals

Pentru a denunţa un furt de identitate pe Facebook, trebuie întâi să mergeţi pe pagina profilului fals. Apăsaţi butonul ce reprezintă o floare situat în partea de sus dreapta. Alegeţi opţiunea „Report/block" (Raportează/blochează) şi pe ecran va apărea o mică fereastră. Bifaţi varianta „This profile is pretending to be someone or is fake" (Acest profil pretinde că este altcineva sau este fals) şi apoi alegeţi opţiunea „Pretending to be me" (Pretinde că este persoana mea). Apăsaţi „Continue" şi aşteptaţi să fiţi contactat de reprezentanţii Facebook.

Aceştia vă vor cere unele date care să confirme că sunteţi cine pretindeţi că sunteţi, cel mai adesea o copie scanată a buletinului sau a permisului de conducere. Dacă îi veţi convinge, contul fals va fi închis.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite