Licenţă de telefonie mobilă cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Vodafone alături de alţi mari operatori din piaţă susţin că preţul redus al licenţei, de 400 MHz câştigate de Romtelecom, nu încurajează concurenţa Romtelcom a câştigat

Compania Vodafone alături de alţi mari operatori din piaţă susţin că preţul redus al licenţei, de 400 MHz câştigate de Romtelecom, nu încurajează concurenţa

Romtelcom a câştigat licenţa de telefonie mobilă şi va plăti pe ea un milion de euro, preţ pe care concurenţa îl consideră mult mai mic decât cel plătit de alte companii telecom.

Principalii actori de pe piaţa de telecomunicaţii românească au declanşat un adevărat război juridic, dar şi de culise pentru ultima licenţă de telefonie mobilă pusă în vânzare de stat.

Chiar dacă Romtelecom este câştigător oficial al licenţei, rezultatul licitaţiei poate fi atacat în instanţă de către cei patru operatori, Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telemobil, care au atacat deja Hotărârea de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licenţe.

Licitaţie cu controverse

În acelaşi timp, operatorii care au depus oferte alături de Romtelecom şi nu au câştigat au la dispoziţie o săptămână pentru a face contestaţii cu privire la evaluarea propriilor oferte depuse. "Pentru că acordarea acestei licenţe a stârnit numeroase controverse, ANRCTI va controla cu atenţie îndeplinirea condiţiilor din licenţă şi respectarea obligaţiilor asumate.

Ne aşteptăm ca această licenţă să crească accesibilitatea serviciilor de comunicaţii electronice în mediul rural pentru că tehnologia respectivă permite acoperirea eficientă a zonelor rurale", a declarat Liviu Nistoran, preşedintele ANRCTI.

Vodafone acuză autorităţile

Acordarea noii licenţe de telefonie mobilă către Romtelecom la un cost de achiziţie mult mai scăzut în comparaţie cu cel plătit de alte companii favorizează operatorul naţional de telefonie fixă, cu implicaţii semnificative asupra cadrului concurenţial, au declarat reprezentanţii Vodafone România.

"Vodafone îşi va continua demersul în justiţie, considerând că decizia anunţată ieri nu este de natură să încurajeze o competiţie corectă pe piaţa comunicaţiilor mobile", au declarat reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă.

"Aşa cum s-a exprimat şi Consiliul Concurenţei, acţionarii operatorilor care deţineau licenţe de comunicaţii mobile nu erau eligibili să participe la licitaţie. "Prin decizia anunţată ieri obiectivul iniţial al autorităţilor, de a creşte competiţia pe piaţa telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, acţionarii majoritari ai Cosmote şi Romtelecom având acum două licenţe", au mai spus reprezentanţii Vodafone România.

"Cadru echitabil pentru competiţie"

Am înţeles punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, în sensul că Romtelecom poate participa la procedura de selecţie pentru acordarea acestei licenţe, întrucât grupul din care facem parte nu deţine nicio licenţă de comunicaţii electronice mobile de bandă largă", a declarat Cătălin Dima, director executiv juridic şi corporate affairs, Romtelecom.

"De altfel, grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piaţă care nu deţinea o licenţă care să permită furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone şi Orange, care au licenţe şi de 3G, şi de Wimax, de RCS/RDS, care are licenţa 3G şi de Zapp, care are atât licenţă CDMA, cât şi 3G", a mai spus Cătălin Dima.

"Prin urmare, considerăm că abia prin câştigarea acestei licenţe de către Romtelecom se va crea un cadru echitabil pentru desfăşurarea competiţiei pe piaţa comunicaţiilor din România, în special în zona serviciilor de broadband mobil", concluzionează Dima.

Romtelecom este controlată de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine un pachet de acţiuni reprezentând 54,01% din capitalul social al operatorului român. La rândului său, Romtelecom deţine 30% din subsidiara locală a grupului elen de telecomunicaţii mobile Cosmote, controlată, de asemenea, de OTE.

ANRCTI, prinsă la mijloc

Conform Hotărârii de Guvern 61/2008, la procedura de selecţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de comunicaţii mobile, inclusiv de bandă largă, şi care furnizează sau pot furniza reţele şi servicii de comunicaţii mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea frecvenţelor 410-415 MHz şi 420-425 MHz.

Cu alte cuvinte, prevederea împiedică participarea companiilor Orange, Vodafone, RCS&RDS, Telemobil şi Cosmote la această licitaţie.

Potrivit ANRCTI, în acest context, în care termenul de "operator" nu poate fi interpretat decât prin raportare la definiţiile existente în legislaţia de specialitate, respectiv în sensul în care conţinutul normei legale cuprinde doar persoana care instalează, operează, controlează sau pune la dispoziţie terţilor o reţea de comunicaţii electronice, iar nu şi alte persoane aflate în conexiune cu aceasta, instituţia trebuie să permită participarea la procedura de selecţie tuturor celor patru ofertanţi anunţaţi anterior.

"Până la pronunţarea de către instanţă a unei decizii de suspendare sau de anulare a HG 61/2008, ANRCTI nu are altă opţiune decât continuarea procedurii de acorare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe 410-415 şi 420-425 MHz", a spus fostul preşedinte ANRCTI, Dan Georgescu.

Care este miza disputei

Licenţa scoasă la vânzare de stat va permite câştigătorului să realizeze, cu costuri mici, inclusiv în mediul rural, o reţea prin care să ofere servicii de voce şi date. Serviciile de voce şi acces la internet care pot fi furnizate prin frecvenţa de 410-415/420-425 Megaherţi la costuri semnificativ mai mici decât prin tehnologia 3G sau prin reţele din fibră optică sau cablu.

Acest fapt a provocat un interes nemăsurat pentru licenţa scoasă la vânzare de stat, dar a declanşat şi un război juridic şi de culise, între principalii jucători de pe piaţă. În România activează în prezent cinci operatori de telefonie mobilă, care aveau 22,9 milioane de utilizatori la sfârşitul anului 2007.

Raportat la populaţia ţării, penetrarea telefoniei mobile a atins 106,2%.Cel mai mare operator de telefonie mobilă este Orange România - cu 10,1 milioane de clienţi la finele lunii iunie, urmat de Vodafone România - 9,256 milioane de utilizatori, Cosmote România - 4,642 milioane de clienţi, RCS&RDS (Digi.Mobil) - peste 1,1 milioane de clienţi (iulie 2008) şi Telemobil (Zapp Mobile) - circa 500.000 abonaţi (iulie 2007).

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite