Jurnal de BlackBerry Z10, ziua 2/21: ca prima dimineaţă la o femeie acasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua a doua cu noul BlackBerry Z10, încă nelansat pe piaţa din România, a fost ca prima dimineaţă în care te trezeşti la o femeie acasă. Descoperi, timid, ce are prin casă, cum îşi aşază periuţa de dinţi şi cine e de fapt fără machiaj.

Ceea ce voi scrie aici, în cele 21 de zile cu BlackBerry Z10 nu se vrea un review tradiţional. Dacă ar fi să fac unul tradiţional, v-aş spune că are un ecran de 4,2 inci, că are doar 137 de grame greutate şi 16 GB capacitate de stocare. Nu aş uita nici de procesor, un dual core 1,5 Ghz de la Qualcomm, iar camera foto are 8 megapixeli. 

Dar de ce mă interesează în mod special BlackBerry Z10? Da, am deja un BlackBerry şi cumva firma asta mi-e simpatică pentru că a are o istorie în spate. Dar după experienţe cu Android şi cu iPhone, simt deja plictiseala. Din acest motiv şi datorită faptului că arată foarte bine am trecut pe Nokia Lumia 800. 

Dar să revin la BlackBerry. Ai ajuns pentru prima oară acasă la Z10. Ce trebuie să ştii? Ei bine, BlackBerry are două lucruri cu care s-a lăudat: BlackBerry Hub şi BlackBerry Peek. Primul reprezintă centrul de notificări, inima telefonului, mereu prezentă la doar o mişcare de deget distanţă. Acolo, eu mi-am strâns conturile de Facebook, Twitter, Linkedin şi Foursquare, dar şi două conturi de mail. De fiecare dată când primesc o notificare pe una dintre reţele, ea intră în Hub, unul organizat foarte bine şi faptul că nu trebuie să intru într-o nouă aplicaţie mă bucură. 

image

Pentru a ajunge în Hub trebuie sa tragem de ecranul de pornire cu degetul în dreapta. Dacă telefonul este blocat, îl deblocăm cu o mişcare a degetului de sus în jos şi apoi ne ducem în Hub. Eu vă recomand următorul lucru: blocaţi telefonul direct în Hub. În acest fel, puteţi doar să ridicaţi puţin cortina cu ajutorul degetului de jos în sus şi să vedeţi ce mail aţi primit sau cine v-a comentat la poza de pe Facebook. De fapt, asta e Peek. Această cortină care-ţi permite să te uiţi mereu la ce ai în telefon, fără să faci mişcări ample, fără să-l deblochezi şi fără butoane fizice. 

De altfel, singurele butoane de pe BlackBerry Z10 sunt cel din partea superioară, care deschide şi închide telefonul, şi cele din dreapta, folosite la volum, folosite pentru captură de ecran (dacă apăsăm ambele taste de volum, dar mai avem un buton mic între ele, folosit pentru controlul vocal. 

Controlul vocal...ştiţi voi toţi asistenţii personali de pe telefoanele mobile care nu înţeleg absolut nimic din ce zici? BlackBerry a reuşit să creeze un asistent care merge surprinzător de bine pentru funcţiile simple. Am reuşit să deschid Facebook cu un Open Facebook. Am reuşit să deschid camera şi alte aplicaţii, cum ar fi cea de la The Guardian. A avut şi probleme, dar şi întârzieri. 

Control cu degetul pentru orice

Bun, revin. V-aţi luat BlackBerry Z10. Ce trebuie să faceţi? Trebuie să ştiţi că dacă daţi cu degetul din stânga în dreapta pe ecran vi se deschid notificările din BlackBerry Hub. În interiorul aplicaţiilor, de obicei reuşiţi să o daţi cu un ecran înapoi, aceste mişcări intuitive fiind răspunsul BlackBerry la butonul de Înapoi. 

Dacă glisaţi cu degetul de jos în sus (foto stânga jos) închideţi orice aplicaţia, iar aceasta rămâne deschisă pe ecranul de pornire, într-un pseudomultitasking extraordinar de folositor şi pe care eu mi l-aş dori pe orice telefon. Aşa-numitele multitasking-uri în care apeşi lung butonul de start sau butonul înapoi (Windows Phone) sunt cumva... învechite. Dacă glisaţi cu degetul de jos în sus, iar apoi mişcaţi glisarea în dreapta, vi se deschide, din nou, BlackBerry Hub. Puteţi reveni cu mişcarea opusă în meniul de aplicaţii deschise. 

image

De asemenea, dacă glisaţi cu degetul de sus în jos vi se deschid opţiunile de bază. În plus, în orice aplicaţie mişcarea aceasta reuşeşte să deschidă opţiunile. 

Plusuri faţă de alte sisteme de operare

Voi fi pozitiv în această primă impresie despre Z10. Canadienii s-au mişcat foarte bine şi au făcut un sistem fluid, frumos, care arată a 2013. Îi mai lipsesc un număr de aplicaţii, dar vă voi arăta că există alternative pentru unele, mai ales pentru clienţii business şi cei care vor un telefon inteligent care să ştie mai mult decât jocuri. 

Căutarea în interiorul sistemului este foarte bună. Putem deschide site-uri doar folosind unealta de căutare din centrul ecranului. Nici măcar nu trebuie să deschidem în prealabil browserul, unul foarte bun de altfel. 

De asemenea, YouTube rămâne deschis chiar dacă punem aplicaţia în fundal, lucru imposibil pentru alte sisteme mobile. Cu un abonament de date destul de permisiv, unul nelimitat dacă se poate, YouTube poate fi o alternativă la muzica stocată în telefon. Eu am făcut deja asta ieri şi mi-a plăcut. 

Minusuri

Prima zi a venit şi cu primele minusuri. Vă spuneam de YouTube. Căştile standar de la Z10 sunt unele dintre cele mai modeste văzute la marii producători. Sunt realizate dintr-un plastic deloc plăcut, stau în ureche, dar nici confortabile nu sunt. În plus, calitatea este mediocră la nivelul audio. 

Am avut tendinţa de a descărca multe aplicaţii. Dacă am trecut de două şi am şi ieşit din BlackBerry World, magazinul de aplicaţii al canadienilor, se blocau. Efectiv, nu mai curgeau. Trebuie să le forţez prin pauză şi repornire. Mi s-a întâmplat în mod repetat asta, chiar cu programe de sub un MB. 

Multe aplicaţii au crash-uri dese. Nu după o folosire îndelungată, ci efectiv după pornire. Nu sunt de folosit. 

Ce aplicaţii ai pe BlackBerry 10?

Am decis să fac un pic de educare, mai ales că am început să descopăr aplicaţiile una câte una. Magazinul BlackBerry World nu este cel mai prietenos. Astăzi trei:

1. Expenses Notes este o aplica'ie clasică de cheltuieli care este organizată foarte prietenos şi mult mai vizual ca altele. Ecranul principal e împărţit în cartoane în funcţie de scopul pentru care cheltuit, iar la selectarea unuia ni se deschide un mic formular pentru a completa cheltuiala care va fi arătată în dreptul categoriei. Simplă, arată bine şi funcţionează impecabil. 

image

2. Wordpress - există şi pe celellate sisteme de operare, dar ţineam să o menţionez. Cei cu blog pot fi foarte fericiţi, pentru că BlackBerry are una dintre cele mai bune tastaturi tactile de pe piaţă, are diacritice, aşa că totul poate fi realizat foarte uşor. Aplicaţia este cea cu care v-aţi obişnuit, destul de intuitivă şi cu toate funcţiile Wordpress. 

image

3. Stocky - ştiu, îmi veţi spune că aplicaţia asta e cea mai plictisitoare din lume. Dar am 21 de zile ca să vă arăt unele şi mai simpatice. Stocky e o aplicaţie de ... bursă. Nu m-a pasionat niciodată domeniul, dar dacă eşti un oom de afaceri şi vrei să afli nişte lucruri, aplicaţia asta te va ajuta. În plus, nu trebuie să fii un geniu ca să-ţi dai seama care e trendul acţiunilor, pentru că aplicaţia arată ca un mic Pinterest pentru bursă, cu actualizări în timp real. 

image

BONUS

Pentru cei pasionaţi de Instagram, chiar astăzi a intrat în BlackBerry World aplicaţia Instagallery. E un Instagram read-only. Nu puteţi posta, dar puteţi să vedeţi ce au făcut prietenii voştri. Nu puteţi da Like, nu puteţi da Share şi nici nu puteţi comenta. Am ţinut să o menţionez pentru că este un prim pas...

Puteţi găsi părerile mele despre BlackBerry Z10, oferit prin programul Orange Smartphone Testers, şi pe pagina mea de Facebook. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite