iPhone, spionul de pe birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plasarea iPhone-ului lângă tastatură îi ajută pe hackeri să citească informaţii din calculator
Plasarea iPhone-ului lângă tastatură îi ajută pe hackeri să citească informaţii din calculator

O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Georgia (Statele Unite) a descoperit că iPhone 4 poate fi folosit pentru a detecta cuvintele scrise pe tastatura unui calculator, ca un adevărat dispozitiv de spionaj.

Accelerometrul din gadget, care identifică mişcările telefonului pentru a înclina ecranul orizontal sau vertical, detectează vibraţiile combinaţiilor de taste apăsate. Astfel, un hacker ar putea identifica parole şi mesaje confidenţiale. Deşi concluziile au fost trase în urma testării telefoanelor Apple, cercetătorii spun că majoritatea ieşite pe piaţă în ultimii doi ani ar fi capabile de aşa ceva.

Experimentul  a folosit iniţial un iPhone 3GS, dar rezultatele nu au fost concludente. Cu iPhone 4, care are un giroscop adăugat accelerometrului pentru un răspuns mai eficient al telefonului, rezultatele au fost impresionante. Gadgetul trebuie plasat la o distanţă de cel mult 7,5 centimetri pentru a înregistra vibraţiile tastaturii. Apoi, el descifrează combinaţiile de taste apăsate, identificând dacă acestea se regăsesc în partea dreaptă sau stângă.

În plus, accelerometrul recunoaşte dacă tastele apăsate sunt plasate una lângă cealaltă sau îndepărtate. După identificarea acestor parametri, un program specializat poate compara rezultatele cu un dicţionar de 58.000 de termeni şi, prin calcul statistic, poate să ofere cuvântul scris. Deoarece softul calculează combinaţii de litere, este eficient doar în privinţa cuvintelor cu mai mult de trei litere. Pentru acest experiment, cercetătorii au folosit cuvântul „canoe". Sistemul a afişat rezultatele corecte în 80% din cazuri.

Apărare simplă

Cu toate acestea, metodele prin care utilizatorii pot preveni descifrarea parolelor sunt foarte simple. În primul rând, o aplicaţie de tip malware trebuie descărcată de către utilizator în telefon. Unul dintre coautorii studiului, Patrick Traynor, a spus că „cea mai simplă metodă pentru a ne apăra ar fi să nu ne punem telefoanele lângă tastatură, ci în buzunar. Accelerometrul are o rază mică de acţiune". De asemenea, spun oamenii de ştiinţă, dacă dispozitivele acestea ar fi setate din fabrică la un nivel mai mic, raza de acţiune ar fi aproape inexistentă. „Majoritatea aplicaţiilor pot funcţiona cu accelerometrul redus.

Producătorii ar putea micşora puterea acestuia, iar în momentul în care un joc sau o aplicaţie are nevoie de niveluri mai mari, utilizatorul poate permite modificarea sensibilităţii", a mai spus Traynor.

Primele iPhone 4S la eMAG

Cel mai mare retailer online din România, eMAG, a primit şi a livrat deja către clienţi primele 100 de iPhone 4S, devansând termenul iniţial - 10 noiembrie. Conform directorului de marketing al companiei, Irinel Burloiu, „stocul de 100 de unităţi iPhone 4S a fost epuizat în câteva ore de la introducerea în ofertă, pe baza listei de precomenzi, cea mai populară versiune fiind cea de 16 GB". Magazinul are posibilitatea de precomandă pentru toate cele trei variante de iPhone 4S, urmând ca în scurt timp să mai aducă telefoane pentru a-şi onora precomenzile, au mai declarat reprezentanţii magazinului.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite