iPhone iOS 10 ne arată cele mai bune idei ale Google şi Facebook, conform Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iOS 10 va fi lansat odată cu iPhone 7.
iOS 10 va fi lansat odată cu iPhone 7.

Apple a anunţat iOS 10 şi l-a denumit, desigur, cel mai avansat sistem mobil pe care l-a lansat. În toamnă vine pe iPhone 7, dar până atunci iată ce aduce nou şi ce a copiat din alte părţi.

Am spus în titlu şi în primul paragraf că Apple a copiat. Este un fapt evident, dar asta nu înseamnă că este singura companie care face aşa ceva. Totuşi, odată cu iOS 10, Apple arată mai mult ca oricând că încearcă să atragă cât mai mulţi utilizatori de Android spre ecosistemul său. Ba chiar încearcă să cucerească spre chat-ul său, denumit iMessage, şi câteva milioane de fani Facebook Messenger sau WhatsApp. 

Şi dacă Apple pare o companie conservatoare, îţi dai seama că o idee concurentă a devenit suficient de populară când este integrată în iOS într-o formă, cumva, nouă, dar care face acelaşi lucru ca la rivali.

Siri, News, Apple Music şi interfaţa au fost câteva dintre marile veşti ale evenimentului anual WWDC. Funcţionalitatea la care fac referire în titlu, reinventată de Apple, este cunoscută pe Android încă de la prima versiune.

Este o scurtătură cu informaţii, cu acces rapid la funcţiile unei aplicaţii şi a fost copiată până acum pe Sailfish, oarecum pe Windows Phone, BlackBerry OS 10. Totuşi, Mac OS avea de ceva vreme aşa ceva, nu este o invenţie a Google, dar pe iOS Apple a evitat să introducă widget-uri.

Tot ce-a anunţat Apple la WWDC 2016.

Propriu-zis, nici acum n-ai widget, dar ai 3D Touch. Funcţionalitatea introdusă cu iPhone 6s, care îţi permite să apeşi pe ecran, acum „ştie“ să afişeze detalii ca într-un widget de fiecare dată când apeşi pe pictograma unei aplicaţii (una care suportă gestul). Iar sub formă de widget acea aplicaţie poate fi folosită pe ecranul Today (ultima pagină din stânga ecranelor Home).

image

Tot la nivel de interfaţă, meniul de notificări are bule noi, oferă mai multe detalii şi ecranul de blocare primeşte widget-uri (la timp, că Android renunţase la ele). În final, acel Control Center pe care îl accesezi cu un swipe de la baza ecranului este redesenat, acum aplicaţiile active având o nuanţă albastră.

image

De la Google, Apple s-a mai inspirat cu galeria foto. Astfel, Photos a fost programată să recunoască poze şi scene în imagini şi să le grupeze în foldere - ceea ce Photos de la Google face deja. Şi aplicaţia pentru apeluri vocale a fost gândită astfel încât să poţi suna şi prin servicii terţe: Skype, Viber etc. Pe Android eşti întrebat prin ce aplicaţie vrei să formezi un număr. La nivel de layout au mai fost realizate câteva modificări, nuanţa albastră predominând.

image

De la Facebook, Apple a împrumutat idei pentru iMessage. Suportă GIF-uri, video playback şi ai acces rapid la poze şi camera foto (ca în Messenger). O funcţionalitate mai interesantă, probabil inutilă pentru română, presupune că poţi da click pe un cuvânt şi-l schimbă într-un emoji. Sau trimiţi un emoji de trei ori mai mare. Sau trimiţi mesaje cu diverse efecte - Bubble Effects. Artificii, dar acestea s-au dovedit populare în alte produse de chat.

image

Cea mai evidentă copie? Ei bine, dezvoltatorii vor putea crea aplicaţii pentru iMessage, ceea ce Facebook permite deja pentru Messenger încă din 2015.

image

Aşa cum în Drive poţi colabora pe un document, în iOS 10 poţi colabora în Notes. Dar mai poţi şi şterge aplicaţiile preinstalate de Apple, cum ar fi Compass, Tips, Voice Memos, Contacts, Find Friends, Stocks sau Reminders. În sfârşit!

În finalul listei cu cele mai importante noutăţi, Siri va fi deschis dezvoltatorilor, astfel că ar trebui să fie mai bine integrat acest asistent cu diversele aplicaţii disponibile pentru iOS - poţi rezerva o maşină Uber, prin Siri, datorită noii funcţionalităţi. Poate efectua plăţi, apeluri VoIP şi căuta după poze prin diverse aplicaţii dedicate.

image

Lista noutăţilor continuă cu actualizare pentru Apple Maps - încă încearcă să le facă utile, există QuickType pentru tastare, cu ajutor de la Siri pentru sugestii inteligente, Apple Music primeşte interfaţă nouă, News îţi permite să aduci în fluxul de informaţii şi sursele pentru care plăteşti abonament (ex.: New York Times) şi în mail poţi vedea mesajele sub formă de conversaţie (ca într-o aplicaţie clasică de chat). Live Photos sunt stabilizate digital şi le poţi edita - primesc şi filtre foto, Safari pe iPad dispune de suport Split View şi Apple Pay vine pe web, ceea ce înseamnă un rival pentru PayPal.

image

iOS 10 e despre cât de deschisă e Apple către dezvoltatori şi cât de primitoare e. Totodată, va fi o versiune disponibilă pe iPhone 5 sau mai nou şi pe iPad 4 sau mai nouă. Implicit, cum ziceam la început, vine pe iPhone 7 preinstalat.

Sursa pozele din articol: GSMArena

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite