iOS 7: care sunt schimbările cu adevărat importante pe care le-a adus Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple a anunţat în cadrul conferinţei WWDC 2013 noul său sistem de operare, iOS 7. Acesta este cea mai mare schimbare adusă de Apple asupra ecosistemului său mobil din 2007 încoace şi se inspiră din părţile bune ale concurenţei.

adevarul.ro vă prezintă schimbările pe care le veţi vedea pe iOS 7 din toamnă, în momentul când va fi lansat pentru toţi utilizatorii. Până atunci, sistemul de operare este disponibil dezvoltatorilor de aplicaţii, pentru că Apple doreşte ca experienţa să fie unificată, iar designul unitar de-a lungul platformei.

Design nou

Cea mai vizuală schimbare este evident cea de design. Sistemul de operare a fost dat pe mâinile lui Sir Jonathan Ive, cel care se ocupă de aspectul produselor fizice ale Apple. Astfel, interfaţa are un look mult mai plat, iconiţele au fost schimbate, iar culorile au fost diluate şi diversificate.

Designul poartă peste tot semnătura lui Jonathan Ive. Interfaţa este simplificată la maximum, iar în interiorul aplicaţiilor s-a renunţat la multe culori pentru alb şi negru. De asemenea, multe dintre aplicaţiile native ale Apple pornesc printr-un blur de fundal, pentru un efect crescut. Dacă până acum designul s-a bazat pe ceea ce se nume skeumorfism, adică imitarea suprafeţelor naturale, acum Apple a adoptat suprafeţe mai simple.

Mai multe detalii puteţi găsi accesând acest link către galeria foto cu mai multe aplicaţii native de iOS 7 şi designul lor modificat.

Control Center

image

Foto

image

Apple s-a inspirat de la concurenţii săi şi a realizat un centru de control mult mai bine pus la punct decât până acum. Majoritatea setărilor de bază de pe iOS 6 nu se puteau accesa rapid de pe ecranul de bază, iar acest lucru era un avantaj clar al Android. Astfel, ultimele variante ale sistemului de operare al Google aveau un centru de setări rapide foarte bine dezvoltat.

Control Center se poate accesa cu un swipe de jos în sus pe ecran, un nou gest pe care-l pot face utilizatorii Apple. În acest moment se deschid setări rapide: Mod Avion, Wi Fi, Bluetooth, Night Mode şi Blocarea rotaţiei.

De asemenea, se poate schimba luminozitatea ecranului, este afişat un Widget de muzică, există o funcţie de cameră, calculator, cronometru şi lanternă (o lovitură dată tuturor aplicaţiilor lanternă din AppStore).

Centrul de notificări

Cu un design modificat, care se deschide peste un ecran blurat, Notification Center aduce lucrurile la care ne aşteptăm aici. O opţiune nouă este cea de Today, un rezumat al calendarului de astăzi şi al evenimentelor la care trebuie să ajungem, dar şi al zilelor de naştere. Există şi un rezjmat meteo.

Centrul de notificări se poate accesa chiar şi din Lock Screen, lucru asemănător cu Windows Phone, unde evenimentele şi unele notificări sunt afişate pe ecranul telefonului, chiar şi când acesta este blocat.

Multitasking

Deşi nu putem vorbi despre multitasking pur, pentru că două aplicaţii nu pot fi deschise pe ecran în acelaşi timp, iOS 7 a fost îmbunătăţit cu o inspiraţie venită tot de la Windows Phone.

La apăsarea de două ori a butonului fizic de pe telefon, se deschid aplicaţiile active din acest moment. Acestea apar ca nişte carduri pe ecran şi putem să schimbăm între ele. De asemenea, există previzualizare de conţinut, aplicaţiile încărcându-se în prealabil.

Spre deosebire de Windows Phone, unde meniul de multitasking nu poate închide aplicaţii, pe iOS 7 un swipe în sus închide aplicaţia. Aplicaţiile sunt actualizate automat, setare asemănătoare Android, în momentele când telefonul este conectat la Wi Fi.

O prezentare video a feature-urilor noi

Noi opţiuni de cameră

Camera foto de pe iOS 7 are opţiuni clasice: portret, panoramă, poze pătrate, perfecte pentru Instagram. De asemenea, telefonul are filtre prestabilite, inspirate de aplicaţiile care dau o senzaţie retro imaginilor.

Organizare mai clară a pozelor

Dacă până acum imaginile erau pur şi simplu "aruncate" în dosare, Apple le organizeaă mai bine în noul sistem de operare, pe ani, pe Colecţii, în funcţie de locul unde au fost făcute. Astfel, putem să organizăm mai bine pozele din vacanţe sau pe ani.

Ce nu ştim despre poze, este un păcat vechi al sistemelor mobile de la Apple: dacă se pot trimite mai multe poze deodată sau există tot o limitare de 5 imagini ca până acum?

AirDrop

Dacă Samsung are Group Play, opţiunea de a trimite foarte rapid imagini şi video-uri către alte dispozitive, Apple a adus AirDrop, care este o variantă mai lite a acestui tip de caracteristică.

Practic, e o aplicaţie nativă pentru iOS, care va permite utilizatorilor să-şi trimite conţinut fără a mai folosi mail-ul sau bluetooth.

iTunes Radio

Ceea ce se bănuia înainte de evenimentul Apple de la WWDC 2013, a devenit realitate. Pe lângă colecţia de muzică din iTunes, Apple aduce un mod de a descoperi muzică nouă prin intermediul unui radio, care se bazează pe formaţii, genuri, dar şi tendinţele de pe Twitter.

iTunes Radio este disponibil doar în SUA.

iOS in the Car

Am sărit intenţionat peste Siri, deoarece nu este o opţiune care să fie foarte utilă în România. iOS in the Car este un sistem care integrează telefonul cu sistemul din maşină, care va veni la mai mulţi producători. Puteţi interacţiona cu sistemul prin Siri şi puteţi da telefoane, accesa muzica, primi şi citi mesaje, dar şi pentru navigare GPS.

Este un sistem nativ, dar multe maşini aveau deja posibilitatea ca orice telefon să se poată conecta prin Bluetooth şi Wi Fi.

Disponibilitate

iOS 7 va fi lansat în toamnă, pe mai multe dispozitive ale firmei americane.

Telefoanele de la iPhone 4 spre cele mai recente vor primi update-ul, iPod Touch, iPad 2, iPad (4) şi iPad Mini vor mai primi actualizarea.

 Toată prezentarea Apple poate fi găsită mai jos

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite