INTEL lansează programul TRIL pentru cei în vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Cercetare Tehnologică pentru o Viaţă Independentă dezvoltă tehnologii care vor îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor de vârsta a treia Corporaţia Intel, în colaborare

Centrul de Cercetare Tehnologică pentru o Viaţă Independentă dezvoltă tehnologii care vor îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor de vârsta a treia

Corporaţia Intel, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare Industrială (IDA) din Irlanda, a anunţat o iniţiativă de cercetare pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare, proiectate să ajute persoanele în vârstă să-şi păstreze independenţa acasă pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Centrul de Cercetare Tehnologică pentru o Viaţă Independentă (Technology Research for Independent Living - TRIL) reuneşte experţi de talie mondială din industria IT şi din mediul academic, care dezvoltă noi tehnologii ce susţin stilul independent de viaţă al persoanelor în vârstă. Intel şi IDA Irlanda vor investi în următorii trei ani aproximativ 30 milioane de dolari în activitatea centrului TRIL, facilitând astfel colaborarea cu mai multe universităţi de prestigiu din Irlanda.

133 milioane de persoane peste 65 ani până în 2050

Se estimează că, până în 2050, o treime din populaţia Europei va avea peste 65 de ani. Statisticile arată că, între 2004 şi 2050, numărul de persoane cu vârsta de 65 de ani sau peste va creşte de la 75 de milioane la 133 de milioane. Această creştere, corelată cu înmulţirea cazurilor de boli cronice, generează consecinţe profunde de natură economică, bugetară şi socială.

Tehnologiile dezvoltate la centrul TRIL vor fi dedicate îmbunătăţirii sănătăţii persoanelor în vârstă, implicării comunităţii în susţinerea acestei categorii, detectării şi prevenirii accidentelor la domiciliu, precum şi susţinerii persoanelor cu piederi de memorie, pentru a le oferi o viaţă mult mai independentă. Cercetările în aceste domenii sunt importante deoarece declinul capacităţilor fizice şi mintale, asociat cu fenomenul îmbătrânirii, este adesea însoţit de o scădere a încrederii în sine şi a vieţii sociale deopotrivă. Îmbătrânirea implică riscuri crescute de accidentare prin cădere, fiind un important motiv de îngrijorare la nivel mondial. În cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, acest tip de accidente reprezintă mai mult de 80% din numărul total de spitalizări pe motiv de accidentare. Rezultatele cercetărilor centrului TRIL pot fi aplicate şi persoanelor afectate de diferite dizabilităţi.

Personalizarea serviciilor în funcţie de preferinţe

Anne-Sophie Parent, director al Platformei Europene a Persoanelor în Vârstă şi Preşedinte al Platformei Europene a ONG-urilor, spune: "Majoritatea persoanelor în vârstă îşi doresc să trăiască în propria locuinţă până la sfârşitul vieţii. Tehnologia le va ajuta să ducă o viaţă independentă şi le va face să se simtă mai în siguranţă. Proiecte precum centrul TRIL sunt iniţiative vitale şi extrem de preţioase în pregătirea noastră pentru viitor."

"La ora actuală, sistemele de sănătate nu sunt echipate să facă faţă bolilor şi accidentărilor generate de îmbătrânire. Tehnologia informaţiei ne oferă mijloace de prevenire şi detectare din timp a accidentărilor, pentru a putea să ajutăm persoanele în vârstă să-şi îngrijească sănătatea la domiciliu şi pentru personalizarea serviciilor medicale în funcţie de necesităţile şi preferinţele fiecărei persoane," a declarat Eric Dishman, General Manager al Intel Health Research and Innovation Group. Pentru mai multe informaţii referitoare la centrul TRIL, se poate accesa site-ul www.trilcentre.org.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite