INFOGRAFIE Războiul telefoanelor pliabile se încinge. Când apar pe piaţă primele modele şi cât vor costa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Fold e primul telefon pliabil care va ajunge pe piaţăSursa Foto: androidcentral.com
Samsung Galaxy Fold e primul telefon pliabil care va ajunge pe piaţăSursa Foto: androidcentral.com

Anul 2019 este, fără îndoială, anul telefoanelor pliabile. După ani de zile de zvonuri şi informaţii contradictorii, Samsung şi Huawei au sprintat cot la cot şi şi-au prezentat deja telefoanele pliabile care, deşi au mecanisme diferite, răspund aceleiaşi cerinţe: transformă un smartphone într-o tabletă.

Deşi au un avans considerabil, Samsung şi Huawei nu sunt singurele companii producătoare de telefoane mobile care vin în acest an cu telefoane pliabile. Lasându-i la o parte pe chinezii de la Royole, care au furat startul prezentând pe 5 noiembrie 2018, la San Francisco, modelul Royole FlexPai, ce devine o tabletă de 7,3 inci, în cursă sunt mai multe mari companii producăroare de smartephone-uri. E vorba de LG, Oppo, ZTE, Xiaomi şi Motorola – toate anunţă că vor lansa în 2019 un telefon pliabil. Foarte interesant e faptul că aceste companii au ales soluţii constructive diferite: dacă la Samsung ecranul e interior, ca paginile unei cărţi, la Huawei este exterior, precum coperta. Motorola a ales o balama care permite plierea verticală, amintind de celebrul său model Razr. Iar Xiaomi propune un model cu două balamale, deci un telefon dublu-pliabil.

Cursă contracronometru

Samsung va lansa mult-aşteptatul Galaxy Fold mai întâi în Statele Unite, la sfârşitul lunii aprilie (pe 26 aprilie, potrivit t3.com) şi abia pe 3 mai în Europa. Dispozitivul are un ecran intern care se desface într-o tabletă de 7,3 inci, dar odată pliat, va folosi un ecran auxiliar extern, de 6,4 inci. Principalul său rival, Huawei Mate X, cu un ecran extern care se transformă într-o tabletă de 8,0 inci (pliat, va avea un ecran de 6,6 inci pe faţă şi 6,38 inci pe spate), va fi pe piaţă abia la vară, undeva între iunie şi august.

2

Huawei Mate X se pliază cu ecranul în exterior Sursa foto: theverge.com

Această lansare pe piaţă întârziată a telefonului pliabil de la Huawei e riscantă, pentru că fabricanţii chinezi ar putea fi depăşiţi de conaţionalii lor de la Xiaomi, care speră că vor avea pe piaţă modelul Xiaomi Mi Fold sau Xiaomi Mi Flex, mai întâi în China, undeva între aprilie şi iunie, potrivit ultimelor informaţii obţinute de iGyaan.

3

Xiaomi va lansa un telefon dublu pliabil Sursa foto: t3.com

Bătălia preţurilor

Telefoanele pliabile se bazează pe o tehnologie nouă, de aceea vor fi mult mai scumpe, cel puţin în primii ani. La lansarea din Statele Unite, Samsung Galaxy Fold va avea un preţ de 1.980 de dolari, iar în Europa va fi chiar mai scump, respectiv 2.000 de euro. Iar dacă suma vi se pare mare, probabil că preţurile anunţate pentru Huawei Mate X vă vor tăia respiraţia: 2.600 de dolari în SUA sau 2.299 de euro în Europa.

E adevărat că aceste sume par prohibitive şi ar putea face ca telefoanele pliabile să devină un produs de lux. Xiaomi vine însă să liniştească lucrurile cu preţuri la jumătate, potrivit unor informaţii obţinute de iGyaan, care avansează un preţ de 999 de dolari pentru Statele Unite şi 999 de euro în ţările europene. Aceste preţuri reflectă modelul de afacere după care se ghidează Xiaomi, companie care şi-a propus să vândă dispozitive cu specificaţii de top la cele mai mici preţuri de pe piaţă, scrie t3.com.

infografie telefoane pliabile
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite