INFOGRAFIE De ce păstrăm în casă televizoarele defecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30% din români afirmă că au în casă echipamente nefuncţionale, motivul pentru păstrarea lor fiind intenţia de a le repara. Românii sunt în continuare reticenţi la reciclare, lucru demonstrat în cadrul unui sondaj realizat de compania Daedalus Millward Brown, la solicitarea asociaţiilor ECOTIC şi Recolamp.

Studiul a ajuns la cea de-a patra ediţie, iar rezultatele reflectă situaţia din România în ceea ce priveşte atitudinea românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor şi dotarea gospodăriilor cu echipamente electrice şi electronice. „Studiul efectuat anul acesta şi-a propus să analizeze în detaliu gradul de informare şi modalităţile prin care populaţia se debarasează de echipamentele electronice şi electrice şi sursele de iluminat", a spus Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC.

Astfel, rezultatele cercetării demonstrează că 33,4% din românii din mediul urban deţin în gospodării echipamente electrice şi electronice defecte, iar 23,8% din respondenţi au afirmat că au în casă becuri nefuncţionale. Principalul motiv pentru care aceştia păstrează electronice nefuncţionale îl reprezintă intenţia de a le repara (27%), în timp ce 25% din români spun că nu ştiu ce ar putea face cu obiectele respective după scoaterea din uz. Printre echipamentele nefuncţionale pe care românii le au în casă se regăsesc televizoare, frigidere, maşini de spălat şi aspiratoare, iar motivele pentru care ar renunţa la acestea sunt eliberarea spaţiului şi protecţia mediului.

„Vom continua să dezvoltăm campanii de colectare în mediul urban şi rural în vederea formării unei mentalităţi noi a cetăţenilor români faţă de protecţia mediului şi revalorificarea resurselor", a adăugat Negoiţă.

Electronicele înlocuite, oferite prietenilor

Studiul a mai arătat că majoritatea românilor care îşi înlocuiesc echipamentele le oferă pe cele vechi rudelor sau prietenilor, iar cele mai multe produse au o medie de viaţă de patru ani în casa acestora. Cea de-a patra ediţie a studiului „Dotările din gospodării cu echipamente electronice şi atitudinea populaţiei faţă de echipamentele electronice uzate" a fost realizată în perioada 12 - 20 septembrie 2011. Cei 800 de respondenţi care au participat la cercetare sunt persoane cu putere de decizie, având vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, şi care provin din mediul urban.

Colectare selectivă

Comportamentul românilor faţă de colectarea selectivă şi reciclare este unul de respingere, principalul motiv fiind lipsa infrastructurii în proximitate. Cu toate acestea, peste 80% din respondenţii acestui studiu au afirmat că plasticul, hârtia şi sticlele sunt deşeuri pe care le colectează  selectiv.

Dotarea gospodăriei
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite