Huawei mai primeşte o lovitură: un mare producător de microprocesoare opreşte colaborarea cu chinezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARM ilustratie

După anunţul Google, Intel şi Qualcomm, a venit rândul ARM să oprească colaborarea cu Huawei. Compania a trimis o notificare către Huawei, anunţând că nu va mai putea oferi suport, tehnologie (soft, cod şi actualizări) sau să se implice în discuţii tehnice cu Huawei şi companiile din grupul chinez.

Deşi ARM e deţinut de compania japoneză SoftBank şi are sediul în Cambridge, Marea Britanie, designul tehnic conţine tehnologie americană şi acesta e motivul ruperii legăturilor cu chinezii. Interdicţia este susţinută şi de ARM China, în care ARM are o participaţie de 49 %.

Mişcarea are consecinţe dramatice pentru ambiţiile Huawei, pentru că arhitectura ARM e fundaţia procesoarelor HiSilicon Kirin.

HiSilicon produce procesoare, la fel ca Qualcomm, cu licenţă de la ARM personalizându-le pentru propria sa platformă. Huawei P30 Pro de exemplu: telefonul este alimentat de chipset-ul Kirin 980, care are nuclee ARM Cortex A76 şi A55. Fără arhitectura ARM, Huawei nu poate face telefoane.

Retragerea licenţei Google îi va durea pe cei de la Huawei, dar nu-i opreşte să producă în cotinuare telefoane smart. De fapt, toate terminalele Huawei vândute în China nu au servicii Google preinstalate şi producătorul a anunţat că va veni cu o alternativă la Android spre sfârşitul lui 2019.

Totuşi, asta nu va fi posibil dacă Huawei pierde ARM ca partener. Mişcarea va distruge toată afacerea cu dispozitive inteligente. Chiar şi procesoarele Exynos,de la Samsung, se bazează pe arhitectura ARM.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite