HTC One M9 – cel mai bun telefon pe care nu-l vei cumpăra niciodată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu am testat niciodată un HTC One şi mi-am format impresiile despre gama aceasta de la distanţă. Întâmplarea a făcut să mă ţin departe de One M7 şi de One M8. Eu nu am plictiseala altora atunci când văd un M9. Şi cu privirea asta proaspăt am putut să-mi fac o părere despre HTC One M9, unul dintre cele mai bune telefoane ale anului, dar pe care nu vei dori să-l cumperi niciodată.

Cum ar fi ca HTC să aibă un design identic...?

Ei bine, ar fi 2015. Din punct de vedere al designului, HTC One M9 se păstrează ca un telefon foarte sexy şi care va atrage atenţia, dar care nu se diferenţiază cu nimic de cel de anul trecut. Dacă sunteţi deja posesor al lui M8, nu are rost să upgradaţi, pentru că nu veţi câştiga mare lucru.

Ecranul e un pic mai mare, la 5 inci, iar carcasa este realizată tot dintr-un aluminiu identic cu cel de anul trecut. Pe spate ai o cameră dreptunghiulară, iar în partea frontală vei vedea cele două difuzoare.

HTC One M9

Trecerea dintre partea din spate şi ecran e puţin stranie, pentru că e ridicată. E ca şi cum HTC ar fi montat un bumper în jurul telefonului. Liniile fluide nu mai sunt atât de naturale, dar nu deranjează foarte mult. E poate singurul element din faţă, care diferenţiază telefonul de cel de anul trecut.

E uşor să spui despre HTC One M9 că e un telefon frumos. Dar e ca Taken 3. Cât de departe să duci un film interesant? Aşadar, HTC One M9 e o victorie a designului de anul trecut.

HTC One M9

Vrum, vrum...

Nu s-a inventat un sunet pentru performanţa telefonului. Dacă HTC One M9 ar fi o maşină, ar fi un Bentley Continental. Un design diferit, elegant, maiestuos şi performanţe foarte bune.

M9 nu se diferenţiază ca nivel al performanţei de telefonul de anul trecut. Procesorul de ultimă generaţie, Snapdragon 810, asigură rularea foarte lină a tuturor aplicaţiilor, deşi nu avem un multitasking real pe acest telefon.

Nu am întâmpinat nicio problemă pe internet, YouTube, jocuri sau cu 12 aplicaţii deschise. Din acest motiv, HTC One M9 are tot ce trebuie sub carcasă. Pe lângă procesor, taiwanezii au pus şi 3 GB de RAM şi 32 de GB capacitate de stocare.

HTC One M9

Bateria de 2.840 de miliamperi e în media pieţei, poate puţin mai jos. Eu nu ştiu decât teoretic modelele din anii precedenţi, dar această baterie trebuia încărcată înainte de culcare.

Atunci când nu am făcut asta, am apelat la modul de Extreme Power Saving, care a introdus telefonul într-o interfaţă simplificată. Pe mod avion şi Extreme Power Saving a rezistat din 12% până dimineaţă, când avea 8%. Dar e puţin dezamăgitor.

HTC One M9

Am mai văzut interfaţa asta...

Şi e una dintre cele mai reuşite de pe Android. Anul acesta, HTC One M9 are Android Lollipop 5.0, dar interfaţa se păstrează ca înainte. E o combinaţie de HTC Sense şi Android modificat, cu un meniu de aplicaţii cu rulare verticală.

HTC a reuşit în timp să facă cel mai curat ecran de Android de pe piaţă, fără mari modificări. Bara de notificări de sus coboară prin două atingeri, adică trebuie trasă dublu, ceea ce poate fi un pic frustrant la început, până când realizezi asta.

HTC One M9

În schimb, meniul de multitasking se accesează simplu, din butonul din partea dreaptă şi adună aplicaţiile în carduri, asemănătoare BlackBerry 10. Pe lângă aplicaţiile standard, HTC One M9 are şi un mod de maşină extrem de reuşit. Pentru şoferi, un click în aplicaţia asta şi telefonul se simplifică, pentru a nu avea probleme la volan.

O altă setare utilă e Extreme Battery Saver, care reuşeşte să te ducă timp de câteva ore dacă nu ai unde să încarci acumulatorul. Faţă de anii trecuţi, nu e aproape nicio schimbare grafică. HTC Sense e doar pentru cine doreşte, un fel de interfaţă paralelă, pe care nu am folosit-o decât din greşeală, atunci când am dat swipe din stânga în dreapta.

HTC One M9

Unde a dispărut ultra din pixel?

În anii trecuţi, HTC se lăuda cu acea cameră de doar 4 megapixeli, dar care reuşea să scoată nişte imagini excepţionale în lumină scăzută. De data aceasta, după criticile de anul trecut, HTC s-a simţit nevoit să schimbe camera. Şi a făcut-o în cel mai prost mod posibil.

În locul camerei proprii, HTC One M9 foloseşte una de 20 megapixeli cu senzor Toshiba. E cam aceeaşi cameră pe care o vedem pe Xperia sau pe telefoane chinezeşti, cum ar fi Xiaomi. Camera frontală de anul acesta e un ultrapixel de 4 megapixeli.

Puteţi vedea galeria foto de imagini realizate cu HTC One M9 mai jos, pe Flickr. 

Cea de 20 funcţionează slab şi face poze destul de gălbuie. În lumină scăzută, performează mediocru şi are, din experienţa mea, probleme de focalizare. Deşi camera scoate sunete de focalizare rapide, efectiv prinde imaginea strâmb. Am focalizat cu degetul pe un punct destul de mare şi clar din poză, dar poza a fost declară. Dacă avem elemente de mişcare, atunci focalizarea se face la două poze din trei.

De asemenea, nici elementele în lumină nu sunt foarte bune. Pur şi simplu totul pare amatoricesc la această cameră. Nu mai este camera de profesionişti cu care se lăuda HTC One M9. Pentru un dispozitiv de lux, cum l-au prezentat reprezentanţii companiei, în timpul lansării din România, e o cameră dezamăgitoare.

Pe partea de selfie, cred că e o cameră prea scumpă pentru pasionaţi. Există posibilitatea de a ne îmbunătăţi faţa destul de rapid. Am descoperit o cameră foarte bună, dar nu extraordinară.

HTC One M9

Auzi telefonul, dar ce te faci cu notificările?

Numai atunci când testezi un telefon poţi să-ţi dai seama de un detaliu din acesta. Sunetul de pe HTC e unul Dolby Boomsound, o tehnologie dezvoltată numai pe One M9. Difuzoarele stereo promit o performanţă foarte bună şi nu dezamăesc.

Dacă pui muzică pe telefonul ăsta sau un video pe YouTube, te vei trezi că vei da mai încet, pentru că se aude mult prea tare.

O problemă stranie a difuzoarelor vine în momentul în care primim un mesaj şi telefonul redă notificarea. În spatele notificării rămâne un ecou ce lasă impresia de bâzâit sau bârâit. Per total, mi-a dat senzaţia că se întâmplă ceva ciudat în interiorul telefonului, pentru că e ca o notificare cântată de un manelist, plină de ecou. În linişte totală, e deranjantă.

HTC One M9

Am 3.200 de lei, ce voi face cu ei?

Cel mai probabil nu vei cumpăra un HTC One M9. Camera foto te va da în spate de la gestul acesta nebun şi gândul că un HTC One M8 e doar 2.600 de lei, iar diferenţele nu sunt foarte mari. Dar pe One M9 îl găseşti la QuickMobile în linkul de aici. 

De banii ăştia vei cumpăra un Samsung Galaxy S6, iar acolo vei găsi şi look-ul premium pe care-l vrei, dar şi un telefon care arată a nou. Cu HTC vei fi mereu întrebat: "Hey, ăsta-i noul HTC sau ăla de anul trecut?". Doar connaisseurii vor recunoaşte camera pătrată de pe spate, în dauna camerei rotunde de anul trecut.

E la fel de frumos, dar mai puţin inovator. HTC, pentru al doilea an, nu a livrat telefonul pe care-l putea livra. În schimb, a venit cu ceva în minus, cu lipsă de imaginaţie.

HTC One M9

Dă-mi, totuşi, trei motive să cumpăr telefonul ăsta...

În primul rând, e foarte rezistent. Dacă îl vei scăpa pe jos nu se va zgâria aşa de uşor ca iPhone sau ca Samsung. De asemenea, nu se va dezmembra dacă-l scapi pe jos.

Hai să recunoaştem, e un telefon frumos, destul de greu, un terminal impunător, aşa că nu ai de ce să te fereşti de el.

Ai poate cel mai elegant Android de pe piaţă, performanţe de top şi o cameră rezonabilă, dar nu senzaţională.

HTC One M9

Şi dacă vreau să fug de el, de ce să o fac?

Pentru că dai mai mulţi bani decât pe HTC One M8, dar pe mai puţin telefon pe alocuri.

Şi pentru că ai o cameră foto care te dezamăgeşte şi focalizează prost.

Şi nu în ultimul rând, pentru că bateria e sub celelalte dispozitive de pe piaţă.

Bonus: poţi să cumperi un Samsung Galaxy S6 sau un Oppo Find 7 de banii ăştia şi să fii foarte mulţumit. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite