Goana după monştrii din Pokémon Go: ce probleme a creat cel mai popular joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocul a ajuns oficial şi în România. FOTO The Verge
Jocul a ajuns oficial şi în România. FOTO The Verge

Răspândirea jocului Pokémon Go aduce şi situaţii periculoase. Diverse autorităţi şi instituţii avertizează jucătorii să fie atenţie când vânează monştri şi să nu uite că străzile n-au fost gândite chiar pentru aşa ceva.

Poliţia din România vrea să vegheze „Pokémania“, asta după ce, zilele trecute, în Statele Unite ale Americii au fost probleme în trafic provocate de împătimiţii jocului Pokémon Go. Poliţia Română le-a transmis fanilor de la noi că monştrii virtuali pot fi găsiţi şi fără a încălca regulile de circulaţie. „Puteţi găsi Pokémonii, respectând în acelaşi timp regulile de circulaţie şi protejându-vă pe dumneavoastră şi pe cei din jur!“ a fost mesajul postat de Poliţia Română pe Facebook.

Peste 7.600 de oameni au apreciat mesajul, iar peste 450 de oameni au comentat acest mesaj. Multe comentarii au fost laudative, dar au existat şi critici la adresa instituţiei, pentru că dă atenţie unui joc de pe telefonul mobil. „Să joace Pokémon Go la volan e permis, dar dacă te prinde că vorbeşti la telefon, îţi iei amendă“, a spus nemulţumit un bărbat. „Pokémoni ne trebuie nouă acum“, a comentat altul, iar un al treilea a spus că maşina nu-i bună deloc pentru joc, se deplasează prea repede, astfel că a revenit la bicicletă.

Dacă Poliţia a acţionat la nivelul străzii, CERT-RO s-a orientat spre lumea digitală. Centrul specializat în probleme de securitate cibernetică le-a transmis abonaţilor paginii sale de Facebook că pe lângă divertismentul pe care îl oferă, jocul creează şi numeroase probleme. Odată cu jocul au apărut şi numeroase aplicaţii de ajutorare a utilizatorului. Unele dintre ele sunt maliţioase şi sunt concepute pentru a colecta date personale. Cele mai multe de aşa natură îţi promit că găsesc mai uşor pokémonii.

image

De asemenea, un fapt ştiut, aplicaţia consumă foarte multă baterie, având nevoie de o conexiune permanentă la internet şi la GPS. Mai mult, foloseşte mereu camera telefonului, ceea ce accelerează şi mai mult consumul. CERT-RO aminteşte şi de accidentele de maşină sau jafurile comise asupra jucătorilor, dar şi de incidentele de violare a proprietăţii private. Au existat cazuri în care unele persoane au deschis focul asupra jucătorilor de Pokémon Go, deoarece încercau să captureze diferite personaje pe proprietăţi private. Mai mult, Departamentul de Stat din SUA a cerut tinerilor nu să nu mai intre în unităţi militare pentru că niciun pokémon nu se ascunde acolo.

Jocul digital cu impact real

Pe măsură ce jocul a devenit tot mai popular, au apăut şi informaţii despre ce probleme cauzează jucătorii. Este şi cazul neozeelandezului Tom Currie, de 24 de ani, care a renunţat la slujba pe care o avea vrând să-şi petreacă următoarele două luni la vânătoare de pokémoni prin toată ţara. Fostul angajat al Hibiscus Café din Auckland, care a capturat deja 90 din cei 151 de monştri ai jocului, a mărturisit că speră să devină cel mai bun vânător de pokémoni.

Iar înainte de acest moment, patru adolescenţi britanici din Hawthorn, comitatul Wiltshire, s-au rătăcit în reţeaua de tuneluri părăsite de sub localitate, în timp ce jucau Pokémon Go. Au sunat la 911, dar a fost nevoie de intervenţia unei echipe specializate de salvatori minieri pentru a-i scoate din subteran. Alţi trei elevi care căutau pokémoni în Hulme Park din Manchester au fost jefuiţi de un tâlhar înarmat cu un cuţit. Ei şi-au pierdut fix telefoanele cu care vânau personajele din joc. Poliţia britanică se teme că jocul bazat pe GPS le-ar putea permite infractorilor să instaleze „momeli“ cu care să-i atragă pe jucători în locuri izolate şi să-i jefuiască.

În SUA, circulaţia din zona Central Park din New York a fost dată peste cap din cauză că sute de şoferi şi-au abandonat maşinile în plină stradă, pentru a vâna un pokémon rar, descoperit în parc. Unii jucători, mai disperaţi, şi-au lăsat motoarele mergând, pentru cazul în care monstrul ar fi fugit. În Florida, doi tineri au devenit ţinta focurilor de armă trase în direcţia maşinii în care se aflau de un localnic alertat de comportamentul lor suspect. Şi-au găsit în maşină trei găuri de glonţ în caroserie, dar aveau şi doi pokémoni în plus.

Julie Walker, o adolescentă din SUA, şi-a cumpărat o lenjerie imprimată cu pokémoni, comentând pe Twitter că astfel e singurul mod în care mai poate atrage atenţia băieţilor. O altă tânără s-a plâns că iubitul îi spune acum, când o lasă la birou, „Prinde-i pe toţi!“ („Catch'em all!“ – deviza jocului Pokémon Go) în loc de „te iubesc“, ca până acum. Multe tinere se plâng că, în loc să le ofere momente plăcute, în parc sau la film, ca până acum, prietenii lor le plimbă zeci de minute cu maşina prin oraş, pentru a vizita toate pokéstop-urile.

Cu sau fără aceste cazuri, Pokémon Go e aici să rămână, cel puţin până ajunge în toate ţările şi până se plictisesc toţi utilizatorii de el. Apoi, ar putea genera clone, cum s-a întâmplat şi cu Flappy Bird. Este un joc simplu de implementat, grafica e banală şi hărţile ar fi ceva mai dificil de obţinut, dar se pot face parteneriate cu companii specializate. Realitatea augmentată n-a fost inventată la Google, de Niantic sau la Nintendo, ci abia acum are un rost interesant. Nu neapărat util, ci interesant, distractiv chiar.

Este, totodată, o dovadă a timpului ca cerc plat. Din când în când, că e un deceniu, că e un secol, oamenii revin la ceva. Acum, sunt pokémonii. Mâine ar putea fi telefoanele cu disc. Oricum ar fi, nu-i nimic greşit dacă eşti fan, atât timp cât nu cazi spre latura dependentă a oricărui joc sau produs de divertisment.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite