Ghid de supravieţuire în situaţii critice: ce soluţii ai la îndemână ca să fii mai uşor de găsit prin telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul aviatic din munţii Apuseni în care a murit Adrian Iovan dovedeşte că în ciuda tehnologiei disponibile, oamenii încă n-o folosesc la potenţialul real. „Tech Adevărul“ îţi prezintă acele aplicaţii şi trucuri pe care ar trebui să le foloseşti şi ştii pentru a te asigura că mereu ai cele mai mari şanse să fii descoperit de salvatori.

Tech Adevărul“ a prezentat ieri de ce triangulaţia nu a funcţionat în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Telefoanele mobile pot fi localizate prin GPS (Global Positioning System), adică prin identificarea poziţiei lor în funcţie de sateliţii la care este conectat sistemul, sau prin Triangulaţia Turnurilor Celulare. Telefoanele mobile se conectează la turnuri pentru a transmite semnalul mai departe, iar dacă primesc semnal de la trei dintre acestea, la intersecţie este telefonul şi, implicit, posesorul.

Bogdan Alecu, specialist în securitatea dispozitivelor mobile, a explicat pentru WorldIT de ce nu au funcţionat sistemele utilizate de autorităţi. „În general, site-urile (stâlpii) de telefonie sunt tri-sectorizate, adică au câte o antenă ce acoperă câte un sector cu o deschidere de 120 grade. În momentul instalării antenelor se stabileşte deja fiecare pe ce sector va fi, ID-ul celulei cu care trimite, altitudinea, înclinarea. Pe lingă aceste informaţii mai există şi altele care pot ajuta la localizare“, a spus acesta.

„Puterea de emisie (dBm) (1) şi Timing Advance (2): cu cât semnalul este mai slab, cu atât puterea de emisie creşte. Valoarea pentru Timing Advance corespunde duratei de timp necesare pentru ca semnalul emis de telefon să ajungă la BTS (la antena operatorului). Astfel în imaginea de mai jos se observă că puterea de recepţie (3) este foarte mică – practic ne aflăm exact lângă antenă – cu o valoare TA egală cu 0, adică suntem la maxim 550m de antena“, a mai spus acesta.

triangulatie

„Aşadar ştim deja direcţia în care se află o persoană şi o locaţie aproximativă a acesteia. Chiar dacă apelul apare a veni de la o celulă aflată într-o altă localitate, atunci când iţi vin şi ceilalţi parametrii de reţea observi că de fapt apelul soseşte de la 20 km distanţă. Totuşi există şi alte date ce pot determina o localizare mai precisă: drumul parcurs de avion şi ultima poziţie cunoscută; alţi parametrii de reţea (Angle of Arival, Round-Trip-Time-of-Flight, etc); parametrii de la celalte telefoane mobile“, a mai completat el, menţionând că nicio metodă nu-i perfectă, dar reduce aria de căutare.

Când aceste lucruri nu merg, sau cei care ar trebui să colecteze, monitorizeze şi folosească aceste date nu urmează toate procedurile, atunci rămân câteva alternative care ţin de utilizator. Majoritatea dispozitivelor au Android sau iOS, iar în acest caz există două aplicaţii foarte bune: Find My iPhone, respectiv Android Device Manager. De asemenea, serviciul Salvamont are o aplicaţie proprie pe care e foarte bine s-o ai în telefon şi s-o ai configurată.

Cum te poţi ajuta singur prin smartphone (sau alt dispozitiv)

Find My iPhone este un sistem al Apple gândit pentru a preveni ca posesorii de iPhone, iPad sau iPod Touch să-şi găsească dispozitivul, după ce le-a fost furat, sau să şteargă datele de pe el. Unul dintre supravieţuitori avea iPhone.

findmyiphone

Pentru toţi posesorii de iPhone, iPad şi iPod Touch, sunt de reţinut următoarele lucruri atunci când pornesc într-o călătorie care s-ar putea termina urât. Find My iPhone funcţionează cu un Apple ID, cont creat de utilizator şi folosit pentru aplicaţii descărcate din App Store sau cumpărat muzică şi filme din iTunes. Find My iPhone foloseşte ecosistemul iCloud, deci configurare pe icloud.com şi în meniul telefonului (tabletei, iPod-ului). Mai mult, FMI este dependentă de GPS, astfel că nu îl opri, chiar dacă ţi-ar putea consuma mai repede bateria. În plus, e nevoie de o conexiune la Internet pentru a compara datele de GPS cu cele GSM, dar şi pentru a şterge datele de pe telefon.

În final, poţi găsi un dispozitiv prin FMI doar prin aplicaţia din App Store sau în iCloud. Asta presupune, într-un caz ipotetic similar celui din Apuseni, că cineva primeşte datele de autentificare, intră pe site-ul iCloud şi identifică telefonul. Nu este o soluţie perfectă, dar este una de ajutor.

Alternativa de la Google, pentru dispozitivele cu Android, se numeşte Android Device Manager şi funcţionează în mare măsură la fel ca Find My iPhone, cu diferenţa că ai nevoie de un cont de Gmail în locul unuia de iCloud. Există aplicaţia în Play Store, poţi accesa serviciul pe web la google.com/android/devicemanager, iar configurarea este foarte simplă.

android device manager

Poţi, ca în cazul FMI, să ştergi datele de la distanţă, să localizezi dispozitivul şi chiar să-l apelezi pentru a-l descoperi, dacă e undeva prin casă. Descoperirea acestuia se face cu o acurateţe de câteva zeci de metri, în cazul în care dispozitivul e în oraş. În alte zone aria de căutare va creşte. Foloseşte GPS-ul şi triangulaţia şi îţi permite să treci rapid prin toate dispozitivele configurate. Ca în cazul FMI, cineva care te caută trebuie să îţi ştie datele de autentificare de la Gmail şi să aibă acces la un calculator sau un dispozitiv pe care să ruleze aplicaţia Android Device Manager.

Aplicaţia Android Device Manager pe Nexus 4

android device manager

Soluţiile pe Windows Phone 8

busola windows phone

Windows Phone nu conţine o aplicaţie standard de busolă, care să nu fie dependentă de internet, dar poate să te ajute cu aplicaţii în magazinul oficial. Toţi cei care vor să creeze o aplicaţie de compas au tot ghidul pe site-ul oficial Microsoft. Noi am ales trei aplicaţii pentru voi. Compass poate fi descărcată de aici.

O altă aplicaţie care se numeşte Compass şi care a fost apreciată de utilizatorii Windows Phone poate fi găsită la acest link. myCompass poate fi descărcată de aici.

Sfaturile noastre sunt următoarele: dacă vă descărcaţi o asemenea aplicaţie, deschideţi-o înainte şi calibraţi-o. De obicei acest lucru se face prin desenarea unui semn al infinitului (8 culcat) cu telefonul.

În meniul Windows Phone apăsaţi lung pe aplicaţie şi accesaţi Pin to Start. Acest lucru va aduce aplicaţia pe ecranul de start al telefonul. Aşa o veţi accesa mai uşor. De asemenea, în meniu veţi găsi Touch. De acolo trebuie să selectaţi senzitivitatea la Mare (High) pentru a putea folosi telefoanele cu Windows Phone 8 atunci când aveţi mănuşi. 

Alte lucruri de care te poţi folosi

Din fericire, orice iPhone are o busolă pe care o poţi utiliza pentru a le spune oamenilor unde eşti - prin coordonatele geografice. Totuşi, Android nu dispune de aşa ceva, iar în Google Maps e cam greu să faci rost de ele. Astfel că, e utilă o aplicaţie pe care să ţi-o instalezi dinainte. Recomand Map Coordinates pe Android. Odată ce ai intrat în ea, sau în busola de pe iOS, vezi coordonatele geografice pe baza cărora poţi fi mai uşor găsit într-o zonă de munte.

Mai poţi face rost de coordonate prin intermediul unei „bucle“ simple. Creezi un pin pe harta Google, îl distribui către o adresa de mail, accesezi adresa aia şi deschizi Maps în browser, iar în câmpul de căutare şi lipite de pin sunt coordonatele. Spre exemplu, dacă ai Internet, poţi trimite acel punct de pe hartă unui alt om, prin mail, iar el va vedea coordonatele.

Busola din iPhone 5 şi aplicaţia Map Coordinates pentru Android

coordonate gps
image

Chiar dacă nu ţine de excursii montane, instalează-ţi şi aplicaţia Salvamont (pentru Android şi iOS). Cea mai importantă funcţionalitate este aceea că poţi fi găsit mai uşor, poţi fi reperat pe baza informaţiilor pe care le oferi aplicaţiei. În secţiunea SOS ai la dispoziţie un serviciu de localizare a poziţiei telefonului prin care poate notifica în timp real dispeceratul Salvamont despre traseul şi coordonatele tale, altitudinea şi chiar nivelul bateriei telefonului. Totuşi, înainte de a putea folosi această funcţionalitate ai nevoie de un cont.

Toate aceste aplicaţii şi soluţii nu-ţi asigură salvarea în situaţii ca cea din munţii Apuseni, dar îţi oferă suportul necesar pentru a-ţi maximiza şansele de a fi găsit. Asigură-te că mereu ai bateria încărcate, că ai astfel de aplicaţii la îndemână şi că poţi oferi detalii relevante salvatorilor. Tehnologia ajută, dar tot de oameni depinde cum e folosită.

Află mai multe: 

Fiica lui Adrian Iovan a venit la Alba Iulia pentru a ridica trupul tatălui său

Avionul prăbuşit în Apuseni este tăiat în bucăţi. Condiţiile meteo nu permit intervenţia unui elicopter

Raportul integral al accidentului aviatic. ROMATSA, singura instituţie vinovată: „Nu a declanşat operaţiunile de căutare!”

Accidentul aviatic din Apuseni: procurorii cercetează posibile infracţiuni de încălcare a codului aerian

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite