GALERIE FOTO În 2013, BlackBerry s-a înnoit în toate domeniile, de la numele companiei la cele mai bune telefoane

GALERIE FOTO În 2013, BlackBerry s-a înnoit în toate domeniile, de la numele companiei la cele mai bune telefoane

Primele telefoane lansate de BlackBerry sunt Z10 şi Q10. FOTO PCPro

După un an de aşteptări şi promisiuni că vor livra produse competitive, RIM - sau mai bine spus BlackBerry - şi-a susţinut prezentările. Telefoanele sunt noi şi se adresează atât vechilor fani, cât şi potenţialilor clienţi, iar platforma a fost regândită.

Compania Research In Motion (RIM) a încetat să mai existe. De acum înainte se va numi BlackBerry şi uneşte denumirea mărcii de telefoane cu cea a companiei. Este o mişcare destul de bună. Oamenii ştiau prea bine telefoanele BlackBerry, dar prea puţin compania care le producea şi livra. RIM încheie astfel aproape trei decenii de activitate pe piaţă.

Cele mai importante produse ale BlackBerry sunt telefoanele. Deocamdată, a prezentat două modele pe care le va aduce pe toate pieţele până la mijlocul lunii martie. În primul rând, e vorba de BlackBerry Z10. Este un telefon cu touchscreen de 4,2 inci, fără butoane pe faţă, are un procesor dual-core Qualcomm, o memorie RAM de 2 GB şi un spaţiu de stocare de 16 GB. Telefonul vine cu suport pentru reţelele 4G, pentru conexiune NFC şi bateria este de 1.800 miliamperi. 

Principalii rivali pentru acest model vor fi telefoanele cu Windows Phone 8. Urmează iPhone 5 şi cele cu Android. Acestea din urmă însă au avantajul că au un ecran mai mare şi un grad mai mare de personalizare. BlackBerry spune însă că Z10 nu va fi destinat doar oamenilor de afaceri, ci şi clienţilor obişnuiţi care doresc mai multă putere pe partea multimedia. Aici, camera este de 8 megapixeli şi sunt câteva aplicaţii, precum Story Maker, pe care BlackBerry le propune.

Telefonul mai „sărac“ al companiei este BlackBerry Q10. Terminalul vine cu un ecran de 3,1 inci la o rezoluţie de 720x720 pixeli. Procesorul este tot dual-core de la Qualcomm şi dincolo de tastatura fizică, telefonul este dotat şi cu un display touchscreen. Memoria RAM este de 2 GB, spaţiul de stocare intern este de 16 GB şi suportă carduri microSD. Designul se aseamănă cu cel al BlackBerry Bold 9900, cel mai bun model lansat cu BlackBerry OS 7.

În ceea ce priveşte aplicaţiile, BlackBerry spune că are peste 70.000 la start. Facebook, Twitter, WhatsApp sunt doar câteva dintre ele. În plus, compania a anunţat că BlackBerry Messenger suportă apelurile video şi vine cu funcţia „screen share“. Nu numai că alt utilizator îţi poate vedea ecranul, dar poate folosi şi telefonul astfel. 

BlackBerry promite şi o pleiadă de jocuri, iar ca parteneri îi are pe EA, Gameloft şi Rovio. Magazinul BlackBerry World este, în acest moment, cel mai bogat în aplicaţii faţă de oricare altă platformă la debut. Totuşi, o parte dintre aplicaţii au fost portate, fiind versiune pentru mai vechile BB OS 6 sau BB OS 7. 

Cu RIM în trecut, Blackberry încotro?

Vechea denumire a companiei o fi murit, dar asta nu înseamnă că şi obiceiurile. Primul public este, de fapt, vechiul public pe care l-a pierdut în dauna iPhone şi smartphone-urilor cu Android. Aceasta este piaţa pentru care va lupta BlackBerry. A început să scadă de la o cotă de piaţă de 15% şi a ajuns în prezent la sub 5%. Dacă le oferă acelor utilizatori ceea ce au găsit pe iPhone şi Android, atunci îi va avea înapoi.

Apoi, are un contracandidat serios: Windows Phone. Este cea mai tânără platformă care se bucură de atât de mult suport. Microsoft creează software-ul, iar producătorii îl pun pe telefoanele lor. Lumia 920 deja a avut un parcurs bun, iar Nokia este o companie dedicată revenirii. Nu mai foloseşte propria platformă, dar se bucură de suportul Microsoft. Între Windows Phone şi BlackBerry 10 se va disputa locul 3 de pe piaţă.

Următorul pas esenţial pentru BlackBerry este livrarea dispozitivelor. În Marea Britanie sunt disponbile din 31 ianuarie, iar până în martie sunt promise pentru toate pieţele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: