Funcţii sau opţiuni pe care le-ai vrea pe un smartphone cu Android, dar pentru care nu merită să plăteşti în plus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TechRadar
FOTO TechRadar

La fiecare lansare producătorii de terminale smartphone ne bombardează cu diverse specificaţii, care în realitate nu ne ajută cu nimic, dar care sună foarte bine în prezentări.

Probabil ceea ce pun aici sunt cele mai importante elemente, cu siguranţă mai sunt şi altele la care eu nu m-am gândit.

  • Rezoluţie mai mare de 1080p
  • Rată de refresh mai mare de 60 Hz
  • Încărcare wireless
  • Senzor de amprentă în ecran
  • Memorie RAM mai mare de 8GB

1. De ce? Pentru că pe un ecran mai mic sau egal cu 6.9 inci nu vezi diferenţa, câştigul e imperceptibil. Vei putea vedea diferenţa doar pe un monitor sau pe un televizor. Să punem problema aşa, dacă ai acasă un monitor cu diagonala între 17 şi 24 de inci cu rezoluţie FullHD şi nu vezi pixelii, cum ar putea să te deranjeze pe un ecran atât de mic ca al unui smartphone. În plus, un număr mai mare de pixeli, consumă mai multă baterie şi producătorul e obligat să pună baterii tot mai mari, care fac dispozitivul să arate dizgraţios si să atârne greu în buzunar.

2. Rată de refresh mai mare de 60 Hz;  poate fi plăcut să vezi un ecran care se mişcă mai fluid, dar, în realitate, în afară de gaming nu îţi e nicăieri util. Rata de refresh mai mare va face diferenţa pe un monitor de gaming sau pe ecranul unui laptop de gaming. Nu spun că nu ajută deloc, dar câştigul nu merită diferenţa de bani.

3. Încărcarea wireless e cool, dar nu la fel de rapidă ca cea pe fir. Când vor fi la acelaşi nivel, atunci va merita investiţia. Diferenţa obişnuită între fir şi wireless este de minimum 10W. Ai spune că nu e mult, dar când te grăbeşti contează!

4. Senzorul de amprentă în ecran e şi el cool, arată chiar frumos şi e o şmecherie atractivă. Dar asta e tot. Nu e nici mai rapid, nici mai precis decât cele clasice.

5. Memoria RAM (random-access memory) e un capitol la care eşti probabil vulnerabil, pentru că ştii că e importantă, dar nu înţelegi exact toate detaliile şi poţi fi păcălit. Sistemul de operare foloseşte o mică parte din memoria RAM, iar aplicaţiile Android restul, adică cea mai mare parte. Din punct de vedere al consumului de memorie RAM, aplicaţiile se încadrează în trei categorii. Aplicaţiile standard utilizează între 130 MB şi 400 MB de memorie RAM, aplicaţiile social-media au un consum care variază între 400 şi 700 MB. În cele din urmă, aplicaţiile şi jocurile mari pot folosi între 800 MB şi 1200 MB. Deci, fă un calcul de câte aplicaţii mari ar fi nevoie să utilizezi concomitent ca să utilizezi 8GB de RAM. Cu accentul pe concomitent, pentru că atunci când ele se duc in background consumă semnificativ mai puţin RAM.

Unele dintre tehnologiile despre care am scris aici sunt spectaculoase ca prezentare, cool de folosit şi numai bune de impresionat familia, prietenii sau colegii. La un moment dat, ele vor deveni noul standard, dar dacă nu eşti un ”bogat” în căutarea unui smartphone high-end nu da banii pe ele în septembrie 2020.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite