FOTO Tehnologiile pe cale de dispariţie, populare înaintea erei internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discurile de vinil au adepţi şi în prezent FOTO cadsoft.com
Discurile de vinil au adepţi şi în prezent FOTO cadsoft.com

Tehnologiile de succes în prezent au un numitor comun: mobilitatea. Gadget-urile dinaintea tabletelor, a telefoanelor smart sau iPod-urilor se bucurau de aceeaşi popularitate cu acestea până nu demult, deşi majoritatea nu părăsea niciodată apartamentul.

Clasicul walkman Sony, cu casete, a încetat să mai fie produs zilele trecute, marcând sfârşitul unei „cariere” de succes de 30 de ani. „Bunicul” dispozitivelor portabile de ascultat muzică miniaturale de azi revoluţiona lumea, cu muzica de pe casete, înainte de CD-uri sau fişiere mp3. Inclusiv producătorii de rucsacuri s-au adaptat modei, introducând buzunare speciale şi spaţii de acces pentru cablurile către căşti.

Tehnologii muzicale

Muzica este la baza multora dintre invenţiile populare de acum 30-50 de ani. Cu mult înaintea walkman-ului, acordurile melodiilor lui Chuck Berry sau Elvis Presley veneau de la pick-up. Discurile au început să aibă priză la public încă din anii ’30, dar explozia vânzărilor s-a înregistrat după al doilea Război Mondial.  Discurile de vinil au încă şi azi un grup restrâns şi entuziast de suporteri, care susţin că sunetul are o calitate superioară pe acest suport. Mai mult, versiuni moderne ale aparatului Technics SL-1200, care domina anii ’70, sunt un standard de referinţă pentru DJ-i până în prezent.

sony family

Magnetofonul, regele detronat al sufrageriei, este un alt exemplu de dispozitiv cu bandă magnetică, pentru ascultat şi înregistrat muzică. Tehnologia de utilizare a benzilor multiple cu viteze diferite de redare era descrisă de Brian Eno, el însuşi o legendă a muzicii, drept „un dispozitiv automat pentru colaje audio”. Popularele modele produse de Akai şi Pioneer pot fi încă achiziţionate online.

Casetofoane audio şi video

Apogeul dispozitivelor cu casete cu benzi magnetice făcea obligatorie prezenţa casetofoanelor, cu două sau chiar patru compartimente. Acestea nu s-au limitat la a reda muzică însă, aparatele de redat/înregistrat materiale video sunt un exemplu retro încă viu.

Nostalgicii au păstrat colecţiile de casete cu filmele lui Bruce Lee sau ale lui Jackie Chan, chiar dacă s-au demagnetizat de mult, în amintirea anilor în care cele împrumutate de la centrul specializat trebuiau returnate derulate.

Transmiterea informaţiilor şi documentelor

Faxul se bucură de o asemenea popularitate încât validitatea documentelor transmise în acest fel este prevăzută în legi. Deşi simpla scanare a hârtiilor oficiale şi trimiterea lor în format electronic este o variantă mult mai comodă, faxul nu trage cortina încă. Este acum unul din serviciile încorporate în echipamentele multifuncţionale şi încă în uz.

Aceeaşi soartă o are şi telefonul fix, devenit inutil în casele în care întreaga familie deţine aparate mobile. Şi cele publice, cu fise, au dispărut, victime demodate ale versiunilor personale de buzunar.

Computerele şi consumabilele lor

Cartelele perforate de introducere a datelor în calculatoarele primitive sunt cunoscute de fanii literaturii lui Isaac Asimov, majoritatea oamenilor nu le-a folosit vreodată. Utilizatorii de cursă lungă de calculatoare îşi vor aminti însă, cu siguranţă, de lumea dinaintea PC-urilor („personal computer”).

Deşi o etapă scurtă la noi, perioada calculatoarelor destinate „casei” şi nu neapărat „persoanei”, a stârnit entuziasmul utilizatorilor, cuceriţi până şi de fundalul sonor. Pentru a încărca aplicaţii (jocuri) în calculatoarele HC („home computer”) sau Cobra, calculatorul produs la Braşov, utilizatorii aveau nevoie de un deck şi de casetele cu programe. În timp ce se „sincronizau”, puteau fi şi ascultate, sunetul produs fiind inconfundabil.

Printre produsele populare din copilăria calculatorului însă, dischetele de 3,5 sau de 5 inci au fost folosite de o lume întreagă. Cutiile de dischete, fiecare cu o capacitate de cel mult câţiva Mb, erau un cadou demn de un loc sub brad în anii ’80.

Pentru că absenţa conexiunii la internet face azi computerul să pară semi-inutil, unul din primele moduri de a conecta calculatorul la lumea virtuală s-a bucurat de un succes uriaş: serviciul de internet prin dial-up, popular la începutul anilor 2000, când aproape 90% dintre utilizatori intrau astfel pe internet. Şi această tehnologie avea „coloană sonoră” de funcţionare, trebuia „sunat” de mai multe ori, conexiunea pica frecvent, dar, între timp, browserul încărca Internetul, cu încetinitorul. Introducerea conexiunilor broadband după doar câţiva ani (2003) aproape a făcut iotată tehnologia dial-up. Nu complet: chiar şi î prezent, 7% din toţi utilizatorii de internet se conectează prin dial-up, conform unui studiu realizat de Pew Internet.

Miniaturizarea

Electronicele încep să devină portabile şi destinate pentru acest lucru. Cel mai popular dispozitiv pentru comunicare era pager-ul, până spre începutul anilor ’90. Utilizatorii români care nu şi le amintesc pe cele roşii, de la Coca Cola, le recunosc cu siguranţă pe cele devenite accesorii obligatorii în majoritatea filmelor cu doctori.

De la acestea, până la telefoanele-cărămidă (care au deja propriul lor muzeu) nu a mai durat mult. Toate tehnologiile populare ale ultimilor 50 de ani au acum un echivalent miniaturizat şi mult mai performant.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite