FOTO Orange şi Vodafone pun taxă şi pe SMS-urile gratuite. Cum explică unul dintre operatori situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orange şi Vodafone au taxat SMS-urile care trebuiau să fie gratuite. FOTO eClujeanul.ro
Orange şi Vodafone au taxat SMS-urile care trebuiau să fie gratuite. FOTO eClujeanul.ro

Un bucureştean a donat doi euro pentru campania „Priveşte întâi copilul!“. Trebuia să fie unul gratuit, în ceea ce priveşte costul la operator, dar nu a fost nicidecum aşa. Vodafone le-a taxat aşa cum o face în mod normal. Între timp, a venit cu un răspuns despre această situaţie.

Liviu Leleu a trimis un SMS la numărul de telefon 8844 pentru a dona 2 euro campaniei „Priveşte întâi copilul!“, iniţiată de UNICEF pentru susţinerea copiilor cu handicap. După acest moment, el şi-a verificat contul de abonat Vodafone şi a observat că a fost taxat cu câte 5 eurocenţi pentru SMS-urile trimise la numărul 8844. Asta în ciuda faptului că mesajele trebuiau să fie gratuite către acest număr, notează B365.

„Am sunat la Vodafone şi unei doamne de acolo i se pare OK ca SMS-ul să fie taxat. Iniţial am crezut că este o greşeală a soft-ului lor, dar se pare că nu“, a declarat acesta. În textul campaniei se afirmă următoarele: „Trimite un SMS gratuit cu textul COPIL la numărul 8844, valabil în reţelele Orange şi Vodafone. [...] Dacă eşti client PrePay al uneia din cele două reţele, din creditul tău va fi retrasă suma de 1.61 Euro (dat fiind că la reîncărcare ai plătit deja TVA), iar donaţia ta va ajunge la UNICEF cu suma de 2 Euro“.

Eroare de software

B365 i-a sesizat pe cei de la Vodafone şi au aflat că eroarea a fost cauzată de software. „Dacă daţi dumneavoastră SMS (n.r. - cu textul COPIL) la 8844 vi se taxează 5 cenţi, apoi că aţi făcut donaţia vi se trimite mesaj de confirmare prin numărul 24400, apoi dacă aţi trimis mesaj cu textul STOP la 8844 vi se mai iau 5 cenţi. Aşa o să vă apară şi dumneavoastră: 2 euro şi 10 cenţi. 8844 e număr scurt, nu apare ca fiind gratuit. Numărul trebuie să fie de 10 cifre ca să nu fie taxabil, să fie ca un număr normal de Orange, Cosmote, Vodafone. Mesajele trimise la numere scurte se taxează“ a fost explicaţia operatorului call center Vodafone.

În ciuda operatorului Vodafone, compania a schimbat imediat sistemul de taxare şi nu a mai aplicat tariful de 5 eurocenţi pentru fiecare SMS trimis la 8844, conform B365. După sesizare, Leleu a fost contactat de Vodafone. „M-au sunat cei de la Vodafone şi şi-au cerut scuze pentru că mi-au reţinut 10 cenţi pentru SMS-urile trimise la 8844. Ieri (n.r. - marţi) au susţinut că nu e greşeală de soft, azi că este o greşeală de soft“.

În ceea ce priveşte operatorul Orange, reprezentanţii UNICEF au precizat că se va derula o investigaţie. „Pentru clienţii Orange se va efectua de urgenţă investigarea, precum şi soluţionarea acestor situaţii prin rambursarea sumelor facturate diferit faţă de mesajele de campanie“, a mai spus Despina Andrei. Articolul integral este disponibil pe site-ul B365.ro, iar mai jos poate fi văzută factura cu suma taxată de Vodafone.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite