FOTO Disc strălucitor surprins de Hubble în jurul unei găuri negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele gravitaţionale şi undele de radiaţii emise de o gaură neagră FOTO: spacetelescope.org
Forţele gravitaţionale şi undele de radiaţii emise de o gaură neagră FOTO: spacetelescope.org

Cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, o echipă de astronomi a reuşit să imortalizeze un disc de materie strălucitoare care înconjoară o gaură neagră foarte îndepărtată de Terra.

Prin folosirea telescopului Hubble şi a unor lentile gravitaţionale, cercetătorii de la NASA au măsurat discul şi au studiat culorile materiei strălucitoare.

Metoda folosită de astronomi a permis efectuarea măsurătorilor cu o precizie prin care ar putea fi identificate şi fire de nisip pe suprafaţa Lunii.

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că, deşi găurile negre sunt invizibile, materia dimprejurul lor şi forţele care acţionează generează unele din cele mai luminoase fenomene cosmice din Univers.

Spre exemplu, obiectele quasi-stelare, denumite Quasar-uri, sunt discuri de materie care orbitează în jurul găurilor negre, încălzindu-se puternic până ce ajung la temperaturi generatoare de radiaţii strălucitoare.

Disc de materie în jurul unei găuri negre

Deşi un quasar se poate întinde pe o suprafaţă de 100 de miliarde de kilometri, niciun telescop al Pământului nu a putut imortaliza obiectele quasi-stelare cu o asemena precizie încât să poată fi studiată structura lor internă. Până recent, cercetătorii au reuşit să surprindă doar mici puncte pe platforma cosmică despre care se ştia că sunt quasar-uri aflate la distanţe greu de cuprins cu imaginaţia.

Însă noua tehnologie pusă la punct de echipa lui Jose Muñoz, cercetătorul coordonator al studiului NASA, a permis fotografierea materiei strălucitoare astfel încăt să poată fi analizată mai detaliat.

Importanţa prafului cosmic

Oamenii de ştiinţă au identificat diferenţe de culoare din imaginile făcute de Hubble, cauzate de praful cosmic care străbate galaxiile. Acest praf permite cercetătorilor să măsoare distanţa exactă la care se află quasar-urile. Ştiind gradul de opacitate al prafului cosmic şi observând nivelul de luminozitate dimprejurul găurii negre, astronomii pot calcula distanţa la care se află de Terra.

"Acum putem preleva date despre structura internă a acestor sisteme, despre care, până în prezent, emiteam doar teorii extrapolate", a declarat Muñoz, despre noile căi de cercetare deschise de folosirea telescopului Hubble şi a lentilelor gravitaţionale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite