Articol publicitar

„Este foarte posibil să punem bazele unei facilităţi de producţie pentru echipamente 5G în România, împreună cu un partener local“, George Zhang, CEO Huawei România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Zhang, CEO Huawei România
George Zhang, CEO Huawei România

Au trecut doar câteva luni de la anunţul făcut de către Comisia Europeană referitor la setul de instrumente privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G, la finalul lunii ianuarie. În acelaşi timp, am aflat că autorităţile române au format un grup de lucru 5G, care să evalueze riscurile de securitate cibernetică şi să propună măsuri de prevenţie.

 Aceste măsuri, alături de numeroase posibile abordări, sunt dezbătute şi analizate într-un număr din ce în ce mai mare de evenimente publice. Acum câteva zile, în cadrul unui eveniment pe marginea viitorului digitalizării şi al securităţii cibernetice 5G în România, mai mulţi reprezentanţi guvernamentali, experţi şi profesori în domeniu au exprimat mai multe opinii pe marginea acestei problematici. Am remarcat mai multe îngrijorări importante şi întrebări, la care am dorit să ne răspundă unul dintre cei mai importanţi furnizori de tehnologie de comunicaţii de la nivel global, Huawei. George Zhang, CEO Huawei Romania, a avut amabilitatea de a ne fi partener de dialog.  

Cei mai mulţi oameni vorbesc despre cum economia digitală va deveni cheia dezvoltării economice. Cum va ajuta 5G economia digitală a României?

Noua tehnologie 5G va fi baza pentru inovaţie în cea de a patra revoluţie industrială. Deşi ştim că 5G va aduce schimbări semnificative, uneori rezultatul incert al viitoarelor modificări creează suspiciuni şi neîncredere. Cum nimeni nu poate prezice ce vor face inovatorii lumii cu această nouă tehnologie, ne putem asigura cel puţin că va exista un loc sigur pentru fiecare utilizator care va îmbrăţişa această revoluţie tehnologică. Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul tehnologiei 4G. Inovaţia a venit după implementarea reţelei. Nimeni nu a putut prezice vreodată că streaming-ul, ride-sharing-ul şi social media vor fi aplicaţiile cele mai populare şi posibile tocmai datorită tehnologiei 4G. Cei care au adoptat primii 4G au devenit marii câştigători ai „economiei centrate pe aplicaţii”.

Huawei este încrezător că aceeaşi dinamică o va avea şi implementarea tehnologiei 5G, dar de data aceasta se va întâmpla la scară masivă şi industrială. Huawei România face parte din acest viitor captivant. România va deveni un actor principal al acestei dezvoltări extraordinare, iar Huawei va ajuta la fiecare pas. Imaginaţi-vă că până în 2030, două treimi din forţa de muncă la nivel mondial vor folosi 5G. Datorită cunoscutei ingeniozităţi româneşti şi forţei de muncă foarte bine educate, această conectivitate globală va deschide oportunităţi de afaceri incredibile. Până în 2024, 93% din populaţia planetei va fi acoperită de reţea, datorită expansiunii constante în bandă largă mobilă. Şi nu uitaţi niciodată că,  prin utilizarea 5G, poluarea şi deşeurile vor fi reduse cu aproape 20%. Imaginaţi-vă că toate acestea se întâmplă zilnic ajutând la dezvoltarea acestei ţări. Acesta este viitorul pentru care Huawei România lucrează şi România va beneficia enorm de el.

Ce sprijin poate oferi Huawei?

Huawei este o companie internaţională cu o poziţionare globală şi operaţiuni locale. Similar companiilor mari, cum ar fi Apple sau Microsoft, Huawei a stabilit o strategie globală de aprovizionare din mai multe surse. De-a lungul anilor, prin eforturi neîntrerupte, Huawei a pus bazele unui sistem de management de continuitate a afacerilor care acoperă achiziţii, producţie, logistică şi servicii tehnice globale de la furnizori la Huawei şi de la Huawei la clienţi. Am înfiinţat organizaţii de management, procese şi platforme IT pentru a asigura sustenabilitatea întregului lanţ de aprovizionare. Strategia de aprovizionare din mai multe surse a Huawei ajută la furnizarea neîntreruptă de produse, servicii şi soluţii de înaltă calitate clienţilor globali.

Atât UE, cât şi România doresc să îşi dezvolte pieţele interne şi să-şi reducă dependenţa de lanţurile de aprovizionare din terţe ţări pentru a asigura securitatea produselor. De asemenea, UE pune accent pe consolidarea propriilor lanţuri de aprovizionare. Cum vede Huawei acest curent?

Huawei a investit puternic în cercetare şi dezvoltare, precum şi în continuitatea activităţii pentru a se asigura că operaţiunile companiei nu sunt afectate în mod semnificativ, chiar şi în condiţii extreme. Chiar dacă Departamentul de Comerţ al SUA şi-a anunţat decizia de a adăuga Huawei pe lista specială de entităţi obligînd lanţurile de producţie şi procesul de aprovizionare ale Huawei să aplice legi şi reglementări suplimentare, activitatea companiei se desfăşoară ca de obicei, normal şi fără întreruperi. Huawei va adera întotdeauna la şi va promova prin  contractele sale principiul şi viziunea “clientul e pe primul loc”, asigurând continuitatea furnizării de servicii în reţeaua de clienţi.

Pentru a implementa reţele 5G în Europa în timp util şi în mod eficient, sunt necesare peste tot în lume tehnologii profesionale şi avansate. Cooperarea dintre Huawei şi partenerii săi europeni va crea oportunităţi unice pentru Europa care îi va permite a-şi menţine avansul tehnologic. Huawei operează de aproape 20 de ani în Europa şi a reuşit să îşi menţină, în tot acest interval de timp, un excelent istoric în domeniul securităţii cibernetice. Vom continua să lucrăm cu autorităţile şi industria europeană pentru a dezvolta standarde comune şi pentru a îmbunătăţi securitatea şi fiabilitatea reţelelor. Huawei contribuie activ la ecosistemul industriei şi suntem strâns conectaţi şi interdependenţi de clienţii noştri.

Puteţi găsi mesajul Huawei de continuitate şi profesionalism în toată Europa continentală. De exemplu, Huawei a înfiinţat în Ungaria, încă de acum 10 ani, un centru de aprovizionare care asigură furnizarea de echipamente pentru Europa. Huawei a înfiinţat un centru de asistenţă tehnică globală în România pentru a asigura furnizarea serviciilor şi întreţinerea reţelei în Europa. Huawei a înfiinţat centre de cercetare şi dezvoltare în Germania, Belgia, Italia, Marea Britanie, Franţa, Suedia, Irlanda, Finlanda şi Elveţia. În viitor, vom înfiinţa un centru de cercetare şi dezvoltare în Marea Britanie pentru cercetarea, dezvoltarea şi fabricarea de produse optoelectronice. O nouă fabrică de produse de comunicaţii fără fir (wireless) va fi înfiinţată în Franţa pentru a extinde legăturile cu procesul industrial de la un capăt la altul, pentru a îmbunătăţi competitivitatea tehnică a industriilor europene şi flexibilitatea lanţurilor de aprovizionare locale şi a infrastructurii.

Pentru noi, toate aceste acţiuni vorbesc de la sine. Suntem o companie tehnologică internaţională, globală şi, ca oricare dintre companiile de dimensiunea şi importanţa noastră, suntem prezenţi în Europa şi nu numai. Vom continua dezvoltarea afacerilor pe toate continentele şi în cât mai multe ţări. Doresc să subliniez faptul că această prezenţă globală se datorează muncii tuturor angajaţilor Huawei, din toate ţările şi regiunile cu care facem afaceri. Fiind un actor economic şi tehnologic global, înţelegem şi respectăm interesele economice naţionale sau locale şi dorim să le dezvoltăm în beneficiul comun al acţionarilor noştri şi al comunităţilor în care suntem prezenţi.

Are Huawei planuri pentru continuarea investiţiilor în România? Ia în calcul, de exemplu, deschiderea unui centru de cercetare-dezvoltare sau o fabrică în România?

România are un potenţial de talent extraordinar pe zona de IT&C, o infrastructură bună şi continuă să investească într-un ecosistem de calitate. De aceea, Huawei vede în România o piaţă importantă pentru investiţii sale. În ultimii 18 ani, Huawei şi-a extins constant investiţiile în România, stabilind în 2012 un Centru Tehnologic Global, un Centru Financiar Global, un Centru de Resurse Umane. În prezent avem în total peste 7 centre cu peste 2100 de angajaţi în România. Huawei va continua să evalueze atuurile şi potenţialul României. Compania noastră vede un viitor comun în care, împreună cu un partener local, este foarte posibil să punem bazele unei facilităţi de producţie pentru echipamente 5G în România.

În perioada pandemiei, atacurile cibernetice au crescut semnificativ, iar datele arată că hackerii şi organizaţiile criminale sunt o ameninţare tot mai mare în domeniul digital. Ce sugestii are Huawei pentru atenuarea acestor riscuri de securitate cibernetică?

În timpul unui discurs public, şeful executiv al Centrului Naţionale pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a spus că „nicio reţea nu este complet sigură... presupunem că toate componentele unei reţele ar putea da greş.” Cu această afirmaţie vreau să încep răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Întrucât răspunsul este atât de vast şi complex că ar putea umple o bibliotecă, mă voi referi doar la aspecte pe care noi cei de la Huawei România le considerăm cruciale pentru înţelegerea fenomenelor de securitate cibernetică.

Ca un prim element, este important să înţelegem complexitatea reţelei. Dezvoltarea unei reţele necesită o infrastructură fizică complexă, iar configurarea acesteia diferă de la o ţară la alta, indiferent de mărimea pieţei sau a populaţiei.

Ca un al doilea element, trebuie avută în vedere realizarea unei analize obiective a riscurilor şi luarea unor decizii corecte bazate pe aceasta. NCSSC din Marea Britanie a identificat o serie de precondiţii tehnice, printre care nevoia unor standarde de securitate cibernetică corecte şi nediscriminatorii, nevoia de flexibilitate a reţelei şi a unei arhitecturi de securitate complexe, dar şi nevoia de a avea o gamă variată de furnizori care să asigure competitivitatea pieţei locale şi globale.

În al treilea rând, dar nu mai puţin importantă, este identificarea corectă a responsabilităţii a celor implicaţi  asigură securitatea reţelelor 5G. Infrastructura reţelei 5G implică acţiunea mai multor actori, fiecare cu reponsabilităţile sale. Ca atare şi responsabilităţile privind securitate cibernetică trebuie să fie definite în mod corespunzător. Operatorii, furnizorii de terminale şi alţi furnizori de servicii, utilizatorii finali reprezinte fiecare în sine interese majore şi distincte atunci vorbim de securitatea cibernetică. Operatorul este responsabil pentru securitatea generală a reţelei, iar furnizorul este responsabil pentru securitatea software-ului şi hardware-ului furnizate. Doar înţelegând complexitatea mecanismului tehnologic putem asigura eficient şi coerent securitatea întregului sistem.

În ceea ce priveşte activitatea de criminalitate informatica, Huawei consideră că acest fenomen trebuie gestionat eficient prin mijloace legale. Pentru criminalitatea organizată şi criminalitatea cibernetica, cum ar fi ransomware-ul, este responsabilitatea statelor şi a agenţiilor naţionale de reglementare să gestioneze lupta împotriva infracţiunilor informatice. Pentru a combate eficient criminalitatea informatica, strategia de securitate cibernetica trebuie să fie parte integrantă a oricărei strategii de naţionale, regionale, continentale şi globale de securitate cibernetică. Mai mult noi considerăm că toate măsurile trebuie să se regăsească într-o legislaţie clară şi specifică. O serie de organizaţii internaţionale au conlucrat şi conlucrează pentru a analiza cum să lupte eficient împotriva infracţiunilor informatice şi au stabilit grupuri de lucru care au depus eforturi pentru a combate acest fenomen. Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană (UE), G8 au creat grupuri de lucru pe criminalitatea de înaltă tehnologie şi au aprobat planuri de acţiune pentru combaterea acestei ameninţări în creştere.

Fiind unul dintre cei mai cunoscuţi actori tehnologici la nivel mondial şi devenind, încă de la început, un cetăţean corporativ responsabil, Huawei este perfect conştient de proliferarea ameninţărilor cibernetice. Huawei considera că este esenţial să avem iniţiative mai dure şi mai puternice pentru a reduce acest fenomen criminal şi a încurajat, cu fiecare oportunitate, nevoia de a colabora cu toţi cei din industrie pentru a găsi şi aplica soluţii internaţionale solide. În calitate de cetăţean corporativ global, Huawei este primul care solicită acţiuni puternice şi găsirea celor mai bune soluţii globale împotriva oricărei forme de ameninţare cibernetică.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite