Eroii urbani din telefonul mobil: doi tineri inventivi vor să mobilizeze românii să se implice în viaţa comunităţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tineri au dezvoltat o aplicaţie pentru Android care poate ajuta autorităţile să afle de problemele din comunitate mai uşor. Urban Hero este noua platformă de implicare socială mobilă.

Cum poţi combina un smartphone, un român şi implicarea socială? O aplicaţie mobilă dezvoltată de o echipă de tineri pare a avea răspunsul la această problemă. Adonis Software este o firmă înfiinţată la finalul lui 2011 de Bogdan Florescu şi Radu Ancu, iar de câteva zile a lansat în Google Play, magazinul de aplicaţii de pe telefoanele şi tablete cu Android, Urban Hero, un program care permite locuitorilor oraşelor din România să raporteze problemele pe care le văd în oraş. Cei doi, împreună cu echipa de nouă oameni de la Adonis, au planuri mari cu această aplicaţie, care ar putea schimba modul cum vom trimite problemele către autorităţi.

Florescu şi Ancu au început munca la finalul lui 2011, iar Adonis, deşi se dorea o firmă unde să dezvolte aplicaţii proprii, a fost nevoită să ia proiecte de pe site-ul freelancer.com. În felul acesta, au putut să aibă un venit constant, iar recent să revină la visul lor: dezvoltarea unor programe gândite de ei de la zero.

„A fost mai greu la început. Nu cunoşteam oameni, dar partenerul meu s-a ocupat de obţinut proiecte, iar noi doi, ceilalţi fondatori, de programare şi dezvoltare. După primele proiecte, celelalte au venit de la sine, prin recomandări sau clienţi deja existenţi“, a povestit pentru „Adevărul“, Bogdan Florescu.

Premiaţi de Ericsson

Adonis a ajuns cu rapiditate în topul celor mai bune firme de freelancing de pe platformă, cu expertiză în Android, iPhone, dar şi programare web. Astfel, la finalul lui 2012 au început să dezvolte prima aplicaţie care nu urma să fie vândută unui client, la finalul lunilor de creaţie. Urban Hero se adresează utilizatorilor din oraşele României, dar poate fi şi platforma care să ajute autorităţile să afle problemele de pe stradă mult mai repede. Cum funcţionează? Instalaţi aplicaţia momentan pe Android, iar atunci când vedeţi un coş de gunoi vandalizat, câini vagabonzi sau semafoare care nu se văd din cauza copacilor, faceţi o poză şi o introduceţi în Urban Hero. Aplicaţia vă localizează pe hartă şi problemele le apar tuturor utilizatorilor. Pentru Urban Hero, Adonis Software a primit şi premiul al treilea la Ericsson Application Awards.

„Ceea ce este acum în Google Play este varianta de bază, pe care am avut timp să o facem până la depunerea aplicaţiei la Ericsson. Am vrut să facem o primă aplicaţie care să aibă şi impact, nu una de entertainment. Iar la Ericsson am vrut să obţinem feedback“, spune Bogdan Florescu.

Primii paşi în dezvoltarea aplicaţiei au fost cei care au definit primele elemente. „Îţi vine să pui toate facilităţile posibile, dar e o mare prostie. Trebuie să păstrezi doar ce e funcţional. Noi am avut integrare cu GPS-ul, am făcut-o să funcţioneze offline, fără internet şi acum avem în plan să dezvoltăm partea de gamification, cu un top al utilizatorilor, în funcţie de numărul de rapoarte, numărul de voturi şi de comentarii“, povesteşte Bogdan Florescu.

O şansă pentru Primării

În lumea aplicaţiilor mobile, apar zeci de nume. Ne confruntăm cu diverse startup-uri care fac un „pitch” jurnalistic pentru a se promova şi pentru a căpăta loc la ziar. Puţine aplicaţii merită să treacă de filtrul tiparului. Urban Hero este una dintre acele programe care are potenţial social uriaş, mai ales dacă planul celor de la Adonis va ieşi.

Printre update-urile principale pe care vrem să le facem ar fi integrarea cu Primăriile şi Consiliile Locale, să închidem oarecum cercul, să aducem valoare aplicaţiei. Bogdan Florescu, fondator Adonis Software

„Printre update-urile principale pe care vrem să le facem ar fi integrarea cu Primăriile şi Consiliile Locale, să închidem oarecum cercul, să aducem valoare aplicaţiei. Poţi vedea problemele raportate din oraş, autorităţile se pot uita, dar vrem ca rapoartele să ajungă direct la ei, printr-o interfaţă de admin. Acolo, ei vor putea să le ia în calcul, să le rezolve şi să închidă raportul“, explică planul Florescu.

Cei de la Adonis nu ştiu încă dacă vor oferi această posibilitate gratuit, dar pentru utilizatori programul va rămâne mereu descărcabil fără bani. „Aplicaţia nu se vrea una unde să ne plângem de problemele din oraş. Se vrea una care să rezolve problemele cât mai repede. În Boston, de când au lansat o astfel de aplicaţie, tinerii raportează acte de vandalism, probleme din oraş către Primărie, iar lucrurile se rezolvă mai uşor“, explică Bogdan Florescu.

Pot oare românii să folosească smartphone-ul pentru a se implica social? Bogdan Florescu are încredere în locuitorii oraşelor din România. „Este cea mai simplă trecere. Românul ştie să folosească smartphone-ul, internetul funcţionează foarte bine, aşa că publicul este foarte educat în domeniul acesta. Procesul de raportare a unei probleme urbane este prea anevoios în momentul de faţă. Dacă vei şti că raportul tău se duce undeva, se elimină foarte mult din complexitatea implicării sociale“, crede Bogdan Florescu.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite