„Dumnezeu să ne ajute dacă am ajuns să ne bazăm pe iPhone ca să salveze economia americană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii se bazează pe lansarea iPhone pentru o creştere economică FOTO Mediafax AFP
Analiştii se bazează pe lansarea iPhone pentru o creştere economică FOTO Mediafax AFP

Au mai rămas 24 de ore până când noul iPhone se va lansa pe piaţă, iar ştirile despre dispozitiv au început să apară ca ciupercile după ploaie. Un analist de la J.P. Morgan susţine că efectul iPhone nu este unul doar pentru cultura urbană, ci pentru economia americană.

Când a fost lansat acum cinci ani, despre iPhone se vorbea ca despre JesusPhone, atât de mare era influenţa sa. După un cincinal, gadgetul rămâne unul dintre cele mai influente lucruri ale lumii în care trăim.

Dacă Apple va lansa peste 24 de ore iPhone 5, economia americană ar putea să primească un imbold important. Michael Feroli a trimis o informare clienţilor săi şi a spus că vânzările iPhone 5 ar putea aduce între 0,25 şi 0,5 puncte procentuale în plus pentru creşterea economică de pe trimestrul al patrulea al lui 2012.

J.P. Morgan se aşteaptă ca Apple să vândă 8 milioane de dispozitive în ultimele trei luni ale anului fiscal, iar iPhone 5 ar urma să coste în jur de 600 de dolari. După ce se scad 200 de dolari, preţul componentelor importante, economiştii americani pot adăuga 400 de dolari în plus la calculele lor în privinţa Produsului Intern Brut.

Feroli a scris că „Dacă vom calcula aşa-numita metodă de control al retailului, vânzările de iPhone 5 vor contribui la creşterea Produsului Intern Brut cu 3,2 miliarde sau 12,8 miliarde la o rată anuală“.

Feroli a menţionat că nu se poate extinde cu uşurinţă la calcule care se duc pe un an, deci cifra de 12,8 miliarde trebuie privită cu scepticism. „Credem că dovezile sunt consistente cu această proiecţie“, a spus Feroli.

Cu toate acestea, raportul lui Feroli a provocat scepticism în rândul analiştilor economici americani, potrivit „The Guardian“. „Dumnezeu să ne ajute dacă am ajuns să ne bazăm pe iPhone că va salva economia“, a spus un analist sub un anonimat. Alţii au contestat calculele lui Feroli, spunând că oamenii vor cheltui banii puşi deoparte pentru altceva pentru a cumpăra un iPhone.

Dan Greenhaus, citat de „The Guardian“, un strateg la firma BTIG, a spus că povestea nu este despre creşterea economiei, ci despre imaginea Statelor Unite ale Americii. „Nu am dubii că Apple va vinde milioane. Dar arată cât de slabă este economie, dacă ne pasă despre posibilul impact al unui sfert de punct procentual asupra economiei“, a spus Greenhaus. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite