Preşedintele Google Eric Schmidt a fost lipsit de smartphone în timpul vizitei în Coreea de Nord

Preşedintele Google Eric Schmidt a fost lipsit de smartphone în timpul vizitei în Coreea de Nord

Eric Schmidt, în timpul vizitei din Coreea de Nord. FOTO Reuters

Eric Schmidt, directorul executiv al Google, a fost lipsit de smartphone-ul său în timpul vizitei în Coreea de Nord. Asta pentru că turiştilor le era impus să-şi lase telefoanele la graniţă pe tot parcursul vizitei. Totuşi, regimul de la Phenian a revenit asupra acestei restricţii şi are o nouă abordare.

Până de curând, nord-coreenii le cereau vizitatorilor să-şi lase telefoanele la graniţă pe toată durata şederii. Astfel, legătura cu exteriorul era tăiată pentru ei şi regimul de la Phenian se asigura că informaţiile nu trec graniţa, notează „The Guardian“. Şi Eric Schmidt, directorul executiv al Google, a fost supus aceluiaşi tratament în timpul vizitei sale în Coreea de Nord, dar el a acţionat puţin altfel, ştiind din timp situaţia. Schmidt a ales să renunţe la smartphone încă din Beijing.

Probabil că şeful Google a preferat să-şi ştie telefonul în siguranţă, departe de o posibilă umblare în el. 

Însă tratamentul s-a schimbat acum, într-o anumită măsură, şi turiştii îşi pot lua telefonul cu ei. N-au acces la serviciile de date prin intermediul cartelei lor, dar pot cumpăra una din Coreea de Nord sau pot închiria un telefon deja dotat cu SIM, astfel încât pot suna în afara ţării. Ciudat însă e faptul că nu pot suna pe nimeni din interiorul ţării, deoarece telefoanele locuitorilor funcţionează în altă reţea. Mai mult, nici la Internet n-au acces folosind SIM-urile furnizate de nord-coreeni.

Încă de vineri au fost amenajate cabine pentru închirieri la aeroportul Sunan din Phenian. Posterul ilsutrează o femeie îmbrăcată în rochie tradiţională şi lângă aceasta se poate citi: „De aici poţi cumpăra un abonament de turist în reţeaua Koryolink“.

Impresiile de după Coreea de Nord

Directorul Google a fost de curând în Coreea de Nord şi a putut experimenta regimul comunist din perspectiva lui de om crescut în capitalism. El consideră că ţara ar trebui să-şi mai deschidă porţile Internetului şi să permită dezvoltarea tehnologiei. „În momentul când Internetul porneşte ca în orice ţară, cetăţenii pot construi. Guvernul trebuie să deschidă conexiunile“, a afirmat Schmidt. „Au o reţea 3G care este un parteneriat cu o firmă egipteană numită Orascom. E o reţea bazată pe SMS de 2.100 de Mhz, care nu le permite utilizatorilor să aibă conexiuni de date sau să folosească smartphone-uri“, a abordat el şi aspectul telefoniei mobile. 

Şi Sophie Schmidt, fiica directorului Google, a revenit cu câteva impresii din Coreea de Nord. „Să ajungi să le vorbeşti oficialilor din cea mai izolată ţară din lume despre calităţile Internetului – şi să îi faci să te asculte -  a părut extraordinar“, a spus aceasta. Totuşi, ea a mai mărturisit că nimic din ce a citit sau auzit înainte despre această ţară nu au pregătit-o cu adevărat pentru vizită, a fost surprinsă de ce a găsit acolo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: