De ce este Windows Phone probabil cel mai sigur sistem de operare pentru telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şansele ca tu să citeşti acest articol de pe telefonul mobil sunt foarte mari. Folosind smartphone-urile aproape la fiecare oră din zi, iar pe lângă faptul că facem apeluri sau trimitem SMS-uri, instalăm aplicaţii, navigăm pe Internet şi citim mailuri. Având în vedere că facem, practic, aproape toate lucrurile pe care le facem pe un PC, securitatea acestor dispozitive ar trebui să conteze cel puţin la fel de mult.

Putem spune, fără exagerare, că smartphone-urile sunt dispozitivele care ne-au schimbat cel mai mult viaţa în ultimii 10 ani. Ne ajută să fim mereu conectaţi la lucrurile care contează pentru noi, ne facilitează accesul la informaţii şi ne transformă în creatori de conţinut prin fotografiile pe care le publicăm, cu ajutorul lor, pe reţelele sociale.

Din păcate, odată ce ele au crescut în popularitate şi au fost adoptate de un număr semnificativ de persoane, la fel ca şi computerele, au devenit ţinte ale hackerilor. Acest lucru se vede din ce în ce mai mult, de la an la an. De exemplu, în prima jumătate a anului trecut au fost descoperite cu 18% mai multe ameninţări decât au fost depistate în tot anul 2013.

Se ştie faptul că sistemul Android este cea mai mare ţintă a hackerilor, iar asta se întâmplă din două motive: este cel mai răspândit şi este cel mai deschis. Având în vedere că şi iPhone-urile au fost luate în vizor (şi sparte) de infractorii cibernetici, ce ai putea alege dacă ţii la siguranţa informaţiilor tale şi la confidenţialitatea conversaţiilor când vine vorba de telefoane? Răspunsul este mai simplu şi mai atrăgător decât ţi-ai imagina: Windows Phone.

Pe lângă faptul că telefoanele cu Windows vin în toate formele, mărimile şi culorile şi oferă şi performanţe de top, ele dispun de o serie de funcţionalităţi şi opţiuni gândite special pentru siguranţa utilizatorilor.

image

Securitatea pe Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru smartphone-uri creat de Microsoft. Merită, pentru început, să menţionăm că sistemul a fost gândit de la început pentru a oferi o securitate cât mai sporită. Astfel, software-ul a fost proiectat în aşa fel încât să nu existe vulnerabilităţi ce ar putea fi exploatate de hackeri.

Din momentul în care telefonul se deschide şi se iniţializează procesul de BOOT, el este protejat. Acest lucru este posibil mulţumită tehnologiei UEFI care nu permite niciunui software maliţios să modifice parametrii normali înainte ca celelalte măsuri de protecţie să îşi intre în drepturi. Sistemul nu permite nici modificări de niciun fel, adică nu poate fi ”rootat”.

După asta, urmează verificarea semnăturilor digitale ale tuturor programelor care rulează la iniţializarea sistemului. Acest lucru este foarte important deoarece dacă se întâmplă ca un fişier să fi fost infectat, malware-ul nu se va putea răspândi şi în alte părţi.

Spre deosebire de Android, unde majoritatea infecţiilor vin din instalarea aplicaţiilor din surse necunoscute, în cazul Windows Phone orice aplicaţie trebuie să poarte o semnătură digitală şi să provină din magazinul de aplicaţii Microsoft. Asta limitează enorm sursele potenţiale de infecţie.

Pe lângă aceste tehnologii implementate adânc în sistem, există şi o serie de funcţionalităţi care pot fi de ajutor celor care folosesc Windows Phone la locul de muncă. 

În primul rând, dacă se întâmplă să-ţi fi pierdut telefonul care avea date esenţiale pe el, poţi şterge totul de la distanţă, limitând drastic potenţialele pagube.

În al doilea rând, posibilitatea de a te conecta la un VPN sau la o reţea securizată este foarte importantă, având în vedere că majoritatea corporaţiilor folosesc astfel de servicii pentru a-şi asigura un spor de securitate. Windows Phone oferă acces atât la standardele IPsec şi SSL, menţinând reţeaua în siguranţă.

În al treilea rând, dacă luăm în considerare faptul că e-mailurile conţin, de foarte multe ori, informaţii sensibile, trebuie să ne asigurăm că nu pot fi citite de alte persoane. Serviciul Outlook preinstalat pe telefoanele cu Windows Phone permite criptarea mesajelor trimise, iar dacă cineva le interceptează înainte de a ajunge la destinaţie, nu le va putea înţelege.

r

Aplicaţii pentru un plus de securitate

O vorbă din bătrâni spune că ”paza bună trece primejdia rea” şi, din păcate, este valabilă atunci când vorbim despre securitatea dispozitivelor electronice. Experţii în cyber security sunt mereu într-un joc de şoarecele şi pisica cu hackerii, iar uneori hackerii găsesc metode de a sparge toate barierele. Pentru asta îţi recomandăm trei aplicaţii care îţi oferă un plus de siguranţă pe Windows Phone.

Kaspersky Safe Browser îţi permite să navighezi fără griji pe Internet, blocând site-urile care au cod maliţios, dar şi pe cele care folosesc tehnici de phishing pentru a fura datele personale ale utilizatorilor. Se foloseşte de o componentă de cloud pentru a verifica toate link-urile înainte ca acestea să fie deschise. De asemenea, aplicaţia este utilă şi pentru cei care au copii, pentru că permite blocarea unor site-uri.

4UrEyezOnly este o aplicaţie care îţi permite să trimiţi mesaje şi documente criptate. Fişierele nu pot fi copiate sau date mai departe şi pot fi şterse oricând şi niciodată nu trebuie să-ţi faci griji că o fotografie menită unei singure persoane va fi văzută şi de altcineva.

Keeper este o aplicaţie cu dublu rol. În primul rând, poate fi folosită ca un seif pentru toate parolele tale. Le memorează, ca să nu mai fii tu nevoit să o faci şi te ajută să treci mai rapid de autentificarea pe diverse site-uri. Dacă nu ai inspiraţie pentru o parolă puternică, Keeper poate genera una pentru tine, pentru a te asigura că hackerii nu vor ajunge prea curând la datele tale. Toate aceste parole pot fi împărtăşite cu alte persoane, dacă alegi asta. În al doilea rând, Keeper oferă acces la un cloud propriu, iar creatorii promit protecţie conformă standardelor armatei, toate datele şi parolele fiind criptate.

Funcţionalitatea Kid’s Corner -  disponibilă pe Windows Phone, îţi permite să creezi mai multe conturi pe acelaşi dispozitiv. În acest fel, poţi controla aplicaţiile pe care le poate accesa copilul tău, asigurându-te în acelaşi timp ca datele tale personale, că e-mail-ul şi lista de contacte sunt în siguranţă.

Daca vrei sa afli mai multe despre pericole in mediul online si masuri pe care poţi sa le iei pentru a te proteja, accesează http://www.microsoft.com/ro-ro/security/.

O iniţiativă Microsoft Romania realizata cu sprijinul Playtech.ro

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite