De ce un iPhone mai ieftin nu are sens pentru Apple. Istoria unui zvon vechi de doi ani

De ce un iPhone mai
ieftin nu are sens pentru Apple. Istoria unui zvon vechi de doi ani

iPhone mini este un zvon care circulă de peste doi ani

Un nou an, noi zvonuri Apple. Sunt ele noi de fapt? Ei bine nu şi nici nu sunt de crezut într-adevăr. „Wall Street Journal“ citează surse ale taiwanezilor de la Digitimes care spun că Apple ar lucra la un iPhone mai mic şi mai ieftin pentru ţările în curs de dezvoltare. Sună cunoscut? Ei bine, zvonul a apărut şi acum doi ani.

Ce spune „Wall Street Journal“? Apple lucrează la un telefon mai ieftin, potrivit unor oameni din cadrul companiei şi din lanţul de distribuitori. Apple a explorat această posibilitate vreme de câţiva ani, iar planul progresează şi o versiune mai ieftină a lui iPhone ar putea fi lansată anul acesta.

Telefonul va semăna cu iPhone-ul standard, dar cu o carcasă mai puţin scumpă, făcută din policarbonat, care va semăna cu iPhone-ul. De exemplu, iPhone 5 are o carcasă de aluminiu. De asemenea, după modelul iPad Mini, mai multe componente ar putea fi luate de la iPhone-uri mai vechi şi introduse în acesta.

O istorie de telefoane ieftine

Cu toate că vorbeşte despre această posibilitatea, gazeta americană menţionează planurile pe care le-a avut Apple de-a lungul anilor legate de iPhone. Astfel, sursele „WSJ“ menţionează că înainte de lansarea iPhone 4 în 2010 compania din Cupertino a explorat posibilitatea lansării unei variante mai ieftine, din materiale mai puţin premium.

Atunci, Apple a renunţat la idee deoarece şefii companiei au considerat că un asemenea model ar complica procesul de fabricaţie, iar firma americană a decis să ţină pe piaţă modelele vechi pentru a avea flux de vânzări mai mare şi pentru cei care nu-şi permit ultima generaţie.

Zvonul se bazează şi pe declaraţiile lui Gene Munster, un analist la Piper Jaffray, care a spus că un telefon mai ieftin nu ar afecta vânzările iPhone, ci îi va face pe cei care nu şi-au permis unul până acum să fie atraşi în ecosistemul iOS.

Să ne întoarcem în 2011

Căutând pe internet, dăm peste un articol din 17 februarie 2011 din „The New York Times“. Titlul este „Apple se gândeşte să fabrice un iPhone mai ieftin“.

Atunci, ziarul american a scris că Apple nu produce încă aşa ceva, iar totul este la nivel de plan confidenţial. În acel moment, inginerii erau concentraţi pe finalizarea unui nou model, iar Apple nu se gândeşte să pornească producţia pentru ceva mai ieftin prea curând.

De asemenea, problemele pe care le-ar întâmpina Apple cu un iPhone mai ieftin ar fi mai mari decât profitul. Procesul de fabricaţie, şi aşa dificil, ar fi îngreunat, iar costul pentru dezvoltare şi fabricare nu ar fi atât de mic încât să merite efortul.

În 2011, acelaşi analist, Gene Munster, a comentat această posibilitate, spunând că totul ar avea sens, pe o piaţă în care Google este fragmentat şi are extrem de multe modele. De asemenea, dispozitivul ar avea sens pentru clienţii care cumpără telefoanele cu cartele prepaid şi nu la abonament redus.

„Dacă vor să fie un jucător global, trebuie să aibă o opţiune prepaid, a declarat atunci Gene Munster. Ei bine, iPhone are opţiuni prepaid acum. Se numesc iPhone 4 şi iPhone 4S, dispozitive la un preţ mult mai mic decât iPhone 5.

„Wall Street Journal“ insista şi în 2011

Primele zvonuri au apărut de fapt tot în publicaţia care le-a publicat şi acum. „Wall Street Journal“ vorbea atunci despre proiectul N97, care ar reprezenta un iPhone mai ieftin în planurile companiei.

N97 era un proiect care ar fi folosit componentele generaţiilor anterioare şi ar fi vândut împreună cu ultima apariţie. Dar ştiţi cum se numeşte N97 acum, dacă este să luăm aceste repere? iPhone 4 şi iPhone 4S, da.

În plus, Apple este o companie care inovează şi explorează ecosistemul mobil. Pe o piaţă aglomerată, în dezvoltare, firma americană are nemumărate alte proiecte pe lângă iPhone-ul următor. Astfel, se ştie că în anii trecuţi Apple a lucrat la numeroase forme ale iPhone-ului, iar de exemplu tableta iPad a fost proiectată şi construită chiar înainte de primul iPhone. Dar atunci Steve Jobs a avut perspectiva unui telefon mobil pe acel principiu şi a oprit iPad-ul, mai ales că piaţa nu era încă pregătită. Aşa s-a ajuns ca iPhone-ul să fie lansat în 2007, iar iPad în 2012.

Mulţi şi-au bazat credinţa în acest zvon, luând ca exemplu linia de playere muzicale iPod. Astfel, după lansarea din 2004 a playerului original, compania a lansat iPod Nano. Dar linia de playere este diferită. Acum Apple are un iPod touch, practic un iPhone fără caracteristicile de telefon, iPod nano, iPod shuffle, iPod classic. Este o linie cu totul diferită.

Aveţi un iPhone ieftin deja pe piaţă

Dacă nu aveţi bani pentru un iPhone 5, care se duce la peste 3.500 de lei la liber, poate achiziţiona un iPhone mai ieftin, chiar nou.

De exemplu, un iPhone 4, nou, cu o capacitate de stocare de doar 8 GB costă 2.300 de lei, iar unul de 16 GB costă 2.700 de lei. Acestea sunt noi, dar evident, puteţi apela şi la site-urile de produse second hand.

Pe un asemenea site, un iPhone 4S costă mai puţin de 2.000 de lei de la distribuitori care sunt autorizaţi de către aceste site-uri şi sunt de încredere.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: