Cum se salvează telefonul mobil de la înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivele scăpate în apă au şanse de supravieţuire, dacă se intervine rapid FOTO pcadvisor.co.uk
Dispozitivele scăpate în apă au şanse de supravieţuire, dacă se intervine rapid FOTO pcadvisor.co.uk

Chiar dacă tehnologia a pus în buzunarele şi în genţile utilizatorilor dispozitive spectaculoase anul acesta, ele nu sunt (încă) într-o relaţie foarte funcţională cu apa. Cu atât mai mult cu cât sunt proaspăt desfăcute din hârtia de împachetat cadouri, smartphone-urile trebuie salvate cât mai repede de la tentativele de înec accidentale.

Circuitele telefonului sau ale tabletei sunt construite pentru a transmite curentul electric la destinaţii precise, traduse în funcţionarea telefonului cu toate aplicaţiile din dotare. În momentul în care apa ajunge în interiorul dispozitivelor însă, transformă întregul trafic de impulsuri electrice într-un mare accident electronic, soldat cu scurtcircuitarea aparatului.

Gadgeturile se întâlnesc inevitabil cu apa: conform unui studiu 19% dintre oameni scapă telefonul în toaletă, scrie cnet.com. O persoană din cinci şi-a pierdut toate contactele şi, temporar, o bună parte din mândrie, în acest fel. Nu toate întâlnirile dintre smartphone şi apă sunt atât de neplăcute în etapa de recuperare, dar majoritatea sunt destul de traumatizante pentru aparat.

Pentru că asemenea accidente s-au întâmplat sau se vor întâmpla majorităţii oamenilor cel puţin o dată, atât din cauza legilor fizicii, cât şi celor ale lui Murphy, există metode de resuscitare a aparatului ud.

1.       Taie-i curentul

telefon apa

Primul lucru care trebuie făcut, imediat după ce telefonul a luat apă la bord, este deconectarea bateriei, cât mai repede. Nu apa (sau lichidul accidental) dăunează telefonului în sine, ci scurtcircuitul pe care îl provoacă. Pentru a-l evita, bateria trebuie înlăturată imediat, la dispozitivele care nu o au încorporată. Celelalte trebuie doar stinse, cât mai repede.

Dacă aparatul s-a desfăcut şi/sau s-a stins în cădere, rezistaţi tentaţiei de a-l porni pentru a evalua pe loc daunele. Este chiar acţiunea care va asigura stricarea telefonului. În această operaţiune de salvare, răbdarea este cheia, dezastrul s-a produs deja, efectele trebuie minimalizate.

2.       Fă-l bucăţi

Toate părţile care pot fi scoase şi dezmembrate trebuie desfăcute în acest moment, de la capace, până la carduri de memorie, cartele SIM, căşti sau huse de protecţie. Aparatul trebuie să fie expus cât mai mult, pentru a se usca repede. Unele bucăţi pot fi şterse, dar lichidul ajuns în interiorul telefonului terbuie să se evapore.

Pentru că aerul rece este mai puţin umed decât cel cald, închiderea telefonului ud în frigider maxim 20 de minute poate ajuta să se usuce mai repede, scrie thegadgetshow.channel5.com. Nu mai mult, pentru că va atrage înapoi umiditatea din aer după refrigerare, altfel. Sunt recomandate reprize de 10 minute la temperatura camerei alternate cu 20 în frigider, timp de câteva ore.

3.       Usucă-l

Un aspirator este util în această etapă, pentru a îndepărta rapid cea mai mare parte a lichidului din gadgetul ud, indiferent dacă arma crimei a fost apă, supă, bere sau piftie. Şansele de supravieţuire ale aparatului cresc dacă sunt aspirate toate porturile, cel puţin cinci minute.

În cazul în care accidentul nu s-a produs în proximitatea unui aspirator, o metodă alternativă este aşezarea dispozitivului într-un vas cu orez sau cu cereale. Aparatul poate sta în bol până la 48 de ore.

4.       Este cazul pentru (puţin) alcool

Deşi este foarte posibil ca problema să fi fost cauzată chiar de alcool, nu neapărat la bordul telefonului, ci al utilizatorului, tot alcoolul poate fi şi o soluţie. Mai exact, spirtul medicinal, care absoarbe apa, pe lângă faptul că permite curăţarea lichidului în care a scăpat telefonul. Spirtul trebuie aplicat cu o bucată de material textil uscat, în cantitate mică: alcoolul metilic este coroziv.

5.       Încearcă-l

După aproximativ două zile de „tratament”, a venit momentul în care aparatul poate fi asamblat şi testat. Cu puţin noroc, gadgetul va porni şi funcţiona fără probleme.

Aşa nu!

·         Nu încercaţi folosirea uscătoarelor de păr, a cuptoarelor sau a prăjitoarelor de pâine pentru a usca telefonul. Deşi toate electrocasnicele la îndemână pot face acest lucru, folosirea lor asigură şi topirea componentelor.

·         Cuptorul cu microunde este strict interzis şi trebuie rezervat doar scopurilor pentru care a fost construit (şi sunt specificate în manualul său de folosire). Obiectele metalice de orice fel nu trebuie oricum expuse microundelor. Niciodată.

·         Agitarea telefonului în încercarea de a scutura apa de pe el poate părea o idee bună. În cazul în care telefonul a scăpat însă de inundarea completă şi are apă doar la exterior, este cea mai sigură metodă de a-l îneca sistematic.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite