Cum a deblocat FBI iPhone-ul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 6 parolat. FOTO EPA-EFE / Erik S. Lesser
iPhone 6 parolat. FOTO EPA-EFE / Erik S. Lesser

În 2016, guvernul SUA a încercat să oblige Apple să deblocheze iPhone-ul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino. Cazul ar fi putut crea un precedent conform căruia guvernul ar putea cere companiilor tehnologice să submineze securitatea produselor sau să introducă backdoors.

Susţinătorii confidenţialităţii şi experţii în securitate au afirmat fără echivoc şi în mod constant că backdoors (uşile din spate) sunt periculoase şi ar expune oamenii la riscuri inacceptabile de securitate şi confidenţialitate. În cazul San Bernardino, FBI a găsit în cele din urmă o cale de a pătrunde în dispozitiv fără ajutorul Apple. Rapoartele de la acea vreme indicau că FBI a plătit aproximativ 1 milion de dolari pentru a utiliza un instrument de hacking pentru iPhone, dezvoltat de o firmă privată.

Săptămâna aceasta, Washington Post a dezvăluit că instrumentul de deblocare a fost creat de unul dintre jucătorii mai puţin cunoscuţi în domeniu, o mică companie australiană cunoscută sub numele de Azimuth Security, care este acum deţinută de contractorul american de apărare L3Harris

Azimuth Security, o companie discretă care spune că îşi vinde produsele numai guvernelor democratice, a elaborat în secret soluţia pe care FBI a folosit-o pentru a avea acces la dispozitiv, potrivit mai multor persoane familiarizate cu cazul. IPhone-ul a fost folosit de unul dintre cei doi terorişti, în atacul terorist de la San Bernardino din decembrie 2015, care a dus la moartea a 14 persoane şi rănirea altor 22.

iPhone No entry FOTO EPA-EFE

Identitatea firmei de hacking a rămas un secret atent păzit timp de cinci ani. Nici Apple nu ştia ce furnizor a folosit FBI, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Todd Wilder. 

Doi hackeri ai Azimuth au colaborat pentru a debloca iPhone-ul lui Syed Farook, unul dintre cei doi atacatori de la San Bernardino. Unul din ei este fondatorul Azimuth Security, Mark Dowd, în vârstă de 41 de ani, un programator australian care aleargă maratoane şi despre care un coleg a spus „e suficient să se uite la un computer şi poate intra în el”. Celălalt a fost cercetătorul David Wang, care a pus mâna pe tastatură la vârsta de 8 ani, a renunţat la Yale şi, până la 27 de ani, a câştigat un prestigios Pwnie Award - un Oscar pentru hackeri - pentru „jailbreaking”, deblocarea bootloader-ului unui iPhone.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite