Cum ajung cetăţenii să facă treaba poliţiei prin aplicaţiile care le găsesc telefoanele şi tabletele furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Find my iPhone, funcţia la care recurg tot mai mulţi oameni ale căror telefoane sunt furate.
Find my iPhone, funcţia la care recurg tot mai mulţi oameni ale căror telefoane sunt furate.

Utilizatorii de smartphone încep să fie poliţişti ş i să meargă după cei care le-au furat telefoanele. Cea mai utilizată funcţie e „Find my iPhone“. Ce faci însă când ajungi faţă în faţă cu hoţul? Câţiva oameni au trecut deja prin asta şi îşi spun aventura.

Apple şi Google oferă soluţii prin care să îţi găseşti telefonul sau tableta, dacă îţi sunt furate. Sunt „Find my iPhone“, respectiv „Android device manager“. Dacă ţi-a dispărut dispozitivul, îl cauţi prin aplicaţie şi anunţi poliţia. Ce faci însă dacă crezi că te descurci pe cont propriu? Te duci după hoţ. Asta au făcut câteva persoane despre care scrie „The New York Times“.

Una dintre ele este Sarah Maguire, ea şi-a pierdut iPhone-ul şi odată cu ea a rămas fără telefon şi prietena sa. A localizat dispozitivele prin „Find my iPhone“ şi s-a prezentat la uşa noului proprietar. Acesta a negat la început, dar în final le-a returnat. Ar mai face-o încă o dată? Da, cu siguranţă. Poliţia avertizează însă că un astfel de comportament nu e inspirat, oamenii îşi pun viaţa în pericol.

„Acesta e un fenomen nou, nu mai alergi după hoţ imediat ce ţi-a furat ceva. Este o uşă deschisă spre justiţia pe cont propriu şi asta le poate aduce probleme, dacă ajung în locuri în care n-ar trebui să meargă“, afirmă George Gascon, fost ofiţer de poliţie şi procuror în San Francisco. „Unii au fost norocoşi, alţii au fost răniţi“.

Totuşi, şi un poliţist a ales să meargă pe calea recuperării telefonului pe cont propriu. Telefonul fiului său a fost furat de la un meci de fotbal, dar l-au căutat prin GPS, l-au descoperit şi au pornit să-l recupereze. Spune însă că oamenii ar trebui să contacteze poliţia, e cel mai sigur aşa.

Cazul contactării poliţiei în România

Unui bărbat din Craiova i-a fost furată tableta la începutul lunii februarie. El a găsit-o prin „Find my iPhone“, a mers la poliţie, dar poliţiştii i-au spus că probele nu sunt relevante şi nu îl pot ajuta prin metoda sa. Calea clasică, cu plângere şi cercetări, a fost singura cale de urmat. Autorităţile au spus că informaţiile proprietarului nu au fost obţinute prin dispozitive omologate şi n-au valoare în instanţă.

În SUA, un bărbat căruia i-a fost furat telefonul a descoperit că hoţul îi foloseşte contul de OKCupid. S-a dat femeie, au conversat prin mesaje şi l-a invitat la „ea“ acasă. Odată ajuns, cu o sticlă de vin „la pachet“, proprietarul i-a dat 20 de dolari pentru efort şi vin şi i-a cerut telefonul înapoi.

Poliţia nord-americană susţine că cel mai bun lucru ar fi integrarea unui sistem de ştergere a telefonului şi blocare a acestuia. Astfel, hoţii n-ar mai fi tentaţi să fure şi oamenii nu şi-ar mai pune viaţa în pericol. Încet-încet, producătorii oferă asta, Apple a început deja, dar legea nu este încă promulgată. Pe măsură ce autorităţile de oriunde reacţionează la fel de lent când vine vorba de folosirea tuturor resurselor şi găsirea bunurilor, cetăţenii vor fi tot mai tentaţi să îşi recupereze singuri dispozitivele. Ştiu deja la ce uşă să bată.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-tehnologia-care-ne-ajut" target="_blank">View the story "Află mai multe despre tehnologia care ne ajută" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite